Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
126 komentara

Doživotna robija: Od danas u Srbiji na snazi 'Tijanin zakon'

Srbi su se danas pridružili brojnim zemljama koje imaju doživotnu kaznu za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubojstvo, silovanje i obljubu djece, trudnica i nemoćnih osoba. Kod nas takav zakon ne postoji

Facebook
Foto: Facebook/RNK Sladorana
126 komentara

Srbija je u svibnju uvela kaznu doživotnog zatvora za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubojstvo, ubojstvo djece, ratni zločin, genocid, silovanje, općenje s djetetom, trudnicom i nemoćnom osobom, a danas je taj zakon stupio na snagu.

Dok u Hrvatskoj takav zakon ne postoji, Srbi su se tako pridružili brojnim zemljama svijeta koje imaju doživotnu kaznu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da će ovo biti snažna podrška u borbi protiv silovatelja te je pojasnio da će se kod najtežih kriminalnih djela izricati kazna koja neće moći biti manja od polovine maksimalno propisane kazne.

Facebook PSIHOPAT Mesar ubojica hvalio se da je seksualno zlostavljao djecu

- Omogućit će da svi oni monstrumi koji ubiju dijete dobiju doživotnu robiju. Želimo ih spriječiti u prilici da ponove bilo kakvu sličnu vrstu zločina. Ovaj zakon omogućit će značajno strožije kažnjavanje, nikome neće moći da se ublaži kazna - rekao je Stefanović, prenose beogradski mediji.

Podsjetimo, otac brutalno silovanje i ubijene Tijane Jurić je 2017. godine pokrenuo inicijativu za uvođenje doživotnog zatvora za ubojice djece i pokrenuo Fondaciju s kćerinim imenom. I uspio je u tome.

Oteo je, silovao i brutalno ubio: Tijana je imala tek 15 godina...

Tijana Jurić iz Subotice, imala je 15 godina, upisala je srednju glazbenu školu i život je bio pred njom. Sve njene planove i želje brutalno je prekinuo Dragan Đurić (34), mesar iz beogradskog naselja Surčin. Visok dva metra i težak 100 kila oteo je, silovao i ubio krhku i nježnu djevojčicu, a potom je bacio na smetlište.

24sata 'TUGA JE I DALJE VELIKA' Dijete se ne može ubiti: Danas bi Tijana Jurić imala 20 godina

Njena stravična smrt u ljeto 2014. godine uzdrmala je, prenerazila i ostavila u potpunom šoku cijelu Srbiju. Cijela zemlja plakala je za nesretnIm djetetom.

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata Tijana Jurić ubijena je u noći između 25. i 26. srpnja. Nestala je u blizini Sportskog centra Rata u Bajmoku gdje je s prijateljima gledala nogometnu utakmicu. Kada je turnir završio krenula je kući u pratnji dvoje prijatelja, ali se u jednom trenutku vratila na igralište po majicu koju je zaboravila. Tada je nestala.

Ubojica pao na poligrafu i sve priznao

Policija ju je danima tražila, no nažalost, obitelj, prijatelje i cijelu regiju koja je pratila slučaj i nadala se da će ju pronaći živu i zdravu, dočekale su najgore vijesti.

24sata BLIZU SUBOTICE Djed ubijene Tijane: Bajmok je lijepo, ali i prokleto mjesto!'

Njezino tijelo pronađeno je 13 dana kasnije na improviziranom smetlištu 23 kilometra od mjesta na kojem je oteta u Bajmoku.

Njezin ubojica, mesar Dragan Đurić uskoro je otkriven. Našli su ga u Surčinu u mesnici kako reže meso kao da ništa nije bilo. Pao je na poligrafu, a onda je i sve priznao.

Foto: Facebook/RNK Sladorana

Kasnije ispričao policiji da je bio pijan kada je sreo Tijanu.

- Nisam ni znao kako se zove. Zakačio sam je autom i ona je počela zvati pomoć. Dozivala je policiju. Začepio sam joj usta, udario je da zašuti i strpao u vozilo - rekao je Đurić policiji.

Tijelo bacio i zatrpao zemljom

Djevojčicu je odvezao na polje i zadavio ju. Svukao ju je i njeno golo tijelo stavio u prtljažnik svog Golfa 3 te se odvezao dalje prema Somboru gdje je tijelo bacio i zatrpao zemljom. Lopatu je imao u prtljažniku.  Usput je bacio i njen mobitel čija je baterija već bila prazna.

24sata NAJVEĆA KAZNA Monstrum iz Srbije osuđen na 40 godina za Tijanino ubojstvo

Godinu dana kasnije osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Tijanin otac Igor Jurić u jednom od intervjua rekao je da je najveća greška njegove kćeri bila to što je bila na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Ubojica Tijanu nikada prije nije sreo. On je tražio žrtvu te noći, a to je, nažalost, bila naša Tijana - kazao je jednom prilikom Igor Jurić.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message