News

Komentari 19

Država još uvijek nije raspisala natječaj preko kojeg se plaćaju obroci za siromašne učenike

Država još uvijek nije raspisala natječaj preko kojeg se plaćaju obroci za siromašne učenike

Prema inicijalnom planu, trebao je biti raspisan u srpnju; na njega bi se potom javili osnivači škola (gradovi i županije), a rezultati su trebali biti poznati u rujnu...

Nova školska godina počela je prije mjesec dana no i dalje nije riješeno pitanje financiranja školskih obroka za siromašnu djecu diljem Hrvatske. Ti se obroci već nekoliko godina financiraju kroz Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), ali natječaj za aktualnu školsku godinu nije ni raspisan ni proveden na vrijeme.

Prema inicijalnom planu, trebao je biti raspisan u srpnju; na njega bi se potom javili osnivači škola (gradovi i županije), a rezultati su trebali biti poznati u rujnu.

Sve ovo kašnjenje je izazvalo priličnu konfuziju među školama i njihovim osnivačima, odnosno gradovima i županijama. Tako je na Facebook stranici vukovarske Osnovne škole Siniše Glavaševića u utorak u večernjim satima osvanula obavijest prema kojoj se, zbog izostanka projekta financiranog iz europskog fonda, cijela priča prebacuje na osnivača škole, odnosno Grad Vukovar. U obavijesti je stajalo i da Grad neće moći osigurati užinu svojim novcima jer tako nije predviđeno u gradskom proračunu.

Cijelu ovu priču su iz Vukovara ubrzo demantirali te poručili kako će na sebe preuzeti plaćanje obroka za siromašne učenike, piše Telegram.hr. 

- Grad Vukovar će i ove godine osigurati besplatne školske obroke za učenike u osnovnim školama u riziku od siromaštva - rekao je Josip Paloš, voditelj gradskog Odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport.

Iz gradskih odnosa s javnošću rekli su da što se tiče natječaja za sredstva iz europskog fonda 'Ministarstvo nije objavilo natječaj (bez ikakvog objašnjenja)'.

Greška u komunikaciji

Ravnateljica Osnovne škole Siniše Glavašević iz Vukovara, Slavica Mišić komentirala je objavu škole. Ona kaže kako se 'radi o greški u komunikaciji između grada Vukovara i škole'. Iz grada su javili, govori ravnateljica, da će plaćati obroke te da će i retroaktivno platiti za obroke od početka nastavne godine. 

Mišić je objasnila i koliko je učenika koristilo obroke financirane iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije:

- Imali smo puno korisnika u školi, prosječno 150 učenika i taj je broj rastao svake godine.

Konzultacije s Europskom komisijom

Da sve skupa kasni potvrdili su iz Ministarstva rada koje je zaduženo za ovaj natječaj. Na konkretno pitanje zašto problem još nije riješen, iz ministarstva Josipa Aladrovića u podugom birokratskom odgovoru, ukratko, tvrde kako se trenutno oko nekih detalja konzultiraju s Europskom komisijom pa zato sve kasni. Najavljuju i da će natječaj težak 25 milijuna kuna raspisati sredinom listopada te da će potrošen novac retroaktivno vratiti osnivačima škola. 

Najčitaniji članci