Obavijesti

News

Komentari 57

'Djecu nitko neće tjerati da idu u školu, roditelji će odlučivati'

'Djecu nitko neće tjerati da idu u školu, roditelji će odlučivati'
1

Austrija je najavila početak nastave, Danska započela nastavu, a Divjak kaže kako će u četvrtak objaviti koji su planovi za Hrvatsku što se tiče povratka učenika u školske klupe

VIDEO

Dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u N1 Studiju. 

- Ne može ništa biti savršeno. U kratkom vremenu smo se morali pripremiti - rekla je. Što se tiče državne mature, u razgovoru s epidemiolozima predloženi su okvirni datumi u lipnju - matura će se polagati od 8. do 29. lipnja.

- Tako je i u svim državama u okruženju - Sloveniji, Austriji.... Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature - rekla je ministrica i objasnio da će se gradivo drugog polugodišta ocjenjivati, no da u maturu ulazi ili u ograničenom obliku ili ne ulazi uopće. 

'Budimo razumni, olakšajmo djeci i sad ukinimo maturu'
'Budimo razumni, olakšajmo djeci i sad ukinimo maturu'

Austrija je najavila početak nastave, Danska započela nastavu, a Divjak kaže kako će u četvrtak objaviti koji su planovi za Hrvatsku što se tiče povratka učenika u školske klupe. 

- Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada - rekla je.

- Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci - ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola - poručila je. Istaknula je da se nastava neće moći održati kako se održavali prije s obzirom na brojne mjere među kojima je i potreba za fizičkom distancom. 

- Jasno je da je nemoguće na način kao što je prije bilo. Trebamo razraditi detaljan scenarij, razgovaramo s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine - rekla je, dodajući da je Hrvatska uspješna u tome te da učenici mogu završiti školu na taj način.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:13

- Za djecu za koju roditelji smatraju da ne trebaju ići u školu, neće ići u školu. Osigurat ćemo alternativne načine - ponovila je ministrica.

- Nismo ovo pripremali godinama. Neke stvari rješavamo kako nam dolaze... Školu na trećem kopiraju mnoge europske države - rekla je ministrica. 

Što se tiče zaključivanja ocjena, ministrica je rekla da su dali jasnu uputu: uzima se sve što je bilo u školi, dok se u nastavi na daljinu trebaju dati još dvije ocjene. To neće biti moguće kod predmeta kao što je tjelesni. 

- Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće - rekla je.

'Na maturi neće biti gradiva iz drugog polugodišta 4. razreda'
'Na maturi neće biti gradiva iz drugog polugodišta 4. razreda'

U nastavu na daljinu uključeni su, objašnjava, i psiholozi.

- Nekad neuspjeh učenika nije rezultat neučenja nego situacije u roditeljskom domu. Toga trebamo biti svjesni. Treba reagirati, treba razgovarati. Učenik se ima kome obratiti ako postoji neki problem - kazala je.

Što se tiče visokog obrazovanja, Divjak kaže da je osobno barem 20 godina vezana uz e-učenje. 

Ministrica Divjak: Ne znam kad će se učenici vratiti u klupe
Ministrica Divjak: Ne znam kad će se učenici vratiti u klupe

- Neki fakulteti to izvrsno rade, neke je trebalo malo pogurati. Dali smo preporuku što se tiče ocjenjivanja, ne možemo im dati uputu kao školama zbog određene autonomije - objasnila je.

Raspravljat će još, kaže Divjak, i o načinu na koji će se braniti završni i diplomski radovi.

- Mi smo u pionirskom pothvatu - istaknula je ministrica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović