Obavijesti

News

Komentari 43

Dramatičnih 12 sati u Merkuru: 'Dvije jetre stigle su u zadnji tren. Dobili su život na dar'

Dramatičnih 12 sati u Merkuru: 'Dvije jetre stigle su u zadnji tren. Dobili su život na dar'
4

U Hrvatskoj je tijekom 2023. godine, zaključno s 26.12., ukupno transplantirano 297 organa, kako doznaju 24sata

VIDEO

Dva su života spašena tijekom božićnih blagdana, i to zahvaljujući doniranim jetrama koje su stigle iz Njemačke i Nizozemske te liječničkim timovima KB-a Merkur koje su predvodili dr. Stipislav Jadrijević i dr. Branislav Kocman. Oni su izveli transplantacije životno ugroženim pacijentima te su zahvaljujući njima dobili novu šansu za život.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 27.12.2023. 01:15

Prema podacima koja su 24sata dobila od Ministarstva zdravstva, u Hrvatskoj je tijekom 2023. godine, zaključno s 26. 12. 2023., ukupno transplantirano 297 organa, od čega 130 bubrega, 102 jetre, 48 srca, 12 pluća i 5 gušterača (podaci uključuju i kombinirane transplantacije i transplantacije organa od živih darivatelja). U istom periodu je prijavljeno 114 preminulih darivatelja, dok je 14 živih osoba darivalo organ bližnjima. Transplantacije se obavljaju u Zagrebu (KB Merkur, KBC Zagreb i KB Dubrava), Rijeci i Osijeku.

Spašeni životi

KB Merkur je uz Rebro bolnica u kojoj ima najviše transplantacija. Tako su i ovih blagdana spasili dva života.

Mlađi muškarac koji je zbog teške metaboličke bolesti jetre završio na respiratoru uspio je preživjeti nakon što mu je tim KB-a Merkur na čelu s dr. Stipislavom Jadrijevićem presadio novu jetru koja je stigla iz Njemačke, kako je za 24sata otkrio dr. Jadrijević.

Operacija je prošla uspješno, kako nam je rekao dr. Jadrijević.

- Transplantaciju smo započeli 26. prosinca oko 20.30 sati i završili je oko 23 sata. Pacijent se sljedeće jutro probudio te je stabilno. Razgovarali smo i dobro se osjeća, tek je sad doznao da je dobio novu jetru. On je bio na aparatima pa nije ni znao da smo dobili jetru za njega - ispričao nam je dr. Jadrijević.

Hrvatska medicina i program transplantacije nam je za ponos
Hrvatska medicina i program transplantacije nam je za ponos

Pacijent je, navodi nam, bio u teškom stanju.

- Bio je intubiran i imao 4. stupanj encefalopatije. Ova nova jetra je očistila sve te štetne tvari iz organizma, s obzirom na to da je imao dosta amonijaka u organizmu. Kad se pacijent probudio, bio je jako sretan, kao da se ponovno rodio - rekao nam je dr. Jadrijević.

Dodao je da je pacijent mlađe životne dobi, ispod 30 godina, i ova mu je operacija spasila život nakon što je zbog zdravstvenog stanja koje mu se naglo pogoršalo završio na respiratoru i hitno došao na listu za transplantaciju jetre.

'Pacijentica je bila kritično'

Njegov organ u Zagreb je stigao avionom iz Njemačke. Operacija je nešto malo kasnila jer je kasnio avion iz Njemačke.

Oko tri sata iza ponoći 27. prosinca u Zagreb je sletjela još jedna jetra, i to iz Nizozemske, a operacija koju je izveo tim na čelu s dr. Branislavom Kocmanom je, kako doznajemo, prošla dobro.

