News

Komentari 419

Država će Mamićima oduzeti stanove, brod, aute, milijune...

Država će Mamićima oduzeti stanove, brod, aute, milijune...

U pravomoćnoj presudi navodi se cijeli niz nekretnina i imovine koje braća Mamić moraju vratiti u državni proračun. Od šuma do Bentleyja i brodice

Nakon objave fotografije osječkih sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina u društvu sa Zdravkom Mamićem, odnosno u prostorijama Dinama, uslijedile su posljedice. Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban pokreće stegovni postupak protiv njih zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačkoj dužnosti. Odluka je pala nakon što je Mamić ustvrdio da je na snimci koju je predao Uskoku podmićivao navedene suce.

U pravomoćnog presudi Vrhovnog suda, između ostalog, navedene su brojne nekretnine i imovina obitelji Mamić i bivšeg poreznika Milana Pernara koja će sada pripasti državi.

Krenimo nabrajati oduzetu imovinu redom kojim je navedena u presudi. Dakle, prvi je Milan Pernar koji mora vratiti kuću od 104 kvadrata s pripadajućim dvorištem od 239 kvadrata, a koji se vode kao vlasništvo Tajane Pernar, u vrijednosti od preko 1.71 milijuna kuna. U presudi se navodi da ih je Milan Pernar stekao kaznenim djelima i nekretnina je sada vlasništvo države. Mora joj se predati u roku od 15 dana. Država će oduzeti i Volkswagen EOS iz 2008., vrijedan preko 84 tisuće kuna, a naloženo mu je i da u državni proračun uplati razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od nešto manje od 297 tisuća kuna.

Idemo sad na Mamiće. Utvrđeno je da je novčani iznos od 52 milijuna i 37 tisuća kuna imovinska korist koju je Zdravko Mamić ostvario kaznenim djelom i taj novac sad postaje imovina Republike Hrvatske. Također, u presudi se navodi da je preko 105 tisuća kuna s Mamićevog računa, te iznosi od preko 30 tisuća eura i preko 78 tisuća eura s računa Ive Mamić, kao i iznos od preko 6 tisuća eura s računa Lucije Mamić, također dio kazneno stečene imovinske koristi koja se mora prenijeti u državni proračun, pod prijetnjom ovrhe.

Uz to, oduzimaju se iznosi pronađeni prilikom pretrage obiteljske kuće, a koji iznose preko 21 tisuće eura i oko 17 tisuća kuna. Također, i 7 milijuna kuna koji su s depozitnog računa Županijskog suda u Zagrebu prebačeni u državni proračun još 2015. proglašeni su imovinskom koristi stečenom kaznenim djelom.

Mamići ostaju i bez stanova na Trgu Petra Preradovića koji formalno glase na njegovu suprugu, a od kojih jedan ima osam prostorija i 164 kvadrata te zajedno s garažom i dvorištem vrijedi oko 6.7 milijuna kuna, a drugi, od pet prostorija, vrijedi oko 2.8 milijuna kuna.

Presuda nalaže i oduzimanje više vrijednih nekretnina u Gorskom kotaru, među kojima su dvorište, ruševina, šume i putevi, svi u vlasništvu Marine Mamić, a koji vrijede po stotine tisuća kuna. Među njima je i ogromna šuma livadom od preko 45 tisuća kvadrata vrijedna preko milijun kuna. Na tom području se nalazi i vikendica koja glasi na Mamićevu ženu, o kojoj smo već pisali.

Država će uzeti i stan od 190 kvadrata u zagrebačkoj Radničkoj cesti koji se vodi na Vanju Horvat, a vrijedi preko tri milijuna kuna, uz garažno mjesto od 102 tisuće kuna.

Mamić će ostati i bez brodice od 1.6 milijuna kuna, automobila Bentley u vlasništvu Marine Mamić vrijednog 873 tisuće kuna, kao i Audija 2.0 vrijednog 374 tisuće kuna u vlasništvu Vanje Horvat. Mamić mora uplatiti i razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od 25.5 milijuna kuna.

Bivši trener Dinama Zoran Mamić mora vratiti oko 2.7 milijuna kuna. Uz to, ostaje i bez 6.284 eura s računa bivše supruge, kao i bez automobila Land Rover Evoque, vrijednog 210 tisuća kuna, također u vlasništvu Ane Mamić. Zdravkov brat mora u proračun uplatiti i razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od gotovo 25.9 milijuna kuna.

Vezano uz Mamićevu prijavu, doznajemo iz Uskoka da su do sada ispitali 31 osobu, neke i više puta, a uputili su i 118 zahtjeva za prikupljanje podataka. Također, od 4 različite države su zatraženi podaci. Imovinski izvidi prema većem broju osoba su u tijeku, doznajemo.

Najčitaniji članci