Obavijesti

News

Komentari 305

'Otac djeteta razvalio je vrata i detektor metala, zaštitarku je bacio na stol i potrgao ga je'

'Otac djeteta razvalio je vrata i detektor metala, zaštitarku je bacio na stol i potrgao ga je'

Ministar Aladrović rekao je prije sjednice Vlade kako je u četvrtak ujutro došlo do incidenta u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu kada je nezadovoljan korisnik napao socijalne radnike

VIDEO

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u četvrtak prije sjednice Vlade kako su u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu imali incident koji je spriječen zahvaljujući zaštitarima. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Otkrio je kako je, prema sadašnjim informacijama, incident izazvan odlukom centra o izdvajanju djece iz obitelji, no nije iznio dodatne detalje s obzirom da se, kako je rekao, napad dogodio nedugo prije njegovog obraćanja javnosti.

- Nasreću, trudom zaštitarke, taj napad je spriječen i nije se dogodio - rekao je i osudio taj incident.

POGLEDAJTE VIDEO: Razgovor sa zaštitarkom

Upozorio je kako posljednjih dana ima puno društvenih tenzija prema sustavu socijalne skrbi te apelirao na sve da se od toga suzdrže. 

- Napadi i nasrtaji nisu prihvatljivi. Nijedan društveni izazov se ne može riješiti silom. Želim poručiti, da bismo reorganizirali sustav i učinili bi ga boljim, svi moramo aktivno sudjelovati u tome. Želim zaštititi fokus korisnika, korisnike općenito, ali i svi moramo stati iza svih radnika koji vrijedno rade u sustavu socijalne skrbi. Pokušajmo se suzdržati od neprimjerenog komentara, djelovanja ili društvenog utjecaja. Izolirani slučajevi i tragedije ne mogu biti povod za napad na cijeli sustav, a pogotovo ne za fizički slučaj na radnike koji vrijedno rade svoj posao - naglasio je.

Uhljebima je plaća 17.000, a udomiteljima 2500 kuna
Uhljebima je plaća 17.000, a udomiteljima 2500 kuna

Na pitanje kada se može očekivati rezultat stručnog nadzora u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška zbog slučaja nasilne smrti dvoipolgodišnje djevojčice, Aladrović je najavio kako će on sljedeći tjedan biti na stolu u ministarstvu. 

- Obećanje je da ćemo početkom sljedećeg tjedna imat gotov nacrt nadzora, odnosno nadzor će biti isporučen ministarstvu. Nakon toga ćemo znati u kojem smjeru će ići eventualna penalizacija, znat ćemo što se točno sa stručne strane dogodilo u slučaju iz Nove Gradiške - rekao je dodavši da isto očekuje od Hrvatske psihološke komore.

Premijer: Odgovornost ministra ne može se povezati s greškama pojedinih ljudi. Bitna su djeca
Premijer: Odgovornost ministra ne može se povezati s greškama pojedinih ljudi. Bitna su djeca

Na pitanje o krcatim Domovima za djecu, zbog čega neka djeca ipak ostaju kod nasilnih roditelja jer ih se nema gdje smjetiti, ministar je demantirao te, kako je istaknuo, medijske spekulacije da u domovima za djecu nema mjesta. Istaknuo je kako u je u Hrvatskoj ukupno 14 domova i najavio da će njegovo ministarstvo javno objaviti podatke o njihovim kapacitetima. 

- Proteklih dana obasuti smo medijskim informacijama o niskom kapacitetu domova za djecu. Prema podacima ministarstva, situacija nije takva. Mi smo spremni javno obznaniti podatke o kapacitetima  u narednim danima - rekao je.

Nije znao odgovoriti kada je zadnji put otvoren neki novi Dom za djecu.

Najavio je kako je nadolazećim reformama cilj deinstitucionalizirati skrb za nezbrinutu djecu i omogućiti udomiteljskim obiteljima više prostora za odgoj djece. 

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade komentirao slučaj i poručio da je, zahvaljujući odlukama Vlade u prvom mandatu, ustrojena bolja zaštita socijalnih radnika, kao i da je policija brzo reagirala i privela napadača. 

Ravnateljica Centra Martina Cuvaj ispričala je za Dnevnik.hr detalje napada. 

- Danas u jutarnjim satima je bila izrečena žurna mjera izdvajanja dvoje djece iz jedne obitelji. Nakon izvršenja mjere, majka je s djecom bila tu u Centru, napustila je prostorije Centra pa su ih napustili i policajci koji su tamo bili preventivno pozvani. 

Dodala je kako je u prostorije Centra "navalio i fizički nasrnuo otac djece" kojeg je zatim pokušala zaustaviti zaštitarka. 

- Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede - poručila je Cuvaj. Istaknula je kako su kolegice bile zaključane u prostorijama i da je reakcije policije bila vrlo brza. 

- Minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Mi smo svi u šoku, potreseni, unezvijereni i svjesni da je ovo danas posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice - rekla je. 

Cuvaj je rekla kako su, na neki način, očekivali to i da se nada kako se neće ponoviti slučaj iz Đakova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 305
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca