News

Komentari 0

Djeca u Zagrebu tukla vršnjaka, u Sesvetama curice cipelarile vršnjakinju. Sve su snimali...

Djeca u Zagrebu tukla vršnjaka, u Sesvetama curice cipelarile vršnjakinju. Sve su snimali...

PU zagrebačka apelira da se ne objavljuju snimke ovakvih događaja kako bi se spriječila sekundarna viktimizacija žrtve. Policija je u dva zasebna krim istraživanja ista provela nad ukupno devet maloljetnih osoba...

Zagrebačka policija provela je dva kriminalistička istraživanja na području Zagreba i Sesveta, a gdje je došlo do fizičkog nasilja između maloljetnica i maloljetnika.

Prvo je provedeno nad dvojicom maloljetnika zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nasilničko ponašanje“ i jednom maloljetnicom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“.

Dvojica maloljetnika napala vršnjaka, a maloljetnica to snimala

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove na Trešnjevci, dvojica maloljetnika tjelesno napala oštećenog vršnjaka kojeg poznaju od ranije, a što je maloljetnica snimala svojim mobilnim telefonom, nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Policija nastavlja istragu s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika podnijeti posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu.

Policijski službenici PU zagrebačke proveli su i drugo kriminalističko istraživanje nad šest maloljetnica i jednim maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nasilničko ponašanje“ na štetu maloljetnice.

Maloljetnice srušile vršnjakinju i udarale ju na tlu. Jedna je i snimala

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine ispred škole u Sesvetama, presrele oštećenu maloljetnicu te ju srušile na tlo, a potom, dok je ležala, više ju puta udarile nogama i rukama po glavi i tijelu. Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama.

Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena (uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda), a protiv osumnjičenih maloljetnica policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu.

- Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad - navode u priopćenju.

Policija: Odmah prijavite zlostavljanje i ne širite snimke po društvenim mrežama

Budući da i u ovom slučaju policija nastavlja krim istragu kako bi utvrdila okolnosti širenja snimke, službenici PU zagrebačke apeliraju da je snimanje, ali i daljnja distribucija snimki doprinosi sekundarnoj viktimizaciji žrtve, koja takvim snimkama može svjedočiti na društvenim mrežama. Isto je kažnjivo i zakonom, što se uz istragu prijavljuje i državnom odvjetništvu.

- Također koristimo priliku prenijeti u javnost poruku da policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja - navodi se u priopćenju PU zagrebačke, koja je podsjetila i kako postupiti kada ste žrtva ili svjedok nasilja:

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192, poručuje PU zagrebačka, a online prijavu možete izvršiti i OVDJE.

Najčitaniji članci