Obavijesti

News

Destinacijska preporuka pokraj Zagreba: Zelinska vinska cesta i Muzej Sv. Ivan Zelina

Destinacijska preporuka pokraj Zagreba: Zelinska vinska cesta i Muzej Sv. Ivan Zelina
12

Prekogranično područje, između Hrvatske i Slovenije, područje je bogate vinogradarske i kulturne povijesti. Vinogradarstvo je na ovim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Četiri vinske ceste vijugaju vinogradarskim krajevima od Svetog Ivana Zeline, Plešivice i Samobora, preko granice sa Slovenijom do Šmara pri Jelšah

Stoljeća sadnje i obrađivanja vinograda oblikovalo je ovo područje i geografski i etnografski. Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Danas to čine muzeji i vinske kleti povezani u dvije stotine kilometara vinskih cesti, pričajući priču o vinu, običajima i bogatoj vinogradarskoj povijesti, svjedočeći o životu kulture na putovima vina.

ZELINSKA VINSKA CESTA

Zelinska vinska cesta prolazi pitomim krajolikom koji ljepotom puni oči i srce. Tamošnja vinska paleta vrlo je bogata. Ponudit će vam graševinu, chardonnay, traminac, žuti muškat, rajnski rizling, šipon-moslavac, bijeli pinot, sivi pinot, kerner i dakako kraljicu Prigorja – kraljevinu, koja je autohtona i najrasprostranjenija u ovom prigorskom kraju. Kraljevina Zelina je i robna marka vina Zagrebačke županije, a vino je nježno, pitko, osvježavajuće i veselo.

Grad Sveti Ivan Zelina svake je godine domaćin ugledne tradicionalne vinske manifestacije Izložbe vina sjeverozapadne Hrvatske. Okupljaju se tada vinogradari, vinari, enolozi i svi koji vole vino, da bi ocijenili uzorke koji su poslani na izložbu, razmijenili iskustva, ali i uživali u okusima koje zelinska vinska cesta pruža.

MUZEJ SV. IVAN ZELINA

Počeci Muzeja Sveti Ivan Zelina naziru se od 1977. godine kada je osnovana Zavičajna zbirka, da bi 1988. godine bio osnovan Zavičajni muzej, danas Muzej Sveti Ivan Zelina. Muzej se nalazi u centru grada Svetog Ivan Zeline u zgradi koju je 1951. godine projektirao poznati hrvatski arhitekt Stjepan Planić. Zgrada je prvotno bila namijenjena za Zadružni dom, da bi kasnije tu bila smještena škola, a nakon toga i pogon tekstilne industrije "Zelinka". U Muzeju se nalaze predmeti od prapovijesti do današnjih dana, a kako Muzej nema stalni postav, građa se izlaže na povremenim izložbama.

Muzej raspolaže sa građom od 15.000 predmeta smještenih u 17 zbirki. Od zbirki ističu se zbirka povijesnih isprava sa ispravama od 14. do 19. stoljeća, arheološka zbirka sa nalazima od kamenog doba do srednjeg vijeka koji su prikupljeni na arheološkim istraživanjima na području Svetog Ivan Zeline, numizmatička zbirka s novcem od antike do današnjih dana, etnografska zbirka u kojoj se nalaze predmeti iz svakodnevnog života stanovnika Svetog Ivan Zeline i okolice s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

DIGITALNI KATALOG IN CULTURA VERITAS

Digitalni katalog s kartom područja na stranicama In Cultura Veritas nudi cjelovit pregled ponude destinacije – informacije, fotografije, lokacije kulturne i prirodne baštine i vinaria, virtualne šetnje u muzejima, promotivne spotove i ostale zanimljivosti.

Digitalni katalog dio je projekta In Cultura Veritas, a radi se o milijun eura vrijednom EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. koji predstavlja uspješnu suradnju između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Njegov glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja
ZLATNO PODUNAVLJE

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja

Naše voditelje, Putoholičare Ivu i Branka, pratimo na proputovanju Hrvatskom u jednom od najljepših europskih parkova prirode, Kopačkom ritu, a otkrivaju nam i vrhunsku gastronomiju erdutskog i iločkoga kraja

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i  delicije od jegulja i žaba
PROMO

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i delicije od jegulja i žaba

Svim gostima hotela Restaurant Villa Neretva nudi se nezaboravno iskustvo – fotosafari kroz dolinu Neretve. Izlet kroz kanale rijeke Neretve prava je radost za oči i dušu. U ponudi je i berba mandarina...
Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju
UPOZNAJTE VUKOVAR

Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju

Povijest Vukovara najčešće se spominje u kontekstu rata, no grad je to koji nudi mnogo više od poslijeratnih ožiljaka. Izdvojili smo pet manje poznatih zanimljivosti o Gradu heroju, koje će vam otkriti pravi duh Vukovara