Obavijesti

News

Komentari 21

Doista više nije bitno tko ulazi u Vladu. Bitan je samo politički opstanak premijera Plenkovića

Doista više nije bitno tko ulazi u Vladu. Bitan je samo politički opstanak premijera Plenkovića
1

Nije bitno tko ulazi u Vladu, bitno je samo da u njoj opstane premijer Plenković. Pa ipak, kad već ide u čišćenje Vlade, premijer ne bi smio zaboraviti dva najveća favorita za smjenu: Marija Banožića i Vilija Beroša.

VIDEO

Nekad je HDZ-ovcima to bilo smiješno, dok su se iz oporbe rugali premijeru Zoranu Milanoviću kad je mijenjao ministre kao na traci. Sada je postalo tragično.

Andrej Plenković kreće u novu smjenu ministara u Vladi.

Iako smjene u principu ne donose promjene.

Potpuno je svejedno tko će biti ministar u Vladi, bitno je samo da Plenković ostane premijer. A zapravo najbolje bi bilo da se Plenković uhvati svih resora u skladu sa starom uzrečicom, "kad želiš biti siguran da će nešto biti dobro napravljeno, napravi to sam".

Glavni kriterij

Odlazi Ivan Paladina koji je zamijenio uhićenog Darka Horvata, a odlazi i Nataša Tramišak koja je zasjela u fotelju smijenjene, pa uhićene i optužene Gabrijele Žalac. I sad se za ta mjesta pronalaze novi ljudi, prolazi se ista zamorna procedura, s istim zamornim objašnjenjima o spasonosnim pojačanjima i kvalitetnim imenovanjima. 

A svi znaju da je kriterij samo da se ne završi u zatvoru. 

Ili da se završi obnova ili izgradnja makar desetak kuća u godinu dana.

Više, naime, nije bitno tko će biti ministar, a još manje kakav će on biti. Ako je to ikada bio kriterij za ulazak u HDZ-ovu Vladu.

Pitanje je tko uopće želi biti ministar u Vladi prožetoj neuspjesima i korupcijom, gdje se temeljna ambicija svodi na puko preživljavanje. Za Paladinu se već postavljalo pitanje zašto se prihvatio nezahvalne uloge ministra graditeljstva, a time i obnove, pa su neki tvrdili kako je on položaj u Vladi koristio kao platformu za sređivanje vlastitih poslova.

Alarmi za uzbunu

Znači, već sam ulazak u Vladu osobe koja to ne mora prihvatiti po stranačkoj liniji, trebao bi uključiti barem neke alarme.

S druge strane, ulazak osobe po stranačkoj liniji, osobe koja mora prihvatiti tu funkciju, opet otvara sumnje u kvalificiranost i motive za obavljanje tog posla. 

I napokon, nakon šest godina mrcvarenja, dviju Vlada i nebrojenih rekonstrukcija, u godini koju mnogi smatraju zagrijavanjem za onu izbornu, dakle kad će uzmanjkati vremena i strpljenja, koji ministar preuzima resor kako bi nešto konkretno napravio?

Osim što će grijati stolicu do izbora.

I paziti da mu policija - ili premijer - ne pokucaju na vrata.

Tko je spasitelj?

Za samo uhodavanje, hvatanje konaca, preuzimanje resora novim ministrima treba nekoliko mjeseci. A da se ne govori o eventualnim pripremama za reformu, za nove projekte, konkretne učinke, kao i za stjecanje povjerenja umorne, frustrirane i nestrpljive javnosti.

Paladina nije bio spasitelj obnove, ali teško je zamisliti tko bi to uopće mogao biti. Jer sustav će prožvakati i ispljunuti svakog pojedinca.

Međutim, kad smo već kod rekonstrukcije Vlade i kadrovskih promjena, kod ministara koji bi trebali biti na vrhu liste za odstrel, Plenković je trebao uključiti Marija Banožića i Vilija Beroša.

Drže se noktima

Ministar obrane drži se na funkciji isključivo zahvaljujući odanosti premijeru i permanentne svađe s predsjednikom Milanovićem, jer popis privatnih skandala i problema u resoru premašuje okvire prihvatljivog ponašanja.

A ministar zdravstva, nekad popularniji od samog premijera, navukao je na sebe gnjev pacijenata i samog zdravstvenog sustava koji već mjesecima vodi rat s osobom koja naprosto ne uspijeva riješiti problem. 

Beroš bi trebao biti reformator, a zapravo služi samo kao gromobran koji preuzima na sebe sve kritike i optužbe korisnika sustava i samih djelatnika u zdravstvenom sustavu.

Svi ministri tako su tek rekviziti i kulise u političkoj predstavi Andreja Plenkovića. 

Oni koji odlaze nisu ni trebali ući u Vladu, oni koji ostaju trebali bi svakako otići, a oni koji sada ulaze samo će čekati na svoj red za odlazak iz Vlade. U kojoj ostaje samo Plenković.

Nekada su se HDZ-ovci smijali Milanoviću. Sada im je smijeh zapeo u grlu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.