Obavijesti

News

Komentari 121

Gadafija će sahraniti u moru da mu grob ne postane svetište?

Gadafija će sahraniti u moru da mu grob ne postane svetište?
29

O Gadafijevoj smrti postoji nekoliko izvješća. Još uvijek se ne zna točna verzija kao ni što je s njegovim sinovima. Navodno je pitao pobunjenike 'što im je ikada učinio'

VIDEO

Iako se govorilo kako će ubijenog libijskog diktatora u tajnosti danas sahraniti, Reuters javlja kako je Nacionalno prijelazno vijeće u Libiji izvijestilo da će bivšeg šefa države pokopati "u narednih nekoliko dana", javlja Reuters. Kako su istaknuli, sahranit će na na moru, kako se njegov grob ne bi pretvorio u svetište. Njegovo se tijelo nalazi u Misrati. Moamer Gadafi (69) ubijen je u četvrtak u Sirtu nakon što su ga ulovili pobunjenici koje je još do nedavno nazivao 'štakorima'. Navodno ih je pitao što im je ikada učinio da mu to rade. 

Još uvijek se ne zna točno kako je došlo do njegova smaknuća. Jedno izvješće govori da je francuski bombarder pogodio konvoj u kojem je Gadafi bježao iz grada. Diktator je preživio i sakrio se u odvodni jarak, no pobunjenici su ga pronašli. Premijer je pročitao izvješće u kojem piše da su Gadafija izvukli i da se nije opirao. Već je bio ranjen u nogu i leđa. Ukrcali su ga u kamion kojim su ga htjeli prebaciti u bolnicu, no našli su se usred pucnjave.

>>> Tijek jučerašnjih događaja možete pročitati OVDJE

- Metak ga je pogodio u glavu - rekao je premijer dodajući da se ne zna čiji metak je smaknuo diktatora. 

Druga verzija je da su ga upucali pobunjenici. Jedna od snimki objavljenih na internetu pokazuje krvavog muškarca s kovrčavom kosom, poput Gadafijeve, dok ga udaraju naoružani muškarci, vjerojatno borci Nacionalnog prijelaznog vijeća. Netko je viknuo 'držite ga živog', Gadafi je nestao iz kadra, a zatim se čuo pucanj. Tu je navodno molio za život govoreći pobunjenicima: Ne pucajte, ne pucajte!, javlja Daily Mail.

Nakon što su njegovo mrtvo tijelo vozili po gradu da ga svi vide, prevezli su ga u Misratu. Dužnosnici su rekli da je ubijen i Gadafijev sin Mutassima, dok za Saif al-Islama različiti mediji javljaju da je opkoljen, zarobljen ili ubijen. Libijska televizija javlja da navodno bio ranjen u nogu, ali da je umro u bolnici u Misrati. Dodaju kako je njegov tijelo izloženo na međunarodnom aerodromu u Misrati.

- Vrijeme je da osnujemo novu Libiju, ujedinjenu Libiju. Jedan narod, jedna budućnost, rekao je premijer Mahmoud Jibril. Dužnosnici su rekli da će u subotu službeno objaviti oslobođenje zemlje. Čim se pročula vijest o diktatorovoj smrti Libijci su izašli na ulice, vojnici pucali u zrak i vikali Alahu Akbar. 

Iz NATO-a su rekli da će smanjiti svoju vojnu prisutnost u Libiji. Sky News javlja kako se trude pobjedu pobunjenika u potpunosti pripisati Libijcima. 

U četvrtak navečer je i Vatikan priznao libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao zakonitog predstavnika libijskog naroda.

Gadafijeva smrt predstavlja novo poglavlje za Libijce

SAD će biti partner Libiji i misija NATO-a u toj zemlji uskoro bi trebala završiti. Gadafijeva smrt predstavlja novo poglavlje za Libijce koji sada imaju odgovornost za izgradnju demokratskog društva, poručio je Barack Obama  u četvrtak poslijepodne nakon potvrđene informacije da je ubijen Moamer Gadafi.

Naglasio je da je operacija u Libiji uspješno izvedena bez američkih vojnika u toj zemlji i bez američkih ljudskih žrtava.

- Ovo je veliki dan i mislim da Obamina administracija zaslužuje veliko priznanje - izjavio je republikanski senator John Mc Cain čestitajući Bijeloj kući na taktici u Libiji naglašavajući da je svijet "postao bolje mjesto".

Američki komentatori hvale Obamu i Pentagon kao i državnu tajnicu Hillary Clinton zaključujući da je najnovija pobjeda u Libiji uspjeh novog američkog pristupa ratovanju, a to je strategija s malo ili bez vojnika na terenu, ali uz upotrebu zračnih snaga, bespilotnih letjelica i pomoć saveznika. (VLM)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.