Obavijesti

News

Komentari 419

Država će Mamićima oduzeti stanove, brod, aute, milijune...

Država će Mamićima oduzeti stanove, brod, aute, milijune...
6

U pravomoćnoj presudi navodi se cijeli niz nekretnina i imovine koje braća Mamić moraju vratiti u državni proračun. Od šuma do Bentleyja i brodice

Nakon objave fotografije osječkih sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina u društvu sa Zdravkom Mamićem, odnosno u prostorijama Dinama, uslijedile su posljedice. Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban pokreće stegovni postupak protiv njih zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačkoj dužnosti. Odluka je pala nakon što je Mamić ustvrdio da je na snimci koju je predao Uskoku podmićivao navedene suce.

Pokreće se stegovni postupak protiv osječkih sudaca koje je Mamić prozvao u svojoj snimci
Pokreće se stegovni postupak protiv osječkih sudaca koje je Mamić prozvao u svojoj snimci

U pravomoćnog presudi Vrhovnog suda, između ostalog, navedene su brojne nekretnine i imovina obitelji Mamić i bivšeg poreznika Milana Pernara koja će sada pripasti državi.

Krenimo nabrajati oduzetu imovinu redom kojim je navedena u presudi. Dakle, prvi je Milan Pernar koji mora vratiti kuću od 104 kvadrata s pripadajućim dvorištem od 239 kvadrata, a koji se vode kao vlasništvo Tajane Pernar, u vrijednosti od preko 1.71 milijuna kuna. U presudi se navodi da ih je Milan Pernar stekao kaznenim djelima i nekretnina je sada vlasništvo države. Mora joj se predati u roku od 15 dana. Država će oduzeti i Volkswagen EOS iz 2008., vrijedan preko 84 tisuće kuna, a naloženo mu je i da u državni proračun uplati razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od nešto manje od 297 tisuća kuna.

Skupi satovi, alkohol i 'Ne može nam nitko ništa': Čime sve Mamić pokušava 'utopiti' suce?
Skupi satovi, alkohol i 'Ne može nam nitko ništa': Čime sve Mamić pokušava 'utopiti' suce?

Idemo sad na Mamiće. Utvrđeno je da je novčani iznos od 52 milijuna i 37 tisuća kuna imovinska korist koju je Zdravko Mamić ostvario kaznenim djelom i taj novac sad postaje imovina Republike Hrvatske. Također, u presudi se navodi da je preko 105 tisuća kuna s Mamićevog računa, te iznosi od preko 30 tisuća eura i preko 78 tisuća eura s računa Ive Mamić, kao i iznos od preko 6 tisuća eura s računa Lucije Mamić, također dio kazneno stečene imovinske koristi koja se mora prenijeti u državni proračun, pod prijetnjom ovrhe.

Uz to, oduzimaju se iznosi pronađeni prilikom pretrage obiteljske kuće, a koji iznose preko 21 tisuće eura i oko 17 tisuća kuna. Također, i 7 milijuna kuna koji su s depozitnog računa Županijskog suda u Zagrebu prebačeni u državni proračun još 2015. proglašeni su imovinskom koristi stečenom kaznenim djelom.

Mamići ostaju i bez stanova na Trgu Petra Preradovića koji formalno glase na njegovu suprugu, a od kojih jedan ima osam prostorija i 164 kvadrata te zajedno s garažom i dvorištem vrijedi oko 6.7 milijuna kuna, a drugi, od pet prostorija, vrijedi oko 2.8 milijuna kuna.

Mamić poslao i fotografije u USKOK: Na njima osječki suci
Mamić poslao i fotografije u USKOK: Na njima osječki suci

Presuda nalaže i oduzimanje više vrijednih nekretnina u Gorskom kotaru, među kojima su dvorište, ruševina, šume i putevi, svi u vlasništvu Marine Mamić, a koji vrijede po stotine tisuća kuna. Među njima je i ogromna šuma livadom od preko 45 tisuća kvadrata vrijedna preko milijun kuna. Na tom području se nalazi i vikendica koja glasi na Mamićevu ženu, o kojoj smo već pisali.

Država će uzeti i stan od 190 kvadrata u zagrebačkoj Radničkoj cesti koji se vodi na Vanju Horvat, a vrijedi preko tri milijuna kuna, uz garažno mjesto od 102 tisuće kuna.

Mamić će ostati i bez brodice od 1.6 milijuna kuna, automobila Bentley u vlasništvu Marine Mamić vrijednog 873 tisuće kuna, kao i Audija 2.0 vrijednog 374 tisuće kuna u vlasništvu Vanje Horvat. Mamić mora uplatiti i razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od 25.5 milijuna kuna.

Bivši trener Dinama Zoran Mamić mora vratiti oko 2.7 milijuna kuna. Uz to, ostaje i bez 6.284 eura s računa bivše supruge, kao i bez automobila Land Rover Evoque, vrijednog 210 tisuća kuna, također u vlasništvu Ane Mamić. Zdravkov brat mora u proračun uplatiti i razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od gotovo 25.9 milijuna kuna.

Šefica Uskoka: Još od listopada Mamić izlazi s raznim tvrdnjama
Šefica Uskoka: Još od listopada Mamić izlazi s raznim tvrdnjama

Vezano uz Mamićevu prijavu, doznajemo iz Uskoka da su do sada ispitali 31 osobu, neke i više puta, a uputili su i 118 zahtjeva za prikupljanje podataka. Također, od 4 različite države su zatraženi podaci. Imovinski izvidi prema većem broju osoba su u tijeku, doznajemo.