Obavijesti

News

Komentari 124

Detalji primirja i kaosa u Rusiji: Prigožin ipak odustao od marša, Wagnerovci napuštaju Rostov

Detalji primirja i kaosa u Rusiji: Prigožin ipak odustao od marša, Wagnerovci napuštaju Rostov
5

Situacija u Rusiji je toliko zakomplicirana da je teško procijeniti što se zaista zbiva u toj zemlji, priznaju čak i stručnjaci. Prigožin je pokrenuo vojni udar protiv Putina. Pripadnici Wagnera zauzeli su ključne gradove i prijetili predsjedniku, koji ih je nazvao 'izdajicama'. A onda ipak primirje...

VIDEO

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, optužio je u petak rusku vojsku za "uništenje" njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.

Prigožin je u petak optužio rusku vojsku za „uništavanje” njegovih boraca, a da pritom nije posve objasnio svoje optužbe, i obećao zaustaviti „zlo” vojnog vodstva. Prigožin je u nizu glasovnih poruka objavljenih na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram rekao: „Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote mnogih desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Tražim da nitko ne pruža otpor”.

Rusija je sada pokazala da je zapravo obični vojni tigar napravljen od slabog papira
Rusija je sada pokazala da je zapravo obični vojni tigar napravljen od slabog papira

Ministarstvo obrane je ubrzo objavilo priopćenje u kojem tvrdi da Prigožinove optužbe "nisu istinite i da su informacijska provokacija". Ruska obavještajna služba FSB započela je kazneni postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu. Prigožin je rekao da pojedinosti onoga što se zbilo tek izlaze na vidjelo, no dodao je: "Ministar obrane (Sergej Šojgu) je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagner PMC (privatne vojne tvrtke)". Prema fotografijama i snimkama, snage Wagnera su bile dobro naoružane, a imaju protuzračne sustave. 

Lukašenko: Prigožin odustao od marša na Moskvu. Dobio je sigurnosna jamstva za Wagner
Lukašenko: Prigožin odustao od marša na Moskvu. Dobio je sigurnosna jamstva za Wagner

- Pobune i rušenje državnika u Rusiji su uvijek kad su opterećeni nekim vanjskim faktorima, kao što su sad s Ukrajinom. Prigožin je u ovo krenuo iz tri razloga: 1. Nerealne ambicije samog Prigožina, koji je željan veće vlasti. 2. Osjeća da mu je ugrožena pozicija i njegov život pa je spreman na sve ili ništa. 3. Da se radi o dezinformacijama te da je sve dogovoreno da se makne fokus s nekih stvari - pojasnio nam je ranije vojni stručnjak Marinko Ogorec. 

VIDEO

Odustao od marša

Snage Wagnera danas su, podsjetimo, krenule prema Moskvi. Da bi se večeras stanje ipak promijenilo. Ruska državna TV postaja RT izvijestila je kako je grupa Wagner počela pakirati svoje stvari i da se borci spremaju napustiti Rostov. Kako tvrdi Lukašenko, Prigožin je prihvatio njegov prijedlog da zaustavi kretanje plaćenika prema Moskvi i poduzme korake za deeskalaciju napetosti.- Jutros je ruski predsjednik Vladimir Putin izvijestio bjeloruskog kolegu o situaciji na jugu Rusije s privatnom vojnom tvrtkom Wagner. Šefovi država dogovorili su zajedničke akcije. Predsjednik Bjelorusije je, u dogovoru s predsjednikom Rusije, razgovarao s čelnikom Wagnera Jevgenijem Prigožinom- izvijestila je Lukašenkova tiskovna služba. Dodaju da su pregovori trajali cijeli dan.

Zelenski: Pobuna Wagnera razotkrila potpuni kaos u Rusiji
Zelenski: Pobuna Wagnera razotkrila potpuni kaos u Rusiji

Prigožin: Došli smo na 200 kilometara do Moskve, ali odlazimo u suprotnom smjeru

- Htjeli su rasformirati PMC Wagner. Krenuli smo 23. lipnja na Marš pravde. Tijekom dana došli smo na 200 kilometara od Moskve. Za ovo vrijeme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca. Sada je došao trenutak kada se krv može proliti. Shvaćajući svu odgovornost za to, raspoređujemo kolone i prema planu odlazimo u suprotnom smjeru prema terenskim logorima- napisao je Prigožin na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

785174057

Reagirao i Zelenski: Ovo je potpuni kaos

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je pobuna Wagnerovih plaćeničkih snaga razotkrila potpuni kaos u Rusiji.

- Danas svijet može vidjeti da gospodari Rusije ne kontroliraju ništa. Jednostavno potpuni kaos. Odsutnost bilo kakve predvidljivosti - rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

Zelenski je rekao da Ukrajinci neće šutjeti, neće ostati neaktivni te da sigurnost istočnog krila Europe ovisi isključivo o njihovoj obrani.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Zelenskij mu je poručio: "Što duže vaši vojnici ostanu na ukrajinskoj zemlji, to će veće razaranje donijeti Rusiji."

- Čovjek iz Kremlja se očito jako boji i vjerojatno se negdje skriva, ne pokazuje se - dodao je.

- On zna čega se boji jer je sam stvorio ovu prijetnju. Sve zlo, svi gubici, sva mržnja - za to je on odgovoran. Nedavni događaji u Rusiji pokazuju da tamošnji šefovi ništa ne kontroliraju - rekao je.

- U jednom su danu izgubili nekoliko svojih milijunskih gradova i pokazali svim ruskim razbojnicima, plaćenicima, oligarsima i bilo kome drugom koliko je lako zauzeti ruske gradove - zaključio je Zelenski.

Prigožin seli u Bjelorusiju?

Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin i njegovi borci neće biti procesuirani zbog pokušaja pobune i on će se preseliti u Bjelorusiju, izvijestio je Kremlj, prenosi SkyNews.

Yevgeny Prigozhin in Rostov-on-Don

On je naredio svojim borcima da se povuku. Najnoviji video prikazuje borce koji slave nakon što je Prigožin objavio audioporuku kojom potvrđuje deeskalaciju situacije.

- Momci, pakirajmo se i idemo kući - kaže osoba prikazana u videu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa