Obavijesti

News

Komentari 54

Oni dobiju i 70.000 €, a nikome ne moraju reći na što ih troše!?

Oni dobiju i 70.000 €, a nikome ne moraju reći na što ih troše!?
1

Europski parlament uredbama je zaštitio zastupnike od propitivanja javnosti kako troše budžete od 24.000 eura za urede i oko 70.000 eura godišnje za promociju i donacije

VIDEO

Primanja i naknade europarlamentaraca pre izbore su uvijek posebno zanimljiva tema. Zbog toga smo od Europskog parlamenta tražili da nam dostave financijska izvješća za sve naše zastupnike da vidimo na što su i kako trošili europski novac u zadnje četiri godine. Umjesto izvješća dobili smo obrazloženje kako su ti podaci tajni.

- Kad je riječ o individualnim podacima o hrvatskim europarlamentarcima, moram Vas upozoriti da  Europski parlament - u skladu s odredbama o zaštiti privatnosti - ne može objavljivati financijska izvješća o pojedinim  zastupnicima: 1. Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka); 2. Uredba (EU) 2018/1725 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2018. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka u institucijama, tijelima, uredima i agencijama Unije i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 45/2001 i Odluke br. 1247/2002/EZ - nove u odnosima s javnošću iz Europskog parlamenta - naveli su između ostalog iz Ureda za odnese s javnošću EP-a.

Maletić dobila potporu za članicu Revizorskog suda EU-a
Maletić dobila potporu za članicu Revizorskog suda EU-a

Svim našim europarlamentarcima smo poslali isti upit. Do sada su nam odgovorile jedino Ruža TomašićBiljana Borzan i Tonino Picula.

- Sukladno Pravilniku o financijskom poslovanju Europskog parlamenta, sve svoje financijske rashode vodim u skladu sa svim relevantnim pravilima i propisima, što je već nekoliko puta potvrdila i revizija koja uredno provjerava sve stavke rashoda svih zastupnika u Europskom parlamentu. Na službenim stranicama Europskog parlamenta možete pronaći točne informacije o tome kako rashodi zastupnika u Europskom parlamentu trebaju biti raspoređeni prema pojedinim stavkama koje ste nabrojali – odgovorili su nam iz ureda Tomašić.

Jedino Borzan priča kako ih troši 

Jedna od rijetkih koja je bez zadrške pojašnjavala na što je i kako trošila novac iz Europskog parlamenta je Biljana Borzan. Javnosti je poznata najviše jer se izborila da jedemo jednako kvalitetnu hranu kao ostale zemlje Europe.

Esih predvodi listu 'Neovisnih', dok je Hasanbegović na začelju
Esih predvodi listu 'Neovisnih', dok je Hasanbegović na začelju

- Budžet za ured iznosi oko 24.000 eura mjesečno. Time sam pokrivala plaće mojih ljudi. Zaposlila sam ih petero te vanjskog suradnika koji nam uređuje web stranicu. Zapošljavamo ih bez natječaja jer svaki zastupnik sam bira s kime će raditi – kaže nam Borzan. Uz to svaki zastupnik ima pravo na još jedan budžet koji ovisi o grupi kojoj pripadate u EP-u.

Zapošljavaju ljude bez natječaja 

- Recimo budžet socijaldemokrata i pučana nije isti. Svaka grupa ima drugačija pravila, a na početku godine od ukupnog iznosa, koji je također se mijenja, svaki zastupnik dobije dio koji može potrošiti na promociju, donacije, iznajmljivanje prostora, promo materijale i slično. Zaista ne znam točno o kojem se iznosu radi jer se time nisam zamarala kad postoje uredi koji vas kontroliraju. Naime, kad nešto želimo napraviti tim novcem, pošaljemo predračun uz pojašnjenje i ako je uz skladu s njihovim strogim pravilima oni nam odobre. Kad prekoračite limit, upozore vas i zato o tome ne vodim brigu – pojašnjava nam Borzan.

