Obavijesti

News

Komentari 484

Dobrodošli: Parkiranje 250 kn, pizza 240 kn, hambi 165 kn...

Dobrodošli: Parkiranje 250 kn, pizza 240 kn, hambi 165 kn...
1

Ne možemo puštati svakoga u resort, moramo štititi privatnost naših gostiju, objašnjavaju nevjerojatnu cijenu parkiranja u Zatonu kod Zadra. Nije samo obala skupa - ulaz na Plitvice također stoji 250 kuna

VIDEO

Što južnije, to tužnije, rekli bismo kad su cijene hrane i pića na obali u pitanju. I ove godine dolaskom sezone cijene su skočile za 20-ak posto. Među otocima Hvar i dalji drži rekorde u skupoći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Tako barem razmišljaju “domaći” kojima su sezonske cijene na obali uvijek previsoke. To ne treba čuditi s obzirom na kupovnu moć naših građana. Prosječna plaća nam je 6150 kuna, s kojom si ne bismo mogli priuštiti pizzu cijeli mjesec (da samo to jedete na dan), i to bez ikakvih drugih troškova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, na Hvaru ćete te talijanske okuse na tijestu platiti oko 240 kuna, a raskošan i ukusan hamburger s krumpirima 165 kuna. Turistima, koji prosječno mjesečno ne zarađuju manje od našeg premijera (oko 20.000 kuna), ove cijene nisu problem. Lani su se u istraživanju “Tomas ljeta 2017.” požalili da im u Hrvatskoj nedostaje raznolikost sportskih sadržaja, nedovoljna raznolikost kulturnih manifestacija, slaba mogućnost za kupnju, premalo biciklističkih staza i loša organizacija prometa u mjestu. Ni jednom riječju nisu spomenuli preskupu hranu. Butelja Dom Perignina Vintage Rosea na Hvaru od 0,75 litara stoji 6750 kuna. Gosti se žale na cijenu parkiranja. Ulaznica za automobil u Turističko naselje Zaton kraj Zadra između 6 i 18 sati stoji 250 kuna.

Ušli smo u Turističko naselje Zaton u 13.20, a izašli u 19.49. Naplatili su nam 250 kuna. Kakva pljačka. Ovo je i za europske standarde previše. Nikad nas više neće vidjeti, rekao je čitatelj koji nam je poslao fotografiju s cijenama “ulaznica” u TN Zaton na kojoj se vidi da toliko stoji ulaznica za automobil između 6 i 18 sati.

- Kakva je to cijena - pitali smo ih. Odgovorili su nam da bismo toliko platili i da smo ušli u 17.55. Već u 18 počinje naplata po satu, a i to stoji visokih 20 kuna. No ulaznica za pješake, bicikliste i vozače mopeda je nakon 18 sati besplatna, a od 6 do 18 plaćaju 30 kuna.

Cijena poludnevnog parkiranja, koja preračunato iznosi 38,5 dolara, ne može se mjeriti ni s prosječnim cijenama u New Yorku, Sidneyu ili Londonu. To su gradovi s najskupljim parkiralištima na svijetu i u njima se, prema stranici parkopedia.com, plaća između 40 i 50 dolara. Ali po danu, dakle dvostruko dulje nego u Zatonu.

Kako uštedjeti 100 kuna

U potrazi za takvim cijenama krenuli smo na Hvar. Skupoća udara u čelo čim se iskrcate s trajekta ili katamarana. Kuglica sladoleda je 14 kuna! Tko dolazi automobilom, parkiranje na stotinjak metara od glavnog hvarskog trga, katedrale i kazališta platit će osam kuna po satu. Nekoliko ulica dalje parkiranje je besplatno. Osim tjelovježbe, pogotovo na povratku, može se uštedjeti 100 kuna za dnevno parkiranje.

S tom cifrom možete se počastiti s...

Pa, ne baš s puno toga. Komad pizze je 30 kuna, što taj brzi zalogaj (to je u biti osmina skoro jumbo pizze izrezane na komade, dakle cijela je 240 kuna!) čini najneisplativijom investicijom u Hvaru. Po našem mišljenju barem, jer smo vidjeli i što dobijete za 165 kuna, koliko stoji jedan od najskupljih hamburgera.

