Obavijesti

News

Komentari 0

Demokrati prvi put nakon 25 godina imaju većinu u Virginiji

Demokrati prvi put nakon 25 godina imaju većinu u Virginiji
1

U Kentuckyju demokrat Andy Beshear, ministar pravosuđa čiji je otac Steve bio zadnji guverner u toj državi iz redova demokrata, osigurao je pobjedu nad republikanskim guvernerom Mattom Bevinom

VIDEO

Američki demokrati odnijeli su pobjedu u utorak u Kentuckyju gdje republikanski guverner, koji je uživao potporu Donalda Trumpa, nije osvojio novi mandat, a osigurali su i većinu u parlamentu savezne države Virginije u kojoj su Trumpovi protivnici ojačali.

Ishodi izbora održanih u utorak u četiri savezne države, među kojima su još i Mississippi i New Jersey, mogli bi biti pokazatelj za predstojeće predsjedničke izbore na kojima će 2020. američki predsjednik Donald Trump pokušati osvojiti drugi mandat.

U Kentuckyju demokrat Andy Beshear, ministar pravosuđa te savezne države čiji je otac Steve bio zadnji guverner u toj državi iz redova demokrata, osigurao je tijesnu pobjedu nad republikanskim guvernerom Mattom Bevinom kojega je na završnom predizbornom skupu podržao Trump.

SAD pojačava sigurnost uoči predsjedničkih izbora 2020.
SAD pojačava sigurnost uoči predsjedničkih izbora 2020.

U govoru u Lexingtonu u ponedjeljak navečer Trump, koji je u Kentuckyju na predsjedničkim izborima s 30 posto osvojenih glasova osigurao sve glasove te države, kazao je biračima da trebaju ponovno izabrati Bevina kako pametnjakovići ne bi rekli da je predsjednik "pretrpio najveći poraz u povijesti svijeta".

Te riječi odraz su napora koje je uložio Bevin (52) kako bi kampanju podigao na nacionalnu razinu i iskazao potporu Trumpu u trenutku dok demokrati u Kongresu vode istragu u procesu opoziva republikanskog predsjednika.

Iako poraz predstavlja udarac za Trumpa koji je relativno popularan u Kentuckyju, za njega je možda više zaslužan gubitak Bevinova ugleda. Ankete su pokazivale da je Bevin među najnepopularnijim guvernerima nakon što se sukobljavao s učiteljima i sindikatima.

Johnsonovi konzervativci vode za 7 posto pred laburistima
Johnsonovi konzervativci vode za 7 posto pred laburistima

Beshearova pobjeda mogla bi ojačati za sada male izglede demokrata da svrgnu vođu većine u Senatu republikanca Mitcha McConnella iz Kentuckyja čiji mandat istječe sljedeće godine i sprema se ponovo ga osvojiti na izborima.

Demokrati su u utorak osvojili većinu u oba doma parlamenta savezne države Virginije u kojoj su do tada vladali republikanci tijesnom većinom. To daje toj stranci prvi puta u 25 godina punu kontrolu nad skupštinom te savezne države.

Trump je izbjegao sudjelovati u predizbornim skupovima u Virginiji u kojoj su demokrati na proteklim izborima za Kongres ostvarili dobre rezultate u predgrađima u kojima su na izborima tradicionalno neizvjesni ishodi. 

Rezultati izbora u utorak u Virginiji pokazuju nastavak toga trenda.

U Mississippiju republikanski političar i zamjenik guvernera Tate Reeves porazio je ministra pravosuđa te savezne države Jima Hooda, umjerenog demokrata koji podržava pravo na nošenje oružja i protivi se pravu na pobačaj.

Poput Bevina Reeves je vodio kampanju kao žestoki zagovornik Trumpa u državi koju je Trump premoćno osvojio 2016. Trump je Reevesa podržao dolaskom na njegov predizborni skup prošlog tjedna.

New York: Trump opet izviždan na turniru borilačkih vještina
New York: Trump opet izviždan na turniru borilačkih vještina

U New Jerseyu očekuje se da će demokrati zadržati većinu u parlamentu te savezne države.

Najviše interesa privukli su izbori u Virginiji u kojoj su stranke uložile najviše novca u predizborne kampanje. Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju, obišao je Virginiju tijekom vikenda i podržao na predizbornim skupovima nekoliko kandidata za parlament te savezne države a republikanski potpredsjednik  Mike Pence održao je skup u subotu.

I drugi kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju poput senatorice Elizabeth Warren, Kamale Harris, Amy Klobuchar i Coryja Bookera također su sudjelovali u kampanjama demokratskih kandidata.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a