Ressler i Glavak dobitnici, dok su Žalac i Kovač ipak 'izvisili'
Ressler i Glavak   dobitnici, dok su  Žalac i Kovač ipak 'izvisili'

Na pitanje što je bilo najskuplje, a da je tražila financiranje EP-a kaže: "Bilo je to istraživanje od 40.000 eura za kvalitetu hrane. Ostalo sam donirala recimo pidžamice za pedijatrijske odjele, ručnike za domove umirovljenika, poklon paketiće za Božić i Uskrs za djecu – priča Borzan. Iako Borzan ne zna koliki je taj budžet, doznajemo da se kreće prosječno godišnje oko 70.000 eura po zastupniku.

Zagreb: Biljana Borzan o različitoj kvaliteti proizvoda u EU

- Zastupnici nerado govore o tome jer ispada da se tamo samo dijeli novac i da se ništa ne radi. Moj primjer s radom na kvaliteti hrane govori da to nije tako – kaže Borzan. Pitali smo je i da li se sjeća na što su drugi kolege trošili taj drugi budžet.

Tomašić financirala izgradnju dječjeg parka

- Najlakše je naručiti kemijske i blokiće od tog budžeta no pučanima recimo EP dostavlja taj materijal, ne mogu samo odrediti od koga će to kupiti. No zato imaju na raspolaganju, koliko mi je poznato, veće iznose. Tako je kolegica Tomašić iz tog budžeta tražila financiranje jednog dječjeg parka u Dalmaciji. Kolega Tonino Picula je taj budžet koristio za organiziranje raznih konferencija i iznajmljivanje prostora te promomaterijal poput one knjižice o otocima. HDZ-ovci su tim novcem financirali vatrogasni kamion – kaže Borzan. Na pitanje koliko traje odobravanje nakon što oni predaju svu dokumentaciju kaže nasmijano: "Ovisno rade li Španjolci ili Nijemci", pa pojašnjava: "To je interna šala jer su Nijemci najefikasniji, ali sve je riješeno u nekoliko dana."

Ističe da se uredbama onemogućuju pogodovanja jer su budžeti ograničeni po stavkama.

'Kolika će nam biti plaća u EP? Naravno da znamo, 8700 eura'
'Kolika će nam biti plaća u EP? Naravno da znamo, 8700 eura'

- Ne znam točno, ali recimo oko 35 posto godišnjeg budžeta zastupnik smije trošiti kod jedne tvrtke da ne bi slučajno pogodovali prijateljima – kaže Borzan.

Poznato je da su britanski konzervativci iz UKIP-a nenamjenski trošili novac EP-a.

- Tako je, a njihovo biračko tijelo u Britaniji ih je zbog toga dočekalo kao heroje jer su 'uzimali od te zle Unije'. To je zaista bio sramotan potez. Ne znam kako je završilo, ali eto i to se događa u EP – prisjetila se Borzan. 

Iz ureda Tonina Picule kažu: 

Naknada za troškove ureda u zemlji članici i Europskom parlamentu iznosi 4 513 EUR mjesečno. U lokalnom uredu u Zagrebu (Zrinjevac 2, Zagreb) troškovi se odnose na – najam prostora, režijske i komunalne troškovi Ureda (struja, plin, odvoz smeća, komunalne i druge naknade te čišćenje Ureda). Nadalje, pokrivaju se troškovi vezani za ITK opremu – troškovi službenih mobitela za četiri zaposlenika, troškovi interneta i fiksnog telefona Ureda u Zagrebu, hosting za web stranicu zastupnika, nabavka računala za zaposlenike, troškovi softwarea (office, antivirus) na službenim računalima zaposlenika, printer i toner za printer. Također, pokrivamo ostale uredske troškove – poštarina za pisma, papir, kuverte, tiskanje posjetnica za zaposlenike te slični sitni uredski materijal. Kada organiziramo konferencije u Hrvatskoj, iz istih sredstava se pokrivaju i troškovi hotelskog smještaja i putnih troškova zaposlenika Ureda (ne i zastupnika koji takvu vrstu troškova pokriva osobno). Osim toga, tim sredstvima  pokrivaju se troškovi uredskog materijala i službenih mobitela u Bruxellesu i Strasbourgu.

