News

Komentari 23

Doživotna kazna zbog ubojstva novinarke: Raskomadao ju je...

Doživotna kazna zbog ubojstva novinarke: Raskomadao ju je...

Peter Madsen dobio je doživotnu kaznu za ubojstvo. Iako se na sudu držao tvrdnje da je to bio nesretan slučaj, a da je u panici raskomadao njezino tijelo i bacio ga u more, dokazi su pokazali suprotno

Danski inovator Peter Madsen dobio je doživotnu kaznu za ubojstvo novinarke Kim Wall na njegovoj podmornici prošle godine. 

Madsen se na sudu držao tvrdnje da je Kim Wall umrla nesretnim slučajem, a da je on u panici njezino tijelo raskomadao i bacio ga u more. 

"Otišao sam u malu pustolovinu" 

Tužilaštvo je zanimalo zašto je, umjesto da je kontaktirao hitne službe ako je riječ o nesretnom slučaju, kontaktirao svoju ženu SMS-om u kojem je poslao da je "išao u malu pustolovinu". 

Madsen je rekao da je to zapravo bio oproštaj jer nakon smrti Wall nije vidio drugog izbora nego da sebi oduzme život.

- Moj svijet se srušio. Ovo se nije trebalo dogoditi, trebala se s putovanja vratiti živa i sretna. Kad kažem ženi da sam išao u pustolovinu, to je zato jer joj želim poručiti: Zbogom - kazao je uplakanim glasom Madsen i nastavio.

- Mislim da je više nikada neću vidjeti.

Na pitanje zašto se nije odlučio na suicid, Madsen je odgovorio da se ipak odlučio vratiti svojoj ženi s kojom je bio u otvorenom braku. Tijekom suđenja je supruga od njega zatražila razvod. 

Dokazi pobili njegove tvrdnje  

Mrtvozornica Christina Jacobsen je na jednom od ročišta rekla da je na torzu i glavi Kim Wall pronašla niz ozljeda dok je na području genitalija otkrila na desetke ubodnih rana. Neke od ozljeda na torzu, te na vratu i vilici, nastale su neposredno prije smrti.

Točan uzrok smrti nije otkriven, a mrtvozornica kaže da su 30-godišnjakinji sigurno ‘blokirani dišni putovi’. To se moglo dogoditi jedino ‘davljenjem, rezanjem grla ili utapanjem’. Jacobsen je također istaknula da ozljede dokazuju da joj je glava bila ili vezana ili su ozljede nastale davljenjem.

Tužitelji vjeruju da je Madsen svezao svoju žrtvu prije nego što ju je pretukao, nekoliko puta izbo nožem u području genitalija i naposljetku usmrtio. Zatim joj je raskomadao tijelo, a dijelove, glavu, ruke, noge i torzo stavio u zasebne vrećice koje je opterećene utezima bacio na dno zaljeva pokraj Kopenhagena. 

Smatraju da je zločin isplanirao unaprijed jer je pilu, nož, plastične vezice i utege ponio sa sobom na podmornicu. 

Trebala se odseliti s dečkom u Kinu 

Kim Wall, nezavisna švedska novinarka od 30 godina, nestala je 10. kolovoza navečer u tjesnacu Oresund, između Danske i Švedske, dok je pisala reportažu o Nautilusu i Peteru Madsenu.

Kim je mjesecima pokušavala organizirati intervju s Madsenom, a nakon toga je trebala s dečkom odseliti u Kinu. Tokom večeri dečku je s podmornice slala poruke.

‘Još uvijek sam živa, ali spuštamo se upravo! Volim te’, pisalo je u jednoj, a u sljedećoj je minuti napisala: ‘No, donio je kolače i kekse.’

Najčitaniji članci