News

Komentari 165

Deložacija u Zaprešiću traje već 48 sati: Sin ne može do bolesne majke, okružili su je zaštitari

Deložacija u Zaprešiću traje već 48 sati: Sin ne može do bolesne majke, okružili su je zaštitari

Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran, niti sam ovršenik, kaže Antun Strjački

U Zaprešiću se već dva dana odvija prava drama zbog deložacije obitelji iz jedne kuće. Sve je počelo u četvrtak ujutro kada su zaštitari silom ušli u posjed kuće, a kulminiralo je u večernjim satima kada je kući stigao sin. 

Antun Strjački htio je doći do svoje bolesne majke Miljenke (65). Ona nije htjela izaći iz kuće, javlja RTL

- Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran, niti sam ovršenik. Imam pravo na samopomoć ili na dio kuće koji posjedujem - rekao je Antun. 

Kuću je prije dvije godine za trećinu cijene od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas. RBA je obitelji ovršila nekretninu na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se spore godinama. Zadruga je već deložirala obitelj prije dva tjedna, no oni su se vratili u kuću. 

- Severitas d.o.o. nikad nije bio stranka u ovršnom postupku kao treća strana u ovršnom postupku za useljenje. Niti je ikada bio u posjedu nekretnine. Smatram da je ulazak koji se desio jučer, protivan svim zakonskim propisima - kaže odvjetnica Sanja Dozet. 

Braća Turić, vlasnici tvrtke Severitas, angažirali su zaštitare, a za RTL su rekli kako su oni vlasnici kuće i da je obitelj u njoj protuzakonito. 

Da ne postoji nalog za deložaciju koju Turićevi žele nasilno provesti, potvrdila je i predsjednica nadležnog općinskog suda u telefonskom razgovoru, kao i da je predmet još uvijek u odlučivanju drugostupanjskog suda, no obećani pismeni odgovor do zaključenja priloga nije stigao.

Policija je tijekom četvrtka nekoliko puta intervenirala na ovoj adresi, ali nisu utvrdili elemente kaznenog djela.

No, tvrtki Severitas ovo nije prvi put da deložiraju ljude pomoću zaštitara. U petak su na Viru deložirali jednu gospođu. I to nisu jedine nekretnine koje je tvrtka Severitas otkupila od RBA zadruge, otkupili su i desetke drugih, također za trećinu stvarne cijene, iako u njima nisu okončani ovršni postupci.

Predsjednica nadležnog općinskog suda u Novom Zagrebu i rekla je da u ovom konkretnom slučaju deložacija nije njihova nadležnost. Policija također nema po kojoj osnovi postupati. Na pitanje čija je onda nadležnost, predsjednica suda nema odgovor.

Odvjetnica obitelji Strjački predala je sudu zahtjev za izuzećem i sutkinje i predsjednice suda i sudskog ovršitelja zbog mogućeg sukoba interesa prije njihove deložacije. 

Najčitaniji članci