Politico: Plenković je idealan za neko čelno mjesto EU ili UN-a
Politico: Plenković je idealan za neko čelno mjesto EU ili UN-a

Što se tiče naknade za zaposlenike i pružatelje usluga, mjesečni budžet je 24.943 EUR. Iz tog budžeta se pokrivaju plaće i doprinosi zaposlenika, pripravnika, računovođe i pružatelja usluga održavanje web stranice, kao i putni troškovi zaposlenika kada putuju na mjesečna zasjedanja u Strasbourg ili na događanja koja organiziramo u Bruxellesu. 

Taj novac Parlament uplaćuje direktno zaposlenicima i pružateljima usluga prema sklopljenim ugovorima, a nepotrošena sredstva vraćaju se u Europski proračun.

'Ovo nikako nije dobra poruka' 

Činjenica da Europski parlament ne daje u javnost podatke o potrošnji javnog novca iznenadila je i kandidate za EP. Tako nam je nezavisna, ali na listi SDP, Mirela Holy komentirala ovu činjenicu.

- Jako sam iznenađena ovime je EU cijelo vrijeme forsira borbu protiv korupcije. Pa to su temeljni postupati transparentnosti jer se za zastupnike troši javni novac. U EP-u inače postoji i lobistički registar transparentnosti jer ako se nađu s lobistom moraju to prijaviti. Ovo nikako nije dobra poruka. U Hrvatskoj imamo pravo na pristup informacijama zbog transparentnosti koji je paradoksalno dio pravne stečevine EU-a - priča vidno iznenađena kandidatkinja za EP Mirela Holy.

Davor Puklavec/PIXSELL

Ujedno dodaje: "Na kraju krajeva moraju reći na što je potrošen novac, da li na promotivan sadržaj, kolik na plaće, s kojim tvrtkama surađuju jer sada ispada da si mogu recimo namjestiti posao za promociju prijatelje."

Iz Europskog parlamenta su nam poslali i općenite podatke o plaćama zastupnika.

- Prema jedinstvenom Statutu za zastupnike, koji je na snazi od srpnja 2009., svi parlamentarci primaju jednaku plaću. U skladu s tim jedinstvenim Statutom, prije odbijanja poreza mjesečna plaća zastupnika iznosi 8 750 EUR. Svi zastupnici plaćaju porez i doprinose za osiguranje, nakon čega im plaća iznosi 6 800 EUR. Osim toga, većina država članica, pa tako i Hrvatska, obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u svojoj matičnoj zemlji. Konačna plaća (nakon oporezivanja) za pojedinog zastupnika stoga ovisi o pravilima oporezivanja u matičnoj državi članici. Vjerujem da je u Hrvatskoj između 4 800 i 5 000 EUR no to doista najbolje službeno provjeriti kod samih zastupnika – odgovaraju nam u Europskom parlamentu.

Navala na Bruxelles: Za fotelju se natječe oko 400 zastupnika
Navala na Bruxelles: Za fotelju se natječe oko 400 zastupnika

Dodaju da kao i zastupnici u nacionalnim parlamentima, zastupnici u Europskom parlamentu ostvaruju pravo na naknade i na povrat troškova koje imaju u izvršavanju svojih dužnosti.

- Primjerice, naknada za troškove vođenja ureda zastupnika u matičnoj državi članici (otprilike 9 000 eura mjesečno u 2019. godini). Naknada za zastupnike koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj parlamentarnoj godini se prepolovljuje (oko 4500 eura mjesečno). Zastupnici imaju pravo na povrat stvarnih putnih troškova za sudjelovanje na plenarnim sjednicama, sastancima odbora, klubova zastupnika, izaslanstava u Bruxellesu i Strasbourgu - pod uvjetom da prilože popratne dokumente. Mogu dobiti i povrat putnih troškova i troškova smještaja za aktivnosti koje obavljaju izvan države članice u kojoj su izabrani – rekli su. Pojasnili su i za što dobivaju i kolike su dnevnice.

'Ulazimo u Europu kao oni koji je žele sačuvati i mijenjati'
'Ulazimo u Europu kao oni koji je žele sačuvati i mijenjati'

- Parlament isplaćuje paušalnu naknadu u iznosu od 320 EUR po danu namijenjenu za pokrivanje troškova zastupnika nastalih u razdoblju obavljanja parlamentarnih dužnosti pod uvjetom da oni svoje prisustvo potvrde potpisom na popisu nazočnih. Dnevnica se umanjuje za polovicu iznosa ako zastupnici ne sudjeluju u više od pola poimeničnih glasovanja na dane glasovanja na plenarnoj sjednici, čak i ako su na njoj nazočni - rekli su u EP-u. 

