Obavijesti

News

Komentari 4

Dovršili tanker sad i grade novi. Plovi i na - 50 stupnjeva

Dovršili tanker sad i grade novi. Plovi i na - 50 stupnjeva
5

Zadatak trogirskih brodograditelja, pored opremanja i završetka gradnje, bio je osuvremeniti prvotni projekt prema kojem je brod građen, te ga uskladiti s današnjim propisima i standardima

VIDEO

Brodotrogir je isporučio tanker "Dvina Gulf" nakon dovršetka opremanja koji je domaćoj tvrtki donio 30 milijuna američkih dolara. Riječ je o isporuci jednog od dva ugovorena broda za ruski konzorcij Viterlef Management Limited. 

 - Ovaj tanker duljine 183 m i širine 32,2 m, namijenjen je za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda težine 45,000 metričkih tona u 20 tankova. Trup broda izgrađen je prije desetak godina u brodogradilištu «Sevmash» u oblasti Arkhangelska na sjeveru Ruske Federacije, a prema projektu norveškog naručitelja,  jednog od najvećih vlasnika kemijskih tankera na svijetu. Pri dolasku u naš škver bio  je  djelomično opremljen. Imao je glavni pogonski stroj, pomoćne motore i još  ponešto dodatne opreme - doznajemo iz Brodotrogira.

Zadatak trogirskih brodograditelja, pored opremanja i završetka gradnje, bio je osuvremeniti prvotni projekt prema kojem je brod građen, te ga uskladiti s današnjim propisima i standardima. Primopredajni protokol potpisao je u ime naručitelja Sergey Neklyudov, jedan od direktora iz Ruske Federacije, a u ime Hrvatske Brodogradnje Trogir direktor Mateo Tramontana.

・ Brodotrogir u svom brodogradilištu dovršava gradnju i drugog tankera Novogradnje 339 iz ove serije za istog naručitelja. I on je kao i ovaj prvi brod djelomično izgrađen te opremljen u brodogradilištu «Sevmash» - poručili su iz trogirskog škvera.

・ Dodajmo da se na navozima u Trogiru gradi i prednji dio arktičkog tankera – ledolomca nosivosti 44,000 metričkih tona koji će se spajati s ostatkom broda u Finskoj. Njime će se ploviti sjevernim morima te će moći djelovati i pri  temperaturama do  -50°C. 

・ Prednji dio arktičkog tankera bit će dug 167m, dok će ukupna dužina broda kad se spoji u Finskoj biti 220 metara. Projekt arktičkog tankera  za djelatnike trogirskog brodogradilišta, predstavlja veliki izazov u konstrukcijskim rješenjima, izboru materijala, tehnologiji zavarivanja te i u samoj izvedbi zavarenih spojeva. Po prvi put se zavaruju jako debeli limovi visoke čvrstoće koji se do sada u škveru nisu zavarivali. Radi se s materijalima koje nitko do sada u Hrvatskoj nije koristio ili bar ne u ovolikoj mjeri – kazala je Ivana Mitar iz Brodotrogira.

Za ovaj tanker koji bi trebao biti dovršen iduće godine, ne treba pratnja posebnog ledolomca jer će biti u stanju ploviti u uvjetima kada je led debljine i do 2,5 metra i kroz čitavu godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa