News

Komentari 299

'Država nas je uništila i sve sad moramo na burzu. Osjećamo se odbačeno, napustili su nas...'

'Država nas je uništila i sve sad moramo na burzu. Osjećamo se odbačeno, napustili su nas...'

Nakon 75 godina u stečaj ide tvornica košulja iz Požege, a 172 radnice ostat će bez posla. Država je vlasnik. Ministar Horvat kaže da Vlada ne želi Orljavu pretvoriti u mali Uljanik

Imamo 20 ili 30 godina staža. Sve smo blizu pedesetih i tko će nas primiti da radimo, a naša je jedina želja da radimo, da šijemo košulje i sve što je potrebno, jer to je jedino što znamo raditi i dobro radimo.

Ispričala nam je to Mirela Bonić, jedna od 172 radnice tvornice košulja Orljava u Požegi. Sve će one za koji dan otići na burzu rada. Tvornica Orljava je završila u stečaju zbog milijunskih dugova.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Teško nam je što je država dozvolila ovo što nam se dogodilo, zašto nas je napustila. Država je vlasnica ove firme u tekstilnoj industriji. Državnom vrhu, prvenstveno premijeru obraćali smo se više puta, vidjeli smo da se nam se nešto loše sprema, ali odgovora nismo dobili – rekla je Mirela Bonić, inače sindikalna povjerenica.

Dodala je kako su uspjeli nakon prosvjeda u Zagrebu dobiti zaostale tri plaće. Nakon toga više ništa. Situacija se samo pogoršavala. U pogonu tvrtke koja je proizvodila jedne od najboljih košulja, proizvod kojeg je prepoznala tvrtka Olimp iz Njemačke, sada radi samo dvadesetak radnica, kojima je zadaća dovršiti neke proizvode. Za ostale nema posla, jer nema materijala.

Još postoji nada da bi se nešto moglo promijeniti, ali to je slaba nada. Radnice krive državu, koja je vlasnik tvornice, što godinama nije reagirala na gomilanje dugova i sve lošije stanje. Nije osigurala ni obećanoga partnera.

Požega: Bez posla ostaje 170 radnica tekstilne tvrtke Orljava

Mirjana Pavić, radi u Orljavi 28 godina, uskoro će na burzu rada.

'Svi su nas zaboravili' 

- Nitko nam se nije javio kako od lokalnih moćnika, županica i gradonačelnik, kao niti iz Zagreba. Svi su nam obećavali da će nam pomoći da tvornica opstane. Moja četveročlana obitelj živjela je od zajamčenih 3400 kuna, a kada odem na burzu nećemo imati niti to – rekla je Mirjana Pavić, dodajući kako na skladištu nema niti jedne košulje, da je sve što su proizvele otišlo u Njemačku.

- Nekada smo s ponosom govorile da radimo u Orljavi, a sada nas je to reći sramota – rekla je Lucija Kljajić koja u Orljavi radi 29 godina. Kaže da još ima nadu da bi se nešto moglo spasiti.

- Premijer je glavni krivac, ne bojim se to reći, jer njega držim odgovornim zbog izostanka razgovora s njemačkim partnerom koji je u nekoliko navrata htio razgovarati, ali su se iz Vlade oglušili, pa je čovjek odustao od daljnjeg posla s nama. Osjećamo se grozno i odbačeno, nismo mogli vjerovati da će do ovoga doći – kaže Lucija.

Požega: Bez posla ostaje 170 radnica tekstilne tvrtke Orljava

- Naš premijer, moram ga prozvati, voli se hvaliti kako daje potporu državnim firmama da opstanu, a mi poslije te državne potpore idemo svi na burzu – rekla je na rubu plača Mirjana Obradović. Radnice poručuju da će ponovo ići na prosvjed u Zagreb te da se neće lako predati.

'Dali smo im 24 milijuna' 

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je da je tekstilna kompanija Orljava dobila dva pisma interesa trgovačkih društava za preuzimanjem i nastavkom proizvodnje te poručio kako nije htio da se Orljava pretvori u mali Uljanik. Poručio je Vlada do sada dala 24 milijuna kuna raznoraznih kredita te pozajmica od tri milijuna kuna koje nisu uspjele spasiti Orljavu od stečajnog postupka.

- Radimo sve, i kao ministar i kao Vlada, da se dogodi jedno takvo strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest, nego da eventualno, možda ne za sve radnike Orljave, barem za njih stotinjak, osiguramo normalnu budućnost - rekao je jučer Horvat.