Ukratko, mesa doista ima preko glave, čak i vrlo gladan gost imat će problema sve provariti, a kombinacija je sasvim ukusna. Dakle, nije prevara, no nije baš ni Angus govedina, kakva je u najskupljen hamburgeru na svijetu koji stoji dvije tisuće eura. Glavni sastojak su mu odležana Wagyu i Black Angus govedina, a sadrži i jastoga natopljenoga ginom, vaniliju s Madagaskara i pecivo prekriveno listićima zlata.

Negazirana voda skuplja od gazirane

U cijenu našeg rekordera uključena je i poštena porcija krumpirića, a pomfrit se inače, na nedalekoj plaži Bonj na primjer, kao prilog, plaća 45 kuna! Tamo je i sendvič 100 kuna. Najisplativije je, uz to, popiti tri decilitra točene pive, za koju ćete izdvojiti 29 kuna. “Lude” cijene su i na tržnicama.

Barem za domaće goste. Grožđe je 40 kuna po kilogramu, smokve su 30 (a valjda bi i jednog i drugog trebalo biti u izobilju upravo na Hvaru), trešnje 40-45 kuna, lubenica osam, a sušene smokve 80 kuna po kilogramu. A kava? Naručiti obični espresso je avantura vrijedna 17 kuna, to je kao neki standard, dok cijena one s mlijekom često prelazi 20 kuna. Zanimljivo, u Carpe Diemu, nadaleko poznatom klubu, obična kava stoji 10 kuna. Cijene bočice vode, “obične” ili gazirane, su oko 25 kuna.

Kvarner je po tom pitanju puno povoljniji. Primjerice, za točeno pivo od tri decilitra u opatijskim ugostiteljskim objektima treba izdvojiti oko 20 kuna. Miješana pizza u restoranima i pizzerijama stoji 50-ak kuna, a kuglica sladoleda u slastičarnicama najčešće je između 7 i 9 kuna. Prosječna cijena kave s mlijekom u kafićima i kavanama je između 10 i 12 kuna, osim u elitnijim hotelima, poput Milenija, gdje običan esspresso dostiže cijenu od 16, a veliki macchiato 20 kuna. Gazirana pića u ugostiteljskim objektima naplaćuju 16 kuna, a voda na Kvarneru nema istu cijenu. Gazirana mineralna stoji 12, a negazirana 14 kuna.

- Kakve god da su cijene, u Opatiji imamo izbor. Postoje kafići s dostupnim cijenama za nas domaće žitelje, kao što postoje elitnija mjesta koja moraju biti skuplja jer nude i viši standard. Razlike u cijenama moraju postojati, slikovito rečeno to vam je kao da vozite Golf ili Mercedes. Svatko može birati, ponuda je raznovrsna, kvaliteta je uglavnom na razini i svi su zadovoljni - smatra vremešni Opatijac, koji je mišljenja da Opatija za stranoga gosta nije skupa.

U Senju kuglica sladoleda 5 kuna

S njim se slaže bračni par iz Engleske.

- Cijene su onakve kakve smo očekivali i ne mislimo da je preskupo. Zadovoljni smo i uživamo - rekli su nam Derek i Jenny Johnson koji žive u Birminghamu.

Ipak, na kvarnerskim otocima po cijenama se osjeti dolazak ljeta. Možda ne toliko u ugostiteljskim objektima gdje, primjerice, na Krku obična margarita stoji 45, a bogatija pizza s domaćim pršutom, kulenom i pancetom 95 kuna, koliko je na tržnici. Tako u Malinskoj mjerica jagoda iz Gorskog kotara stoji čak 60 kuna, kilogram bresaka iz Paragvaja je 40, kilogram trešanja 50, kilogram talijanskoga grožđa 40, a kilogram lubenice čak 8 kuna. Prosječna cijena kuglice sladoleda na Kvarneru ove godine stoji 9 kuna, osim u jednoj od dvije slastičarnice u Senju, koja je vjerojatno jedino mjesto gdje se kuglica ovog omiljenog ljetnog užitka još uvijek može naći za “starih” 5 kuna.

Nije jeftino ni na Plitvičkim jezerima. Tamo ne treba ni auto, kao na Hvaru, da bi se potrošilo 250 kuna. Toliko stoji ulaznica u Nacionalni park kojim se hoda. A tko želi vodiča, platit će ga 500 kuna, bez obzira na to koliko će ljudi voditi. (mm, mt, js, aš)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 484
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.