News

Komentari 145

Draganu (68) iz Buzeta kraj Gline kuću doslovno drži prozor: 'Ako on pukne, ode i moj dom...'

Draganu (68)  iz Buzeta kraj Gline kuću doslovno drži prozor: 'Ako on pukne, ode i moj dom...'

Kuća Dragana Crevara (68) iz Buzeta kraj Gline najoštećenija je u selu. Izgrađena je od kamena i drva i iako je osigurana, polica ne pokriva štetu nastalu od potresa

Na sreću sam u trenutku potresa bio izvan kuće. Evo, vidite i sami što je od kuće ostalo, rekao nam je Dragan Crevar (68) iz Buzeta kraj Gline.


On i supruga danima nisu mogli doći k sebi od straha.

- Prvih dana sam spavao u štali. I malo pomalo sam iznio sve iz kuće, koja je izgrađena od kamena nakon 1. svjetskog rata. Doduše, 1964. smo je i dograđivali - kaže nam Dragan o kući koja je najoštećenija u selu. Kuća je izgrađena od kamena i drva. U potresu mu je oštećena šupa u kojoj ne bio traktor. Iako mu je kuća osigurana, polica ne pokriva štetu nastalu od potresa.

- Sad možete vidjeti kakve sam sreće. Ali ne žalim, sve se da popraviti i sve će se obnoviti - optimističan je Dragan.

'Kad se čovjek pribere shvati da život mora dalje'

Četiri dana nakon potresa na vrh brda Traktorom su mu dovukli kontejner u kojem ima krevet i električnu grijalicu. Statičari ga još nisu posjetili, ali je jasno da se kuća mora rušiti.


- Prvih dana nakon potresa mislio sam da nema dalje, da nema više razloga za živjeti. No, eto, kad se čovjek pribere shvati da život mora dalje - rekao je Dragan i nadodao da nikada ne bi napustio svoje rodno mjesto.

- Najljepše mi je tu, kakav samo zrak ovdje imam, a moja voda iz bunara, to morate probati - dodao je Dragan, koji živi od proizvodnje meda i prodaje lješnjaka.

- Imam 6,5 hektara zemlje, a od toga 1,5 hektar uzgajam lješnjake. Med proizvodim od bagrema, livade i kestena koji je najbolji - kaže Dragan.

Na pitanje je li to zato što je kesten dobar za potenciju, Dragan odgovara da više ni med ni orasi ne pomažu, iako želja postoji.

Imanje je ogradio električnom ogradom, koja štiti lješnjake od horde divljih zivotinja.

- Jedne godine, dok nisam bio u selu provalilo je krdo veprova i sve su mi uništili - požalio se Dragan, kome društvo prave psi Luna i Maša. Supruga mu je, naime, nakon potresa otišla kod sina u Srbiju.

A osim sina, ima i kćer u SAD-u, te četvero unučadi, koji obožavaju kod njega u posjetu, a to čine skoro svake godine.

Najčitaniji članci