News

Komentari 43

'DHMZ je nadležan za sustav protugradne zaštite, a oni kažu da nema dokaza da je učinkovit'

'DHMZ je nadležan za sustav protugradne zaštite, a oni kažu da nema dokaza da je učinkovit'

Ministrica Vučković istaknula je kako je olujno nevrijeme pogodilo centar cvjećarske industrije te pojasnila kako Ministarstvo nije nadležno za sustav protugradne zaštite. Istaknula je i kako ga ne koriste sve županije

Želim iskazati svoju solidarnost prema poljoprivrednicima i proizvođačima cvijeća, koji su doživjeli velike štete uslijed ove nepogode prekjučer. Štete na cvjećarskoj proizvodnji su jako velike, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodavši kako je olujno nevrijeme pogodilo centar cvjećarske proizvodnje u Hrvatskoj - Veliki i Mali Bukovec u Varaždinskoj županiji.

- A elementarna nepogoda nije zaobišla ni područje Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije, no prema prvim procjenama najveće su štete u Varaždinskoj županiji, upravo na ovom relativno malom, ali vrlo važnom području intenzivne proizvodnje cvijeća i povrtnih kultura - rekla je ministrica. 

'Razmotrit ćemo i dodatni program potpora'

Naglasila je kako će Vlada pomoći obnoviti poljoprivredna gospodarstva putem programa ruralnog razvoja, koji omogućuje 100-postotni povrat investicijskih troškova za urušena gospodarstva uslijed elementarnih nepogoda. 

- Brzina će u ovom slučaju biti poseban izazov. S obzirom na proizvodni ciklus i specifičnosti proizvodnje moramo to napraviti u relativno kratkom vremenu. Dodatno ćemo, kao što smo radili u slučaju Požeško- slavonske županije prošle godine, razmotriti mogućnost posebnog programa potpore koji bi trebao našim poljoprivrednicima i cvjećarima nadoknaditi dio izgubljenih prihod s obzirom da je u ovom slučaju bila riječ i o proizvodnji, koja je upravo izlazila na tržište - poručila je Vučković. 

'Struka kaže da sustav protugradne zaštite nije učinkovit. Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za upravljanje njime'

Upitana je li se od protugradne zaštite definitivno odustalo, ministrica je istaknula kako vidi da oko toga postoje nejasnoće i da Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za upravljanje sustavom. 

- Postoji određena dvojnost, koja je stara dugo godina, otkad postoji zakon i provedba. Tadašnje Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva je bilo predlagatelj i izrađivač zakona, no sustav je u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda, a za koje je opet danas nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - pojasnila je naglasivši kako ona poštuje znanstvenu zajednicu i struku, a koja kaže da ne postoje znanstveni i stručni dokazi da je riječ o učinkovitom sustavu. 

- Njihova stajališta potvrđuje i Svjetska meteorološka organizacija. Oprostite, vidim da postoje različita mišljenja, no službena struka u Hrvatskoj jesu ovi ljudi i ja njihovo znanje i iskustvo jako poštujem. A spremni smo i na dodatne rasprave. Također sam primijetila da je jučer SDP pogrešno objavilo kako je sve započelo s jednim sastankom između ministarstava poljoprivrede, gospodarstva, Hidrometeorološkog zavoda, zajednice županija i Hrvatske poljoprivredne komore. Nije to sve počelo tim sastankom - poručila je dodavši kako su prve studije dostavljene još 2018. godine. 

'Sustav se ne provodi u svim županijama, iako imaju posljedice elementarnih nepogoda'

- Mi u Ministarstvu poljoprivrede smo tražili i razradu takvih studija jer one itekako imaju utjecaja na naš sektor, bez obzira što nismo direktno nadležni. Svi zajedno dijelimo odgovornost za upravljanje i umanjivanje šteta - rekla je naglasivši kako se sustav ne provodi u svim županijama iako imaju posljedice elementarnih nepogoda.

- Sustav se provodi na 26.800 kvadratnih metara u više županija. Trebao je biti financiran i od njih, razumijem zahtjeve i pogođenost, Ministarstvo poljoprivrede je nadležno za osiguranje pomoći, to i radi - rekla je. 

Najčitaniji članci