Petir: Na plaćeni staž primila sam više od 150 nezaposlenih mladih Hrvata

Naknadno nam je odgovorila i Marijana Petir koja je prethodno skupljala potpise za novu kandidaturu za EP. 

- Naknada za opće troškove iznosi 4.513 EUR (od 1. siječnja 2019.), a iznos zastupnicima dostupne parlamentarne pomoći (u koju pak ulaze i plaće lokalnih asistenata) je 24.943 EUR (od 1. srpnja 2018.) - stoji u odgovoru Marijane Petir.

Petir dodaje da kada je riječ o prvoj omotnici, mjesečnom naknadnom za opće troškove financiraju se troškovi lokalnog ureda poput iznajmljivanja samog prostora, troškova povezanih s funkcioniranjem ureda i njegovim održavanjem (grijanje, struja, voda, plin, osiguranje, čišćenje, popravci...).

- U ovu kategoriju ulaze i troškovi poput telefonskih računa, poštanskih maraka, pretplate internetskih usluga,održavanja bazi podataka te troškovi koji se tiču hostinga ili domene mrežne stranice zastupnika. Iz te omotnice financiraju se i troškovi opremanja ureda i pribavljanja dokumentacija i uredskog materijala poput uredskog pribora, namještaja i drugih uredskih potrepština. Iz tog proračuna mogu se plaćati i pretplate na knjige, časopise, novine i elektronske newslettere. Taj se proračun koristi i za nabavu materijala i opreme vezane uz grafički dizajn, tisak publikacija ili distribuciju bilo kakvog tiskanog ili objavljenog materijala kao što su istraživački članci, izvješća, mišljenja, letci, čestitke... Mogu se također financirati i troškovi hrane i pića za zaposlene. Iz ovog budžeta financiraju se i troškovi opremanja ureda, poput kupovine, iznajmljivanja, vođenja,održavanja i popravaka uredske opreme i samog ureda, uključujući namještaj, IT opremu, telefone, mobilne telefone, faks uređaje i računalne programe - navodi Petir.

Također, dodaje, ovaj budžet se može koristiti za sve troškove hotela i restorana unutar izborne baze zastupnika. Budžet pokriva i troškove koji se odnose na logističku organizaciju događaja, konferencija, seminara, izložbi, kao i bilo kakvog javnog događaja koji organizira zastupnik, a uključuje troškove poput iznajmljivanja dvorane, prijevoza, putnih troškova, smještaja,audiovizualne opreme, dokumentacije, kao i druge opreme te troškove cateringa. Iz ove omotnice mogu se pokriti putni troškovi volontera.

- Na kraju, ovime se plaćaju i troškovi knjigovođe i dio drugih administrativnih troškova - objašnjava Marijana Petir.

Kada govorimo o drugoj omotnici, nastavlja Petir, iz nje se isplaćuju plaće akreditiranih parlamentarnih asistenata i lokalnih asistenata, naknade pružateljima usluga i stažistima, kao i platnim agentima.

- Iz te se omotnice također isplaćuju i putni troškovi svih vrsta asistenata, stažista i pružatelja usluga, a njome su pokriveni i porezi i doprinosi. Najmanje 25 % sredstava za parlamentarnu pomoć namijenjeno je akreditiranim asistentima, a troškovi za pružatelje usluga ne smiju međutim premašiti 25 % tih sredstava. Želim napomenuti da sam na plaćeni staž u svom uredu primila više od 150 mladih nezaposlenih ljudi iz Hrvatske, a mnogima je to bilo jedino radno iskustvo i prva referenca koju mogu navesti u svom životopisu. Stekli su znanje, iskustvo i vještine koje im može pomoći u njihovom daljnjem poslovnom razvoju što me čini neizmjerno sretnom. Također, sve plaće, naknade i troškove iz ove omotnice Europski parlament isplaćuje izravno asistentu/stažistu/pružatelju  usluga/platnom agentu, ako se radi o plaćama lokalnih asistenata ili naknadama za lokalne stažiste - zaključuje Marijana Petir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"