News

Komentari 305

'Otac djeteta razvalio je vrata i detektor metala, zaštitarku je bacio na stol i potrgao ga je'

'Otac djeteta razvalio je vrata i detektor metala, zaštitarku je bacio na stol i potrgao ga je'

Ministar Aladrović rekao je prije sjednice Vlade kako je u četvrtak ujutro došlo do incidenta u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu kada je nezadovoljan korisnik napao socijalne radnike

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u četvrtak prije sjednice Vlade kako su u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu imali incident koji je spriječen zahvaljujući zaštitarima. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Otkrio je kako je, prema sadašnjim informacijama, incident izazvan odlukom centra o izdvajanju djece iz obitelji, no nije iznio dodatne detalje s obzirom da se, kako je rekao, napad dogodio nedugo prije njegovog obraćanja javnosti.

- Nasreću, trudom zaštitarke, taj napad je spriječen i nije se dogodio - rekao je i osudio taj incident.

POGLEDAJTE VIDEO: Razgovor sa zaštitarkom

Upozorio je kako posljednjih dana ima puno društvenih tenzija prema sustavu socijalne skrbi te apelirao na sve da se od toga suzdrže. 

- Napadi i nasrtaji nisu prihvatljivi. Nijedan društveni izazov se ne može riješiti silom. Želim poručiti, da bismo reorganizirali sustav i učinili bi ga boljim, svi moramo aktivno sudjelovati u tome. Želim zaštititi fokus korisnika, korisnike općenito, ali i svi moramo stati iza svih radnika koji vrijedno rade u sustavu socijalne skrbi. Pokušajmo se suzdržati od neprimjerenog komentara, djelovanja ili društvenog utjecaja. Izolirani slučajevi i tragedije ne mogu biti povod za napad na cijeli sustav, a pogotovo ne za fizički slučaj na radnike koji vrijedno rade svoj posao - naglasio je.

Na pitanje kada se može očekivati rezultat stručnog nadzora u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška zbog slučaja nasilne smrti dvoipolgodišnje djevojčice, Aladrović je najavio kako će on sljedeći tjedan biti na stolu u ministarstvu. 

- Obećanje je da ćemo početkom sljedećeg tjedna imat gotov nacrt nadzora, odnosno nadzor će biti isporučen ministarstvu. Nakon toga ćemo znati u kojem smjeru će ići eventualna penalizacija, znat ćemo što se točno sa stručne strane dogodilo u slučaju iz Nove Gradiške - rekao je dodavši da isto očekuje od Hrvatske psihološke komore.

Na pitanje o krcatim Domovima za djecu, zbog čega neka djeca ipak ostaju kod nasilnih roditelja jer ih se nema gdje smjetiti, ministar je demantirao te, kako je istaknuo, medijske spekulacije da u domovima za djecu nema mjesta. Istaknuo je kako u je u Hrvatskoj ukupno 14 domova i najavio da će njegovo ministarstvo javno objaviti podatke o njihovim kapacitetima. 

- Proteklih dana obasuti smo medijskim informacijama o niskom kapacitetu domova za djecu. Prema podacima ministarstva, situacija nije takva. Mi smo spremni javno obznaniti podatke o kapacitetima  u narednim danima - rekao je.

Nije znao odgovoriti kada je zadnji put otvoren neki novi Dom za djecu.

Najavio je kako je nadolazećim reformama cilj deinstitucionalizirati skrb za nezbrinutu djecu i omogućiti udomiteljskim obiteljima više prostora za odgoj djece. 

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade komentirao slučaj i poručio da je, zahvaljujući odlukama Vlade u prvom mandatu, ustrojena bolja zaštita socijalnih radnika, kao i da je policija brzo reagirala i privela napadača. 

Ravnateljica Centra Martina Cuvaj ispričala je za Dnevnik.hr detalje napada. 

- Danas u jutarnjim satima je bila izrečena žurna mjera izdvajanja dvoje djece iz jedne obitelji. Nakon izvršenja mjere, majka je s djecom bila tu u Centru, napustila je prostorije Centra pa su ih napustili i policajci koji su tamo bili preventivno pozvani. 

Dodala je kako je u prostorije Centra "navalio i fizički nasrnuo otac djece" kojeg je zatim pokušala zaustaviti zaštitarka. 

- Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede - poručila je Cuvaj. Istaknula je kako su kolegice bile zaključane u prostorijama i da je reakcije policije bila vrlo brza. 

- Minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Mi smo svi u šoku, potreseni, unezvijereni i svjesni da je ovo danas posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice - rekla je. 

Cuvaj je rekla kako su, na neki način, očekivali to i da se nada kako se neće ponoviti slučaj iz Đakova. 

Najčitaniji članci