News

Komentari 28

Doznajemo: PNUSKOK istražuje požeške policajce. Sumnjaju da su krivotvorili izjave svjedoka

Doznajemo: PNUSKOK istražuje požeške policajce. Sumnjaju da su krivotvorili izjave svjedoka

Sumnja se da su policajci povezani sa slučajem bivšeg gradonačelnika Darka Puljašića kojeg USKOK istražuje zbog trgovine utjecajem

PNUSKOK istražuje požeške policajce, doznajemo.

Dobili smo neslužbenu informaciju da su službenici PNUSKOK-a u četvrtak ispitivali dvojicu službenika požeške policije i zamolili smo Ministarstvo unutarnjih poslova za potvrdu ove vijesti. Upitali smo ih jesu li privedeni te je li istina da su privođeni zbog sumnje na povezanost sa slučajem ili slučajevima zbog kojih se istražuje bivšeg požeškog gradonačelnika Darka Puljašića.

Uskoro je stigla potvrda. 

- Možemo potvrditi da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta imao postupanje u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj, a o čemu ćemo izvijestiti javnost kada se za to steknu zakonski uvjeti - glasio je odgovor, ne precizirajući detalje postupanja. 

Prema neslužbenim informacijama, navodno su dvojica policajaca dovedena na ispitivanje koje je vodio PNUSKOK, a nakon puštanja su suspendirani i udaljeni iz službe. Jedan od navedenih djelatnika iz požeške policije je Puljašićev kum, što nam je on sam potvrdio. Prema neslužbenim informacijama, sumnja se u krivotvorenje izjava svjedoka i navodno se povezuju sa slučajevima Puljašića koji je pod istragom za trgovinu utjecajem.

Također, neslužbeno doznajemo od sugovornika upućenog u slučaj da je jednom od navedenih policajaca bio dodijeljen slučaj Josipa Viteza. Navodno se sumnja da je radio na ispitivanju projektanata iz tog slučaja te u Uskok poslao njihove krivotvorene izjave. Projektanti su naknadno ispitani u Uskoku te je Uskok upoznat sa sumnjom da im se pokušalo podvaliti krivotvorene izjave.

Naime, bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege i bivši saborski zastupnik Puljašić snimljen je dok, zajedno sa svojim zamjenikom, nalaže Josipu Vitezu, bivšeg direktoru komunalca, da namjesti posao za određene tvrtke za projektiranje energetske obnove stambenih zgrada. USKOK je na temelju tih snimki, koje su objavila 24sata, podigao optužnicu protiv Puljašića i Pilona. 

Puljašić je javnosti poznat i kao optuženik za prijevare na subvencijama teškima milijun kuna, zbog kojih je izgubio i imunitet u Saboru. Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo je u srpnju prošle godine optužnicu. Radi se o projektu dogradnje požeške osnovne škole. Novac je gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova i to na osnovu, sumnja se, krivotvorenih dokumenata koje je potpisao Puljašić. Navodno je lažirao situaciju s gradilišta i sumnja se da su on i njegovi suradnici nezakonito isplatili sredstva iz projekta koji je ukupno bio vrijedan 12,7 milijuna kuna.

Imao je i optužnicu za nezakonito zapošljavanje jer je kao ravnatelj požeškog Doma zdravlja omogućio zaposleniku stalni posao bez natječaja. Osuđen je na šest mjeseci zatvora, ali se žalio na presudu i Županijski sud je odlučio da je optužnica bila neosnovana.

Darko Puljašić nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio da je jedan od ispitivanih policajaca njegov kum, ali, kako kaže, nema informacija o postupku.

Naknadno se o slučaju oglasila i policija. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje zbog postojanja sumnje da su dvojica policijskih službenika Policijske uprave požeško-slavonske počinili kaznena djela protiv službene dužnosti – zlouporabu položaja i ovlasti - te da je 49-godišnjak počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti – poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.  

Provedenim kriminalističkim istraživanjem – koje se temelji na saznanjima ranije provedenog kriminalističkog istraživanja -  utvrđena je sumnja da su dvojica policijskih službenika Policijske uprave požeško-slavonske, od svibnja 2020. do siječnja 2021. godine, a nakon što je toj policijskoj upravi povjereno provođenje izvida zbog sumnje u kaznena djela protiv službene dužnosti nad osumnjičenim 49-godišnjakom i još jednom osobom, tom 49-godišnjaku na njegov poticaj prenosili podatke o radnjama iz izvida te planiranom daljnjem postupanju, iako su znali da je postupanje tijekom izvida tajno, a sve s ciljem otežavanja utvrđivanja njegove kaznene odgovornosti.

Oba policijska službenika su rješenjem načelnika Policijske uprave požeško-slavonske udaljena iz službe te protiv njih slijedi provođenje disciplinskog postupka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava.

Najčitaniji članci