News

Komentari 94

Dragan ostaje u zatvoru: Odbili mu zahtjev za uvjetno puštanje

Dragan ostaje u zatvoru: Odbili mu zahtjev za uvjetno puštanje

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev Kapetana Dragana za uvjetnim otpustom i ocijenio da nisu ispunjeni uvjeti. On u četvrtak nije želio biti na sjednici Vijeća niti javiti se videovezom

Županijski sud u Varaždinu odbio je kao neosnovan prijedlog za uvjeti otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "kapetan Dragan" koji se nalazi u Kaznionici u Lepoglavi na izdržavanju jedinstvene kazne zatvora od trinaest godina i šest mjeseci po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu lani u lipnju, zbog ratnog zločina počinjenog u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata. 

REUTERS

Vijeće je obrazložilo da nisu ispunjene pretpostavke za uvjetno otpust zatvorenika, te da je radi postizanja svrhe kažnjavanja nužno da Vasiljković nastavi s izdržavanjem kazne. Vijeće je pri tom imalo u vidu da je zatvorenik do sada neosuđivana osoba, da se protiv njega ne vode drugi kazneni postupci, te da ima osiguran postpenalni prihvat. Međutim, na temelju utvrđenja da je zatvorenik nekritičan prema počinjenim kaznenim djelima koja negira, te kaznu smatra nezasluženom. Neprilagođen je, te je smješten na Odjelu pojačanog nadzora a u jednom je navratu i stegovno kažnjavan za lakši stegovni prijestup.

Iz navoda u Kaznionici u Lepoglavi proizlazi da kaznionicu uspoređuje s nacističku logorom, te u javnosti stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa i diskriminacije po nacionalnoj osnovi. Sud je na osnovu toga zaključio da Vasiljković nije promijenio svoje ponašanje i stavove nakon počinjenih kaznenih djela, te da je i dalje nekritičan spram svog ponašanja, tako da svrha kažnjavanja još nije ostvarena.

Dragan Vasiljkovic

Vijeće je imalo u vidu i zdravstveno stanje zatvorenika, te je na temelju podataka iz medicinske dokumentacije, utvrdilo da je Vasiljkovićevo zdravlje pod kontrolom. 

Sud je na temelju svega zaključio da u konkretnom slučaju nisu ostvarene pretpostavke za uvjeti otpust, stoji na stranicama Županijskog suda u Varaždinu. Prvi zahtjev za uvjetni otpust Vasiljkoviću je odbijen lani u studenom iz istih razloga.

Najčitaniji članci