News

Komentari 21

Direktor HTZ-a: 'Nitko nije mogao predvidjeti ovakve rezultate prije tri mjeseca'

Direktor HTZ-a: 'Nitko nije mogao predvidjeti ovakve rezultate prije tri mjeseca'

Dodao je da smo pokazali visok stupanj discipline i odgovornosti, pa je zato Hrvatska percipirana kao najsigurnija destinacija na Mediteranu

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić gostovao je na N1 televiziji gdje je rekao kako nitko nije mogao predvidjeti da će rezultati u ovoj turističkoj sezoni biti odlični te je rekao kako se nada da će se tako i nastaviti do kraja sezone.

Hrvatska je već premašila broj noćenja iz cijele 2020., a prema sustavu eVisitor, u zemlji je od početka godine do danas ostvareno 55,3 milijuna noćenja. Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego protekle godine.

Staničić je rekao kako je situacija jako dobra s obzirom na to da prije tri mjeseca nitko nije mogao predvidjeti ovolike brojke koje skoro pa dosežu kolovoz 2019. Dodao je da smo pokazali visok stupanj discipline i odgovornosti te da su to strani turisti prepoznali, pa je zato Hrvatska percipirana kao najsigurnija destinacija na Mediteranu.

Direktor HTZ-a naglašava da su i najave do kraja godine jako dobre.

- Vidimo i iz podataka kolega iz HAC-a i HAK-a da su gužve na cestama prisutne, i dalje imamo preko milijun turista i u tom smislu je za očekivati da ćemo nastaviti ovakvim tempom.

Nadodaje da se treba pridržavati mjera. Turističke zemlje poput Španjolske i Italije su 'crvene' na karti ECDC-a, ali Staničić kaže kako se to nije odrazilo na strukturu gostiju kod nas. Komentira kako su u top pet još uvijek Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi i Poljaci.

Dodao je kako se bilježi porast i domaćih gostiju. Turisti traže sve izoliraniji smještaj i veću privatnost te traže boravak na otvorenom i aktivnosti, a dodaje i da su last minute rezervacije jako prisutne.

Komentirao je kako se turistički sektor jako dobro pripremio za sezonu.

- Tome su pridonijele i mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta. I kroz promociju smo istaknuli sigurnost, blizinu i kvalitetu.

Staničić je komentirao kako ćemo na kraju turističke godine vidjeti kakva je potrošnja bila u odnosu na prethodne. No, kaže da je siguran kako je bolja nego lani, a vjeruje i da je bolja nego 2019.

Za otkazivanje smještaja domaćim turistima Staničić kaže kako su to izolirani slučajevi jer to nije praksa privatnih iznajmljivača.

- Oni koji se dugi niz godina bave iznajmljivanjem i pružanjem usluga cijene svakog gosta, bio on domaći ili strani. Naglašavamo u kampanjama gostoljubivost i dobrodošlicu svim turistima.

Dodao je kako su u HTZ-u posebnu pažnju posvetili domaćim turistima te da imaju porast među njima.

Najčitaniji članci