Obavijesti

News

Komentari 2

Dominion od Fox Newsa traži 1.6 milijardi dolara odštete: Odgođen početak suđenja

Dominion od Fox Newsa traži 1.6 milijardi dolara odštete: Odgođen početak suđenja

To suđenje je jedno od najviše praćenih slučajeva za klevetu u SAD-u u posljednjih nekoliko godina, a uključuje vodeću američku kabelsku novinsku kuću s brojnim konzervativnim komentatorima

VIDEO

Sudac u Delawareu odgodio je u nedjelju za jedan dan početak suđenja vezan uz tužbu Dominion Voting Systemsa protiv Fox Corporationa za klevetu zbog izvještavanja te mreže o predsjedničkim izborima u SAD-u 2020., kojom traži odštetu od 1,6 milijardi dolara.

"Sud je odlučio nastaviti s početkom suđenja, uključujući odabir porote, do utorka, 18. travnja. Takvu ću objavu objaviti sutra u 9 sati u sudnici 7E", naveo je sudac Eric Davis. U priopćenju sa suda ne navodi se razlog odgode.

Dobili do tri godine zatvora za smrt Nine Čengića: DORH sada traži novo suđenje i više kazne

Davis je u četvrtak rekao kako očekuje da će u ponedjeljak zaključiti odabir žirija i nastaviti s uvodnim izjavama. Dominion i Fox nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar o odgodi.

To suđenje je jedno od najviše praćenih slučajeva za klevetu u SAD-u u posljednjih nekoliko godina, a uključuje vodeću američku kabelsku novinsku kuću s brojnim konzervativnim komentatorima.

Dominion je optužio Fox da mu je uništio ugled emitiranjem neutemeljenih tvrdnji da su njegovi strojevi za glasovanje potajno mijenjali glasove u korist demokrata Joea Bidena, koji je pobijedio tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanca, na predsjedničkim izborima 2020. godine. Dominion traži 1,6 milijardi dolara odštete, dok Fox tvrdi da je taj iznos nerealan i da se temelji na pogrešnom ekonomskom modeliranju.

Osuđeni član bande proglasio suce kriminalcima, a tužiteljicu nazvao 'lažljivom vješticom'
Osuđeni član bande proglasio suce kriminalcima, a tužiteljicu nazvao  'lažljivom vješticom'

Izvješće stručnjaka koje je naručio Dominion pripisuje mnogo ugovora koje je ta tvrtka izgubila upravo Foxovom izvještavanju.

Fox Corp je prošle godine izvijestio o gotovo 14 milijardi dolara godišnjeg prihoda.

Dominion u tužbi navodi i da je Foxovo izvještavanje štetno za američku demokraciju i da se ta mreža mora smatrati odgovornom, dok je Fox u petak poručio da je Dominionova tužba prijetnja slobodi tiska. "Dok je Dominion gurao irelevantne i pogrešne informacije kako bi stvorio naslove, Fox News ostaje uporan u zaštiti prava slobodnog tiska", poručili su iz Foxa.

Pernara predložili za svjedoka, ali to neće puno pomoći: Sud ne priznaje stvari iz 'druge ruke'
Pernara predložili za svjedoka, ali to neće puno pomoći: Sud ne priznaje stvari iz 'druge ruke'

Ključno je pitanje za porotnike je li Fox svjesno širio lažne informacije ili je nesmotreno zanemario istinu.

Dominion navodi da su klevetničke izjave emitirane u emisijama Foxa, uključujući "Sunday Morning Futures", "Lou Dobbs Tonight" i "Justice with Judge Jeanine". Tvrdi i da je osoblje Foxa, od članova redakcije do upravnog odbora, znalo da su izjave lažne, ali ih je nastavilo emitirati kako ne bi izgubilo gledatelje, koji bi se inače okrenuli krajnje desnim medijima.

Fox, pak, navodi da je izvještavanje o tvrdnjama o lažiranju glasova samo po sebi vrijedno vijesti i da je zaštićeno prvim amandmanom američkog ustava koji jamči slobodu tiska. No, sudac Davis je odbacio taj argument u prošlomjesečnoj presudi u vezi suprotstavljenih prijedloga obiju strana za donošenje presude po kratkom postupku.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu