Obavijesti

News

Komentari 14

Doktor opisuje oporavak: 'Teško ih vraćamo u normalan život...'

Doktor opisuje oporavak: 'Teško ih vraćamo u normalan život...'
4

Izliječeni pacijenti se, kako kaže, jednostavno ne osjećaju dobro, što pripisuje gubitku snage i problemima s mišićima, ali napominje da to loše stanje ne bi trebalo trajati zauvijek

VIDEO

Pandemija ne prestaje, u nekim državama dolazi i do drugog vala. U nekim zemljama koje su teže pogođene virusom, poput Italije, stručnjaci sve više istražuju posljedice koje je COVID-19 ostavio na onima koji su ga preboljeli.

- Većina (izliječenih) ima simptome, i one psihološke, te oko 15 posto njih posttraumatski stresni poremećaj. Većina ih ima smanjene funkcionalne kapacitete, smanjene kapacitete za tjelovježbu i tomu je uglavnom razlog gubitak snage u mišićima - kaže dr. Piero Calvario iz bolnice u Genovi za Večernji.

Mijenja Beroša, a tvrdio da se korona liječi - dezodoransom
Mijenja Beroša, a tvrdio da se korona liječi - dezodoransom

U Genovi postoji 'postkorona' odjel

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da će zdravstvenom sustavu Italije ubrzo trebati 'postkorona' odjeli kazao Clavario, inače kardiolog i specijalist fizikalne medicine iz ASL3 bolnice u Genovi.

- Uobičajeno se brinemo o kardiološkim pacijentima nakon akutne faze, ili zbog akutnih koronarnih sindroma ili nakon kardioloških operacija. Ubrzo nakon početka epidemije COVID-19 shvatili smo da ćemo se prije ili kasnije morati brinuti i za preživjele od COVID-19. U isto to vrijeme naš dispanzer bio je zatvoren i odlučili smo prenamijeniti kardiološki rehabilitacijski centar u centar za procjenu i evaluaciju preboljelih od COVID-19 -  izjavio je dr. Clavario.

Britain

On i njegovi suradnici su, zbog iskustva epidemije u Italiji, očekivali da im slijedi borba s posljedicama na plućima izliječenih. Međutim, pokazalo se da tih posljedica ipak nema onoliko koliko su mislili da će ih biti, već su brojnije neke druge posljedice.

- Glavno je pitanje osjećaju li se ljudi nakon COVID-19 normalno ili su njihovi kapaciteti reducirani i zašto. Odgovor je da većina ima simptome, i one psihološke, te oko 15 posto njih posttraumatski stresni poremećaj. Većina ih ima smanjene funkcionalne kapacitete, smanjene kapacitete za tjelovježbu i tomu je uglavnom razlog gubitak snage u mišićima - objasnio je dr. Calvario.

Izliječeni pacijenti se, kako kaže, jednostavno ne osjećaju dobro, što pripisuje gubitku snage i problemima s mišićima, ali napominje da to loše stanje ne bi trebalo trajati zauvijek.

- Rehabilitacija i tjelovježba mogu puno pomoći i ubrzati oporavak, skratiti vrijeme potrebno za oporavak - ističe dr. Clavario.

'Jednom nisam imala masku i zarazila sam se korona virusom'
'Jednom nisam imala masku i zarazila sam se korona virusom'

COVID-19 ostavlja i neurološke posljedice?

Sve češće se u stručnim krugovima govori i o neurološkim posljedicama koje ostavlja COVID-19, ali jasnih zaključaka o tome još nema, tek određenih sumnji. Pacijenti koji se nakon zaraze 'ne osjećaju svojima' u rehabilitaciji inicijalno prolaze istu proceduru u startu.

- Osnovna evaluacija ovih pacijenata započinje kliničkim pregledom te psihološkom procjenom. U istom danu pacijenti također prođu EKG, ultrazvuk prsnog koša, šestominutni test slobodnim hodom, test procjene mobilnosti i ravnoteže, stabilometriju, mjerenje maksimalne snage kvadricepsa, spirometriju, kardiopulmonarni stres-test, test za difuzijski kapacitet za ugljikov monoksid - pojasnio je dr. Clavario proceduru oporavka izliječenih od COVID-19 u bolnici u kojoj radi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a