News

Komentari 400

'Dosad nam se javio tek jedan pacijent za cijepljenje, a brinu nas uvjeti za čuvanje Pfizera'

'Dosad nam se javio tek jedan pacijent za cijepljenje, a brinu nas uvjeti za čuvanje Pfizera'

Hrvatski i inozemni znastvenici pozivaju građane da se odazvu cijepljenju i kažu da će se i sami cijepiti, a liječnici opće prakse traže da Stožer organizira posebne punktove za cijepljenje i posebnu liniju za prijavu

Dok se čekaju prve doze cjepiva protiv Covid-19 u Hrvatskoj, otvorena su još mnoga pitanja koja brinu liječnike opće prakse, a onda i pacijente.

Najizglednije je da će prvih 125.000 doza tzv. glasničkog cjepiva Pfizera i BioNTecha stići ili krajem ovog mjeseca ili u siječnju.

Ovo cjepivo vrlo je osjetljivo za distribuciju i uporabu jer se mora čuvati na temperaturi ispod -70 Celzijevih stupnjeva, ne smije se izlagati svjetlu te ga treba odmrznuti prije uporabe na sobnoj temperaturi i razrijediti fiziološkom otopinom i na kraju upotrijebiti u roku od šest sati.

POGLEDAJTE VIDEO Cijepio se prvi Hrvat

'Stožer bi trebao organizirati punktove za cijepljenje'

- Mi u ordinacijama nemamo uvjete za takvo cjepivo, pa smatramo da bi Stožer trebao organizirati punktove isključivo namijenjene za cijepljenje protiv Covid-19, na kojima će građanima osigurati sve što je neophodno i za slučaj reakcije na cijepljenje - kaže nam liječnica obiteljske medicine i predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) Josipa Rodić.

Inače, iz HUUGO-a su još 8. prosinca Nacionalnom stožeru poslali priopćenje u kojem navode zbog čega predlažu “punktove za cijepljenje”.

 

Prije cijepljenja potpisti dokument

Između ostalog, pišu kako “svi koji će se cijepiti moraju potpisati dokument kojim se skida odgovornost proizvođača u slučaju komplikacija nakon cijepljenja, što ostavlja mnoga otvorena pitanja”.

Pitali smo dr. Rodić što pod time misle, pa kaže:

- To znači da na nas prebacuju odgovornost za cjepivo koje je u rekordnom roku napravljeno, a zna se da se takve studije provode godinama jer nuspojave mogu doći mnogo kasnije.

'Samo nam se jedan javio'

Građani su u međuvremenu pozvani da se javljaju svojim obiteljskim liječnicima i najave žele li se cijepiti protiv bolesti Covid-19.

Na pitanje koliko ih se do sada javilo dr. Rodić kaže:

- Samo je jedan pacijent nazvao i rekao da se želi cijepiti. Mi ih ni ne stižemo zvati jer su nam linije ionako zakrčene. Na dan imamo barem 200 poziva.

Dodaje kako do danas iz Nacionalnog stožera nisu dobili nikakve povratne informacije nakon poslanog priopćenja.

Dok dio liječnika opće medicine negoduje zbog mnogih nepoznanica vezanih za plan cijepljenja, 30 naših i inozemnih znanstvenika javnosti je uputilo detaljne informacije o tome zašto se treba cijepiti.

Svi potpisnici tvrde da će se i sami cijepiti u svojim zemljama.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19

Cjepivo djeluje kao 'lažna' infekcija

- Važno je shvatiti da cjepivo aktivira imuni sustav i ‘uči’ ga prepoznavanju virusa na siguran način. Stoga ono djeluje kao ‘lažna’ infekcija, što pomaže stvaranju imuniteta protiv koronavirusa SARS-CoV-2, ali može i izazvati prolazne nelagode. Mnoge nuspojave, poput lokalnog crvenila, povišene tjelesne temperature i umora zapravo su normalne posljedice nakon svakog cijepljenja, odnosno očekivane aktivacije imunog sustava, ali se one ne smatraju težim nuspojavama - ističu znanstvenici.

Najčitaniji članci