Nova šansa za život na Božić: Mlađi muškarac u KB Merkur dobit će novu jetru iz Njemačke
Nova šansa za život na Božić: Mlađi muškarac u KB Merkur dobit će novu jetru iz Njemačke

- Da pacijentici nismo hitno transplantirali novu jetru, vjerojatno za koji dan više ne bi bila živa. Bila je jako kritično. Prednost Eurotransplanta je ta da ne ovisite o organima iz Hrvatske, nego kad imate hitnu situaciju možete brže dobiti organ iz ostalih zemalja EU koje su u Eurotransplantu. Ova je pacijentica kojoj smo presadili jetru imala tešku metaboličku bolest iste i bila je na hitnoj listi za transplantaciju. Za nju je stigla jetra iz Nizozemske. Transplantacije su prilično komplicirane, prvih 24sata je teško govoriti, žena je bila u dosta teškom stanju, ne možemo reći da je sve super, no zasad je dobro. Operacija je kirurški bila kompliciranija. Gospođa ima 70-ak godina i komplikacije su stalno moguće - rekao je za 24sata dr. Kocman.

U bolnici imaju još jednog pacijenta kojemu je hitno potrebna nova jetra i ona bi, kako nam otkriva dr. Kocman, za njega trebala stići iz Beča.

- Pacijent ima krvnu grupu B, riječ je o rijetkoj krvnoj grupi i pacijent je vitalno ugrožen pa su u Eurotransplantu stavili istog visoko na listi za tu krvnu grupu, tako da nam stiže jetra konkretno za tu osobu, istu jetru ne može dobiti netko drugi. No tek ćemo saznati u kakvom je stanju ta jetra i vidjeti hoćemo li je moći transplantirati - rekao nam je.

Na Rebru 115 transplantacija

Što se tiče jetre, godišnje ih u KB-u Merkur, dodaje, transplantiraju oko 80, a najviše su ih transplantirali u jednoj godini - oko 130.

- Kod nas se i bubrezi transplantiraju, ove godine smo ih transplantirali oko 60, i još radimo transplantacije gušterače, najčešće u kombinaciji s bubregom. Rjeđe pak transplantiramo tanko crijevo, ali to je rijetko - rekao nam je.

Martina prošla transplantaciju na Rebru: 'U sebi nosim već treći bubreg, spasili su mi život'
Martina prošla transplantaciju na Rebru: 'U sebi nosim već treći bubreg, spasili su mi život'

Dr. Jasna Stoić Brezak, koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb, za 24sata je rekla da su ove godine u bolnici izveli ukupno 115 transplantacija - 46 bubrega, 28 srca, 35 jetri i 6 pluća.

Beroš: U prvih smo pet država svijeta po broju transplantacija

- S ponosom možemo reći da je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te je svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre i srca na milijun stanovnika. Važno je prisjetiti se i perioda pandemije kad zdravstveni sustav niti u području transplantacije nije pokleknuo pred izazovima. 

Time iznova pokazujemo i dokazujemo otpornost i kontinuirani fokus javnog zdravstvenog sustava na pacijente. Pokrenutom sveobuhvatnom reformom zdravstva fokus ne gubimo ni danas što se vidi kroz niz pokrenutih i realiziranih reformskih mjera, ali i značajnih investicija u javni zdravstveni sustav.

Vili Beroš: 'Hrvatska među vodećima u svijetu po broju transplantiranih jetara'
Vili Beroš: 'Hrvatska među vodećima u svijetu po broju transplantiranih jetara'

Sve navedeno smo postigli zahvaljujući snažnoj suradnji Vlade, Ministarstva zdravstva, rukovodećih kadrova bolnica, djelatnika, a u području transplantacije, požrtvovnih članova transplantacijskih timova kao i građana koji su svojom plemenitom odlukom o darivanju organa omogućili drugima pružiti novu priliku za život. Hrvatski razvoj transplantacije pozitivan je primjer zajedništva i odgovornosti svakog dionika zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu. U poticajnom ozračju blagdana, koristim priliku zaželjeti svima zdravlje, jer zdravlje je prvo i jedino omogućuje ostvarenje svih naših želja  - rekao je za 24sata ministar zdravstva Vili Beroš.

297 organa ukupno je transplantirano ove godine u Hrvatskoj

130 bubrega je transplantirano u 2023., i to je najčešće transplantirani organ

115 transplantacija organa izvedeno je u KBC-u Zagreb ove godine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.
Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica