Obavijesti

News

Komentari 58

Državni inspektorat o odronu na Jakuševcu: 'Odlaganje otpada zabranjeno u krugu od 300 m'

Državni inspektorat o odronu na Jakuševcu: 'Odlaganje otpada zabranjeno u krugu od 300 m'

Inspekcija rada u području zaštite na radu je u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su ozlijeđena dva radnika predmetnog poslodavca te je inspekcijski nadzor u vezi ozljeđivanja radnika u tijeku, navode

VIDEO

Iz Državnog inspektorata oglasili su se povodom novog odrona smeća na Jakuševcu, drugog u manje od mjesec dana. 

Zatvorena je Sajmišna cesta od Jakuševca u smjeru zapada. Jakuševec je zatvoren za odlaganje otpada, a gdje će se otpad odlagati, još uvijek se ne zna. Na terenu je bila i policija. Troje radnika Zagrebačkog holdinga je ozlijeđeno, od kojih jedan radnik teže - ostao je bez ruke. Prije gotovo mjesec dana, 11. studenog, se na zagrebačkom odlagalištu otpada aktiviralo veliko klizište i došlo je do odrona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Odron smeća na Jakuševcu 00:40

U priopćenju u čijem je posjedu 24sata, naveli su nalaze koje su dobili na terenu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Inspekcija rada nadležna za nadzor propisa zaštite na radu vezano uz događaj na odlagalištu otpada „Jakuševec“, od 11. studenoga 2023., u inspekcijskom nadzoru nije utvrdila propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, slijedom čega nije bilo osnova za poduzimanje upravnih i/ili prekršajnih mjera iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu.

Inspekcija zaštite okoliša vezano uz događaj na odlagalištu otpada „Jakuševec“, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijske nadzore gdje je između ostalog obavila i uzorkovanje otpada. Rezultati analiza uzorkovanja od akreditiranog laboratorija do ovog trenutka nisu zaprimljeni te je inspekcijski postupak u tijeku. Isto tako zbog zaprimljenih prijava o neugodnim mirisima s područja odlagališta i kompostane, inspekcija zaštite okoliša je od Grada Zagreba zatražila donošenje odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene. Inspekcijski postupak je u tijeku.

Zagreb: Opet se odronilo smeće na Jakuševcu, dvije osobe ozlijeđene

Građevinska inspekcija vezano uz događaj na odlagalištu otpada „Jakuševec“, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijski nadzor te u dosadašnjim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u izgradnji vodoravne nepropusne plohe (radne plohe) zaZa odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivnim slojevima tijela (koje do danas nije izvedeno) odloženog otpada unutar prostora odlagališta. Inspekcijski nadzor građevinske inspekcije u utvrđivanju eventualnih nepravilnosti je u tijeku kao i uvid u dostavljenu dokumentaciju.

VIDEO 'Teško ozlijeđeni radnik je stabilno. Neugodan miris ne bi trebao biti opasan za ljude'
VIDEO 'Teško ozlijeđeni radnik je stabilno. Neugodan miris ne bi trebao biti opasan za ljude'

Nadalje, odmah po saznaju o događaju na odlagalištu otpada „Jakuševec“, danas 04. prosinca 2023. godine inspekcije Državnog inspektorata; inspekcija rada u području zaštite na radu, inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija su obavile očevid te su inspekcijski nadzori građevinske i inspekcije zaštite okoliša u tijeku.

Inspekcija rada u području zaštite na radu je u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su ozlijeđena dva radnika predmetnog poslodavca te je inspekcijski nadzor u vezi ozljeđivanja radnika u tijeku.

Zagreb: Policija ogradila područje oko Jakuševca

Na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja donesena su usmena rješenja u zapisniku kojima je nadziranom poslodavcu zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu te korištenje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, u dijelu plohe 6-3 (gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023., s obzirom da se u neposrednoj blizini započelo s odlaganjem novog miješanog komunalnog otpada).

Tomašević tvrdi da se biootpad ne zakapa na Jakuševcu, ali ove fotografije pokazuju drugačije!
Tomašević tvrdi da se biootpad ne zakapa na Jakuševcu, ali ove fotografije pokazuju drugačije!

Također je poslodavcu zabranjeno obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m. Inspekcijski postupak je u tijeku.

POGLEDAJTE IZJAVU SINA STRADALOG RADNIKA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela