Obavijesti

News

Komentari 19

Država još uvijek nije raspisala natječaj preko kojeg se plaćaju obroci za siromašne učenike

Država još uvijek nije raspisala natječaj preko kojeg se plaćaju obroci za siromašne učenike
2

Prema inicijalnom planu, trebao je biti raspisan u srpnju; na njega bi se potom javili osnivači škola (gradovi i županije), a rezultati su trebali biti poznati u rujnu...

VIDEO

Nova školska godina počela je prije mjesec dana no i dalje nije riješeno pitanje financiranja školskih obroka za siromašnu djecu diljem Hrvatske. Ti se obroci već nekoliko godina financiraju kroz Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), ali natječaj za aktualnu školsku godinu nije ni raspisan ni proveden na vrijeme.

Prema inicijalnom planu, trebao je biti raspisan u srpnju; na njega bi se potom javili osnivači škola (gradovi i županije), a rezultati su trebali biti poznati u rujnu.

Sve ovo kašnjenje je izazvalo priličnu konfuziju među školama i njihovim osnivačima, odnosno gradovima i županijama. Tako je na Facebook stranici vukovarske Osnovne škole Siniše Glavaševića u utorak u večernjim satima osvanula obavijest prema kojoj se, zbog izostanka projekta financiranog iz europskog fonda, cijela priča prebacuje na osnivača škole, odnosno Grad Vukovar. U obavijesti je stajalo i da Grad neće moći osigurati užinu svojim novcima jer tako nije predviđeno u gradskom proračunu.

Cijelu ovu priču su iz Vukovara ubrzo demantirali te poručili kako će na sebe preuzeti plaćanje obroka za siromašne učenike, piše Telegram.hr. 

- Grad Vukovar će i ove godine osigurati besplatne školske obroke za učenike u osnovnim školama u riziku od siromaštva - rekao je Josip Paloš, voditelj gradskog Odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport.

Iz gradskih odnosa s javnošću rekli su da što se tiče natječaja za sredstva iz europskog fonda 'Ministarstvo nije objavilo natječaj (bez ikakvog objašnjenja)'.

OTP i ove godine otvara natječaj za dodjelu stipendija studentima sportašima
OTP i ove godine otvara natječaj za dodjelu stipendija studentima sportašima

Greška u komunikaciji

Ravnateljica Osnovne škole Siniše Glavašević iz Vukovara, Slavica Mišić komentirala je objavu škole. Ona kaže kako se 'radi o greški u komunikaciji između grada Vukovara i škole'. Iz grada su javili, govori ravnateljica, da će plaćati obroke te da će i retroaktivno platiti za obroke od početka nastavne godine. 

Mišić je objasnila i koliko je učenika koristilo obroke financirane iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije:

- Imali smo puno korisnika u školi, prosječno 150 učenika i taj je broj rastao svake godine.

Aladrović: U Slavoniji nije bilo bitnih potresa na tržištu rada
Aladrović: U Slavoniji nije bilo bitnih potresa na tržištu rada

Konzultacije s Europskom komisijom

Da sve skupa kasni potvrdili su iz Ministarstva rada koje je zaduženo za ovaj natječaj. Na konkretno pitanje zašto problem još nije riješen, iz ministarstva Josipa Aladrovića u podugom birokratskom odgovoru, ukratko, tvrde kako se trenutno oko nekih detalja konzultiraju s Europskom komisijom pa zato sve kasni. Najavljuju i da će natječaj težak 25 milijuna kuna raspisati sredinom listopada te da će potrošen novac retroaktivno vratiti osnivačima škola. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.