Obavijesti

News

Komentari 81

Obitelj je dobila tužbu protiv Hrvatske: Pijani biznismen im je džipom usmrtio sina na cesti

Obitelj je dobila tužbu protiv Hrvatske: Pijani biznismen im je džipom usmrtio sina na cesti
4

Prije kobne nesreće koju je izazvao vozeći pijan i prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu, Dejan Maćešić skupio je čak 35 prometnih prekršaja. U dva navrata su mu privremeno oduzeli vozačku dozvolu

VIDEO

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) na svojim je stranicama objavio da je tužba obitelji poginulog motociklista Siniše Smiljanića (23) protiv Republike Hrvatske prihvatljiva te naložio Hrvatskoj da im u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti odluke isplati odštetu u iznosu od 26.000 eura kao i 4540 eura za sudske troškove. 

Odluku je donijelo sedmeročlano vijeće suda, a u posebnom aneksu objavljeno je izdvojeno mišljenje jednog suca koji se nije složio s odlukom.

Iako su domaće vlasti poduzele određene mjere protiv Dejana Maćešića, nisu uspjele sveobuhvatno i integrirano primijeniti djelotvorne odvraćajuće i preventivne mjere kako bi okončale njegova kontinuirana ozbiljna kršenja prometnih propisa, smatra sud u Strasbourgu.
Iako sud ne može tvrditi da Siniša ne bi poginuo da su institucije djelovale drugačije prema Maćešiću, smatraju da je njihova neučinkovitost premašila puku nemarnu koordinaciju ili propust, zbog čega postoji odgovornost države za štetnu posljedicu.
Odvjetnica, koja je zastupala obitelj, Ines Bojić, rekla nam je da joj je, iz osobne perspektive, ovo možda i jedna od najdražih pobjeda.
- Obitelj je pretrpjela veliku patnju, bili su vrlo aktivni u postupku. Počinitelj je imao vrlo bogatu prekršajnu evidenciju, između ostalog i zbog vožnje pod utjecajem alkohola, što Općinski sud u Zagrebu nije uzeo u obzir prilikom odmjeravanja kazne. Uspio je i na godinu dana odgoditi odlazak na izdržavanje kazne. Iako odšteta pruža nekakvu zadovoljštinu, otac preminulog rekao je da mu nikad motiv nije bio novac, nego podizanje svijesti o sigurnosti u prometu, kao i preventivno djelovanje kako se to što su oni proživjeli više ne bi dogodilo nikome drugome - dodala je Bojić.

Od Sinišine smrti, na kojega je pijan džipom u Zagrebu naletio Dejan Maćešić (52), prošlo je nešto manje od devet godina.
U godinama prije nesreće od ožujka 2000. do svibnja 2012. Maćešić je uspio skupiti čak 35 prometnih prekršaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za 17 prekršaja dobio je novčane kazne između 100 i 1000 kuna. Jednom prilikom određen mu je društveno koristan rad i jednom izrečena opomena. Kako stoji u odluci, u dva navrata su mu privremeno oduzeli vozačku dozvolu, između 24. studenog 2001. i 25. veljače 2002, te od 20. do 23. svibnja 2006. 

U devet slučajeva za prekršaje je nastupila zastara, dok je u jednom slučaju bila riječ o policijskoj pogrešci. 

Nakon 15 mjeseci na slobodi: Vozio pijan i usmrtio mladića
Nakon  15 mjeseci na slobodi: Vozio pijan i usmrtio mladića

Policija mu je 23. listopada 2010. izdala prekršajni nalog zbog vožnje pod utjecajem alkohola te zatražila oduzimanje vozačke dozvole na devet mjeseci. Maćešić je na to prigovorio te ga je Prekršajni sud u Zagreb u lipnju 2011. proglasio krivim te mu naložio plaćanje kazne u iznosu od 2000 kuna. Nisu mu oduzeli vozačku dozvolu kao da ranije nije bio kažnjavan zbog kršenja prometnih propisa.

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu te naložio Prekršajnom sudu ponovno provođenje postupka u kojemu je Maćešić platio kaznu.

Smatrajući da je nedjelovanjem nadležnih institucija Siniši povrijeđeno pravo na život, obitelj poginulog motociklista tužila je 2014. Republiku Hrvatsku na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. 

U iščekivanju presude komentara nisu imali ni Sinišina obitelj ni Ines Bojić, odvjetnica koja ih je zastupala u tužbi.
Obitelj se obratila Europskom sudu nakon što su iscrpili sve mogućnosti pred domaćim pravosuđem. Između ostalog, podnijeli su Ustavnu tužbu te se žalili Visokom prekršajnom sudu, kao i Prekršajnom sudu u Zagrebu, a obraćali su se i Ministarstvu pravosuđa.
Podsjetimo, Maćešića je optužnica teretila da je 7. srpnja 2012., vozeći Infinity FX s najmanje 1,89 promila alkohola u krvi na križanju Savezne Republike Njemačke i Avenije Dubrovnik u Zagrebu ušao u raskrižje na crveno svjetlo i usmrtio motociklista.
Općinski kazneni sud u Zagrebu ga je u prosincu 2012. osudio na svega dvije godine zatvora, kaznu ispod zakonskog minimuma, koji je bio tri godine zatvora. Tužiteljstvo je tražilo pet godina zatvora.

'Uništio nam je živote, a on je dobio tek dvije godine zatvora'
'Uništio nam je živote, a on je dobio tek dvije godine zatvora'

Uz zatvorsku kaznu, dobio je i petogodišnju zabranu vožnje. Sud je kao olakotne okolnosti uzeo to što je Maćešić priznao djelo, što je obiteljski čovjek, otac dvoje maloljetne djece koji je živio urednim životom te prije nesreće nije kazneno osuđivan. Na sudu se i pokajao, što su ocijenili iskrenim. Također, kao olakotnu okolnost sud je uzeo i činjenicu da je Maćešiću nakon nesreće narušeno psihičko zdravlje.

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu u lipnju 2013. U srpnju 2015. Maćešić je već bio na slobodi. Odslužio je ukupno 15 mjeseci kazne, odnosno 13 mjeseci u zatvoru te još dva mjeseca u istražnom zatvoru. Iz istražnog zatvora izašao je nakon što je uplatio jamčevinu u iznosu od 800.000 kuna.

Tad mu je oduzeta i vozačka dozvola. Kaznu je izdržavao u otvorenoj Kaznionici u Valturi, gdje je koristio i pogodnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
VIDEO Nevjerojatna snimka iz Trakošćana, pada gusti snijeg! 'Pada već 2 sata, ima ga puno'
DO JUČER SMO SE 'PRŽILI'

VIDEO Nevjerojatna snimka iz Trakošćana, pada gusti snijeg! 'Pada već 2 sata, ima ga puno'

TRAKOŠĆAN - Nagla promjena vremena donijela je u cijelu Hrvatsku značajan pad temperature, kišu, a na sjeveru zemlje čak i snijeg! Kako nam javlja čitatelj, Trakošćan je dobio popriličan snježni pokrivač. ''Pada gusti snijeg već dva sata, ima ga jako puno. Zvali jesu zahlađenje, ali nismo se nadali da će bit baš ovako. Nismo imali pravu zimu pa evo - imamo sad malo zimskih radosti'' kaže naš čitatelj. Na snazi je i meteoalarm zbog jakih udara vjetra. Iz DHMZ-a apeliraju da se prate upozorenja, osobito ako planirate na put.