Obavijesti

News

Komentari 62

'Konj je prekrasna životinja, a pogotovo dok je još od cvijeća'

'Konj je prekrasna životinja, a pogotovo dok je još od cvijeća'
4

Nezavisna zastupnica Vera Petrinjak-Šimek pitala je Bandića u vezi planiranog uređenja Cvjetnog trga. Između ostalog je prigovorila i cvjetnoj skulpturi konja

VIDEO

Na aktualnom satu sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba mnogi zastupnici pitali su direktora Holdinga Ivu Čovića o najavljenim poskupljenjima vode i gradskog prijevoza.

- Izvjesno je da će uz prijevoz i vodu vjerojatno poskupjeti i ostale usluge Holdinga jer ste odlučili guliti građane. Ne mogu se složiti da ste unutar Holdinga učinili sve kako bi uštedjeli jer je Holding centar rastrošnosti, a kad dođete do dna onda to građani moraju financirati. Ustrajete na poskupljenju prijevoza, a taj novac ste mogli uštedjeti unutar Holdinga - pitala je Margareta Mađerić (HDZ).

- Regulirali smo sa sindikatima pitanje regresa i božićnica. Puno toga smo već napravili po pitanju ušteda, ali nismo još sve. Pokušavate reći da smo nemilosrdni prema studentima, pa mi imamo najjeftiniji prijevoz u Hrvatskoj - obrazložio je Čović poskupljenje. Opravdava ga višim troškovima, a novim nametima u ZET-u uprihodili bi od 100 do 150 milijuna kuna.

Zastupnici Stanko Gačić (HDZ) i Ivana Mlinar Horvat (SDP) pitali su Čovića smatra li da je iscrpio sve mjere ušteda u Holdingu i zašto više ne uštedi na zaposlenicima.

Gradonačelnika Milana Bandića zastupnici su upitali o financiranju obnove stadiona u Maksimiru za koji se planira izdvojiti oko 35 milijuna kuna za obnovu sjeverne tribine.

- Pa što je vama. Kad to netko pročita tko je gladan zapitat će se zašto tako trošim. Pa mene će netko ubiti. Netko će me nositi na duši. Netko tko je nesretan će se zapitati 'Pa što to Bandić radi' - vikao je gradonačelnik unatoč virozi i promuklosti zbog koje se ispričao na početku sjednice. Objasnio je da taj novac neće ići Mamiću, a da sudski vještak radi procjenu dovršenosti stadiona i problem stadiona morat će se riješiti. To će se dogoditi najvjerojatnije, rekao je Bandić, kada prođe kriza. No, zastupnik Jurica Meić (SDP) prigovorio je Bandiću i četiri točke u gradskom proračunu za 2012. koje se tiču maksimirskog stadiona čija je vrijednost viša od 28 milijuna kuna.

Nezavisna zastupnica Vera Petrinjak-Šimek pitala je gradonačelnika u vezi planiranog uređenja Cvjetnog trga i zamjene granitnih ploča za koje tvrdi da su uništene radovima prilikom izgradnje centra Cvjetni. Prigovorila je i cvjetnoj skulpturi konja.

- Podcjenjivanje ovog grada je da ta nakaza cvjetna stoji već mjesecima na Cvjetnom trgu - kazala je Petrinjak.

- Što imate protiv konja. Pa konj je prekrasna životinja, a pogotovo dok je još od cvijeća jer cvijeće je ljubav. Jedino ako nije cvijeće zla, a nadam se da nije. Znam da je kriza, no za neke nikad nije vrijeme. U ovoj zemlji ne smijete biti broj jedan i ne smijete biti uspješni - kazao je Bandić.

- Pojasnit ću vam što znači broj jedan. Oskvrnuta pješačka zona, uništena povijesna baština, prazna garaža na Tuškancu, usporen promet u Ilici, zagušljivi i mračni stanovi i infrastruktura koju moraju plaćati građani. Radi se o velikoj prijevari, a nikako o uspješnom projektu - dodala je Petrinjak što misli o Horvatinčićevom projektu.

- Ja nisam gradio projekt Cvjetni, a nisam ni vlasnik grada. A što se tiče prekrasnog konjića, na žalost ćemo ga morati skloniti kad u travnju počne obnova. Ja nisam imao ništa protiv konja, pa ni onog drvenog kojeg su postavili prosvjednici, a ni protiv kofera kojeg ste mi donijeli i stavili pred ured kao poruku da se iselim iz grada - dodao je Bandić.

Dolaze proljeće i poskupljenja: Više će se plaćati plin i voda?

Zagrepčani s nervozom iščekuju današnje mišljenje Skupštine o najavljivanim poskupljenjima prijevoza, vode i plina. Kako stvari stoje, sasvim je izvjesno da će voda i plin poskupjeti, a odluku će o ZET-u donijeti gradonačelnik Milan Bandić. Glasnogovornik Holdinga Dušan Viro potvrdio je da su Bandiću predložili da prijevoz poskupi.

- Ipak nećemo poskupiti godišnje karte, koje se mogu kupiti na 12 rata - rekao je Viro. Neslužbeno doznajemo da bi mjesečne karte umirovljenika i studenata s 83 poskupjele na 150 kuna, a radnika s 290 na 360 kuna. No za to im treba potpis Bandića, koji je jučer rekao da će “to malo teže ići”. 

Iako je Viro rekao da neće dirati cijene plina i vode, potvrdio je da će se cijene ipak “korigirati” zbog povećanja PDV-a s 23 na 25 posto. A to građanima opet znači - poskupljenje. Iz Plinare su rekli da su tražili da kubni metar plina poskupi za svega nekoliko lipa, odnosno s 2,94 na 2,98 kuna. Ako bi voda poskupjela, cijena bi joj vjerojatno skočila sa 168,35 na 220,91 kunu za 15 kubnih metara. Oko poskupljenja komunalija u Gospodarsko-socijalnom vijeću Grada mišljenja su podijeljena, no u Savezu samostalnih sindikata smatraju da je apsurdno da voda poskupi kad Vlada za vodu snižava PDV na deset posto.

- Holding poskupljenjem želi prikriti vlastitu neučinkovitost, a godinama su tamo upravljali podobnici odabrani po babi i stričevima. Računi ne smiju poskupjeti - izjavio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Sjednica Holdinga u pauzi za ručak

U Gradskoj skupštini zasjeda Zagreb Holding koji će raspravljati o poskupljenju ZET-a. Skupština Holdinga sama je sebe proglasila nenadležnom za pitanje naknade za vodu. Prijevoz će vjerojatno poskupjeti, ali skupština Holdinga ide u pregovore s Milanom Bandićem s kojim bi trebali raspraviti o kolikom je poskupljenju riječ. 

Sjednica skupštine zagrebačkog Holdinga odvija se tijekom pauze za ručak na sjednici Gradske skupštine. Zbog toga je bila ogorčena zastupnica Danira Bilić (HDZ) koja se na sjednici Holdinga javila samo kada su izglasavani novi članovi, a nakon toga napustila sjednicu. Ubrzo je sazvala konferenciju za novinare te pojasnila razloge napuštanja sjednice. 

- Neprimjereno je da se sjednica Holdinga održava u pauzi za ručak jer treba odlučivati o vrlo važnim temama i imamo ograničeno vrijeme - rekla je Bilić.

Ogorčena je jer članovi nisu dobili objašnjenja razloga poskupljenja, već su o svemu čitali o medijima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.