News

Komentari 20

Dosta zagađenja: Bacali opasni mulj pa su im oduzeli dozvolu

Dosta zagađenja: Bacali opasni mulj pa su im oduzeli dozvolu

Tvrtka Girk Kalun iz Drniša izgubila je dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom i njegovo spaljivanje, a u to je uključeno i spaljivanje mulja

Tvrtka Girk Kalun iz Drniša, koja je ugovorila 50 milijuna kuna vrijedan posao zbrinjavanja mulja iz zagrebačkog pročistača voda, izgubila je dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom i njegovo spaljivanje, a u to je uključeno i spaljivanje mulja.

Informaciju nam je potvrdio drniški gradonačelnik Josip Begonja (HDZ). Girk Kalun i Carbo Split u listopadu su potpisali ugovor s Gradom Zagrebom o spaljivanju zagrebačkog mulja, ali kako su otkrila 24sata, velik dio tog mulja završavao je na poljima u Međimurskoj županiji.

Dozvolu su izgubili jer je Grad Drniš Upravnom sudu tužio Ministarstvo zaštite okoliša, koje je prije dvije godine izdalo dozvolu koju je Visoki upravni sud sad odlučio poništiti.

- Dobili smo satisfakciju, Grad Drniš razvija ruralni turizam i pogon Kaluna je pet do šest kilometara od Nacionalnog parka Krka i tu nema mjesta za opasni otpad i njegovo spaljivanje niti je prostornim planom i dokumentacijom bila predviđena takva djelatnost - kaže Begonja.

'Ne zanima nas kamo će oni s muljem'

Neslužbeno, inspektori zaštite okoliša navodno su utvrdili i da ni odlaganje mulja na međimurska polja nije bilo u skladu s dozvolama, ali isto tako da je sastav mulja koji se odlagao u skladu s pravilnikom koji dopušta njegovo odlaganje na poljoprivrednim površinama. Službeno priopćenje Ministarstva zaštite okoliša očekuje se tijekom dana i ono bi konačno trebalo rasvijetliti ovu aferu. Nije jasno kamo će sad ići mulj iz zagrebačkog pročistača.

U Ministarstvu poljoprivrede najavili su revidiranje spornog pravilnika koji dopušta odlaganje mulja na polja.

- Ne zanima nas kamo će oni s muljem. Iz ranije izdane dozvole jasno je da iza njegova spaljivanja ostaje pepeo koji je opasni otpad. Ako se smije bacati na poljoprivredna polja, ima dovoljno polja u Slavoniji i Zagrebačkoj županiji, neka ga u Drniš ne dovoze - zaključuje Begonja.

Najčitaniji članci