News

Komentari 1

Deklaracija Srbije i Egipta o strateškom partnerstvu

Deklaracija Srbije i Egipta o strateškom partnerstvu

Predsjednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al-Sisi, usvojili su u srijedu zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dviju država

A trodnevni posjet egipatskog šefa države Beogradu, prvi poslije 35 godina, nazvan je povijesnim.

"Vi ste uvijek dobrodošli u svoju drugu domovinu", poručio je egipatski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rekao da "u Egiptu svi znaju tko je bio Josip Broz Tito" i da je u toj zemlji "jakocijnjen".

Srbijanski predsjednik rekao je da al-Sisijev posjet ima "povjesni karakter" i istaknuo uvjerenost da će "produbljivanje odnosa" dviju država "mnogo toga donijeti u budućnosti".

"Uvjeren sam da su naši današnji razgovori pružili snažan impuls koji će se vidjeti u međunarodnoj areni i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima i brojnim projektima koje ćemo raditi zajedno", naglasio je Vučić.

Al Sisi je u trodnevni posjet doputovao u utorak popodne kad je njegov predsjednički zrakopolov, praćen s šest lovaca MIG 29 srbijanske vosjke, sletio na surčinski aerodrom, gdje ga je dočekao predsjednik Srbije, a danas mu je priređen službeni doček uz naviše državne počasti.

Predsjednici Srbije i Egipta usvojili su u srijedu i zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dviju država koja predviđa političko koordinaranja u bilateralnim i međunarodnim pitanjima, suradnja u oblastima obrane i bezbjednosti, suradnju u oblastima u poljoprivrede, energije i energetskesigurnosti, uključujući i razvoj, te diversifikaciju plinskih i drugih energetskih izvora.

Među brojnim bilateralnim sporazumima istaknut je dogovor o izvozu pšenice iz Srbije u tu arapsku zemlju, a gospodarska suradnja bi, kako je najavljeno, do kraja godine trebala prerasti i u bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini.

Srbija je u ožujku zabranila izvoz pšenice nakon trgovinskih problema nastalih zbog ruske invazije na Ukrajinu kojia obezbjeđuje trećinu globalnog izvoza te žitarice.

Predsjednik Egipta je, na otvaranju Srpsko-egipatskog poslovnog foruma, koji je organizirala Gospodarska komora Srbije, ocijenio da će ugovor o slobodnoj trgovini i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja omogućiti brži razvoj gospodarstava obje zemlje.

Tijekom susreta državnih izaslanstava dviju država potpisano je 13 ugovora i sporazuma, među kojima o ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih i socijalnih putovnica.

Srbijanaka strana najavila je uspostavu redovitih letova između Beograda i Kaira do ožujka iduće godine.

Vučić je al-Sisija odlikovao za iznimne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Najčitaniji članci