News

Komentari 42

'Doktorat Bandiću doveo bi u pitanje dignitet rada i titula'

'Doktorat Bandiću doveo bi u pitanje dignitet rada i titula'

Fakultetsko vijeće PMF-a drži neprimjerenim da se to počasno zvanje dodijeli kandidatu koji je alumnus Sveučilišta i djelatni političar na visokoj dužnosti, kaže se u priopćenju sa sjednice Fakultetskog vijeća

Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu protivi se prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i daje snažnu podršku predstavnicima PMF-a da se usprotive tom prijedlogu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu, priopćeno je u petak s toga fakulteta.

Fakultetsko vijeće PMF-a drži neprimjerenim da se to počasno zvanje dodijeli kandidatu koji je alumnus Sveučilišta i djelatni političar na visokoj dužnosti, kaže se u priopćenju sa sjednice Fakultetskog vijeća, održane 21. ožujka.

Vijeće drži da bi dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću dovela u pitanje dignitet znanstveno-nastavnog rada, vjerodostojnost akademskih titula i povjerenje studenata na PMF-u, te time bitno naštetila ugledu Sveučilišta.

U zaključku je upućen poziv fakultetskim i akademijskim vijećima ostalih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da se sličnim odlukama pridruže izrečenom stajalištu.

Prije nekoliko dana Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu također se usprotivilo dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću, smatrajući da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu.

Prema pisanju portala srednja.hr, trećina članova Vijeća Muzičke akademije zatražila je održavanje izvanredne sjednice Vijeća zbog nezadovoljstva što Vijeće Akademije nikada nije raspravljalo o dodjeli počasnog doktorata Bandiću.

Prijedlog o dodjeli dao je dekan Akademije Dalibor Cikojević koji se, prema istom izvoru, obratio članovima Vijeća Akademije pismom u kojem naglašava kako prijedlog nije podnio u ime Muzičke akademije, nego sukladno Pravilniku i Statutu Sveučilišta u Zagrebu, kao član sveučilišne zajednice, koji ujedno obnaša dužnost dekana.

Cikojević također ističe da se konzultirao sa svojim prodekanima i da nije prekršio Statut Akademije ni Statut Sveučilišta.

Najčitaniji članci