Obavijesti

News

Komentari 66

Domovinski pokret želi uvesti obranu i zaštitu u škole. Nema veće jugonostalgije od toga

Domovinski pokret želi uvesti obranu i zaštitu u škole. Nema veće jugonostalgije od toga

"Ne smijemo dozvoliti da u slučaju nekakve ratne ugroze naša djeca budu topovsko meso", poručio je jučer zastupnik DP-a Mario Radić, objasnivši kako bi na predmetu vojne obuke djeca naučila rastavljati pušku i gađati.

VIDEO

Zadnjih dana inspirirani Domovinski pokret zasipa hrvatsku javnost genijalnim idejama i predizbornim prijedlozima.

Nakon što su pokrenuli inicijativu za uvođenjem predmeta koji bi mlade podučavao hrvatskoj kulturi i tradiciji, nasuprot cajkama i turbofolku, i nakon što je predsjednik stranke Ivan Penava izjavio kako bi migrantima trebalo zaustaviti prolaz bodljikavom žicom, a po potrebi bi na njih trebalo i "pucati", Domovinski pokret izašao je s idejom ponovnog uvođenja predmeta obrana i zaštita u osnovne škole.

"Ne smijemo dozvoliti da u slučaju nekakve ratne ugroze naša djeca budu topovsko meso", poručio je saborski zastupnik DP-a Mario Radić, objasnivši kako bi na predmetu vojne obuke djeca dobila osnovnu obuku, naučila rastavljati pušku i gađati, a nakon toga bi trebalo uvesti obvezni vojni rok od 60 dana.

Nije li to najveća jugonostalgičarska ideja koju ste ikada čuli?

Rastavljanje tandžare

Djeca će se vratiti na rastavljanje tandžare u školi, na odlaske na streljanu gdje će ispucati par metaka, usput učiti o teritorijalnoj obrani, zaklinjati se u partiju, državu i sustav, pripremati se za rat i ponašati kao da će tisuću godina biti mir.

Ali recite Domovinskom pokretu da su jugonostalgičari i mrko će vas pogledati. Možda čak zauzvrat optužiti da ste komunjara.

Još bolje, dok se protivi uvođenju "istočnog melosa" i srpskog turbofolka, Domovinski pokret kopira inicijativu iz Srbije o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka. Ne bi li DP trebao biti kontra svemu onome što dolazi iz Srbije?

Uglavnom, predmet obrane i zaštite bila je okosnica bivšeg režima, integralni dio ideologije općenarodne obrane, militariziranja stanovništva i pripremanja djece za baratanje oružjem.

Povratak na jugo postavke

Ukidanje tog predmeta provedeno je paralelno sa čišćenjem ostataka komunističkog režima i jugoslavenskih ostataka, pri čemu sada upravo oni koji se busaju da su najveći hrvatski domoljubi i mrzitelji "bivše države" (jer "Jugoslavija" se ne spominje) predlažu povratak na jugoslavenske postavke.

Pri čemu smo imali priliku vidjeti da mladići koji nisu prošli obranu i zaštitu, ali su zato prošli ideološku naobrazbu radikalne desnice, itekako vješto barataju kalašnjikovom kad treba izrešetati Banske dvore i policajce koji čuvaju Vladu.

I tako, Domovinski pokret ratuje protiv cajki, ali vraća obranu i zaštitu u škole. Što se donekle uklapa u njihovu ratobornu retoriku: kad već ohrabruju pucanje na migrante, bio bi red da hrvatsku djecu obuče u rukovanju oružjem.

Seoske straže

Pa i kad Miro Bulj, antimigrantski huškač iz konkurentskog Mosta, prijeti osnivanjem seoskih straža, svakako će mu dobro doći djeca koja su u školi naučila baratati puškama. Pa neka migranti, tobožnji "teroristi", budu topovsko meso, a ne da to budu - kako to poručuje Mario Radić - hrvatska djeca.

I dok Radić spominje "nekakvu ratnu ugrozu", njegova stranka sama kreira ugrozu od migranata na koje "treba pucati" i prema kojima treba postaviti bodljikavu žicu. 

Jednopartijski sustav

No, kad se bolje pogleda, Domovinski pokret je na pravom tragu što se tiče uvođenja obrane i zaštite. Sve drugo u HDZ-ovoj državi podsjeća na jednopartijski sustav: od dominacije jedne stranke i politiziranja institucija, preko kontrole pravosuđa i represivnog sustava i kontrole medija, pa do državne ekonomije, robovanja kultu ličnosti, subnorizacije branitelja i promoviranja svetinje Domovinskog rata.

I da, dućani ne rade nedjeljom, baš kao i u Jugoslaviji.

Tako je bilo u komunizmu, a tako HDZ uz podršku žestokih desničara, želi da bude u demokratskoj Hrvatskoj. Fali nam još samo obrana i zaštita, kao i obavezni vojni rok.

Pa da obmana bude kompletna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi