Obavijesti

News

Komentari 1

Dopunski manjinski izbori: Slab interes birača, najmanje njih glasovalo je u Gradu Zagrebu

Dopunski manjinski izbori: Slab interes birača, najmanje njih glasovalo je u Gradu Zagrebu

Mjereno u postotku, najslabiji odaziv je u Zagrebu gdje jednog vijećnika u Gradsku skupštinu bira srpska nacionalna manjina, od 20. 361 birača do 16, 30 sati glasovalo je samo njih 144, tj. 0, 71 posto

VIDEO

Samo oko osam posto birača izašlo je do nedjelje poslijepodne na dopunske manjinske izbore, proistječe iz podataka o odazivu koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP je po županijama, u kojima se izbori održavaju, objavio podatke o odazivu i u apsolutnim brojkama, a kad se oni zbroje dolazi se do podatka da je od 131.000 birača do 16, 30 sati glasovalo njih oko 10. 400 odnosno 7, 90 posto.

Najmanje birača, samo 15, izašlo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj se dopunski izbori održavaju samo u Vrlici i gdje se u tamošnje Gradsko vijeće bira jedan vijećnik iz reda srpske manjine, a pravo birati imaju 152 birača.

Četiri birača više, njih 19, glasovalo je u Brodsko-posavskoj županiji gdje se u općinama Garčin i Gornji Bogićevci bira po jedan vijećnik srpske manjine, pravo glasa imaju 302 birača, odaziv je 6, 29 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najviše birača, 3.000, glasovalo je u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj su u nedjelju svoje vijećnike, na različitim razinama, birale tri nacionalne manjine – srpska, bošnjačka i ukrajinska te Hrvati u općinama Borovo i Trpinja u kojima su u manjini. Glasovati je moglo 22.000 birača, a svoje je pravo, dakle, iskoristilo njih 13, 56 posto.

Izbori u Pazinu: Glasovalo tek nešto više od četvrtine birača
Izbori u Pazinu: Glasovalo tek nešto više od četvrtine birača

Gotovo 1.500 birača glasovalo je u Sisačko-moslavačkoj županiji, a kad se ta brojka stavi u odnos sa ukupnim brojem onih koji su mogli glasovati, a to je 15.000, odaziv je 9, 80 posto.

U Ličko-senjskoj županiji na dopunske manjinske izbore izašlo je 1.013 od 4. 600 birača, što je gotovo 22 posto.

Ipak, gledano u postotcima, najbolji odaziv – 30, 49 posto bio je u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj se biraju vijećnici iz romske i srpske manjine, a gdje je od 470 birača glasovalo njih 143.

Mjereno u postotku, najslabiji odaziv je u Zagrebu gdje jednog vijećnika u Gradsku skupštinu bira srpska nacionalna manjina, od 20. 361 birača do 16, 30 sati glasovalo je samo njih 144, tj. 0, 71 posto.

Manje od četiri posto birača glasovalo je u Požeško-slavonskoj (3, 64 posto tj. 142 od 3. 900) i Međimurskoj županiji (3, 84 posto tj. 141 od 3.700 birača).

Na dopunskim manjinskim izborima u nedjelju od 7 do 19 sati bira se 90 vijećnika u vijeća i skupštine 74 lokalne jedinice u kojima u svibnju nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak, gdje su u manjini.

Prije četiri godine dopunski su izbori održani u samo pet jedinica, a ove im je godine broj 'narastao' zahvaljujući lanjskim promjenama Zakona o lokalnim izborima.

Izbori uredno protječu 

Na dopunskim manjinskim izborima bira se 90 vijećnika u vijeća i skupštine 74 općine, grada i županije u kojima na lokalnim izborima u svibnju nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak, gdje su u manjini.

Pravo glasa ima 131.000 birača.  Na izborima sudjeluje 108 kandidacijskih lista i 490 kandidata.

Izbori se uredno provode, nije bilo dojava o eventualnim nepravilnostima ili problemima, kaže član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Podsjeća da birači mogu svoje pravo iskoristiti do 19 sati kada se zatvara 565 biračkih mjesta za dopunske izbore.

U DIP-u vjeruju da će do 21 sat biti obrađena sva biračka mjesta, a prve izborne rezultate najavljuju za ponedjeljak ujutro.

Procjena je da će dopunski izbori stajati oko 10 milijuna kuna, a koliko točno, znat će se početkom prosinca, nakon što se sada poznatim troškovima pribroje i materijalni troškovi te naknade za troškove izborne promidžbe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje