Obavijesti

News

Komentari 115

'Đurđević nema podršku većine. Dok se Milanović bude ponašao kao klaun, nema razgovora'

'Đurđević nema podršku većine. Dok se Milanović bude ponašao kao klaun, nema razgovora'

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kometirao je trzavice na relaciji Pantovčak Banski dvori oko izbora novog predsjednika Vrhovnog suda

VIDEO

Rok za predaju prijava za izbor predsjednika Vrhovnog suda i službeno je završio. Među petero kandidata koji su poslali prijave je i kandidatkinja predsjednika Milanovića Zlata Đurđević. Pitanje je sada kada će ta tema doći na dnevni red u Sabor.

- To ovisi samo jednim djelom o meni, ovisi o cijeloj proceduri. DSV je zaprimio kandidature. Koliko sam informiran, vjerojatno će ih sutra uputiti uredu predsjednika Republike, oni će nakon toga poslati to na mišljenje odboru za pravosuđe hrvatskog Sabora i Općoj sjednici Vrhovnog suda. Kada oni daju mišljenje, vraćaju to u  ured predsjednika i onda predsjednik Republike predlaže Saboru svoga kandidata - rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković za RTL Danas.

Predsjednik Sabora stoji pri tome da vladajuća većina neće podržati Zlatu Đurđević.

- Ja ću sačekati da dođe prijedlog, možda će netko imati tako dobar program i uvjeriti predsjednika da je možda bolji kandidat. Ne bih prejudicirao, ali što se tiče gospođe Đurđević, tu smo potpuno jasni. Ona neće dobiti  potporu vladajuće većine - poručio je Jandroković.

Milanovićev favorit u lovu na Vrhovni sud, trebat će 76 ruku
Milanovićev favorit u lovu na Vrhovni sud, trebat će 76 ruku

Zlata Đurđević prijavu je poslala u redovnoj proceduri pa je pitanje zašto se njoj kao potencijalnoj kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda toliko protivi predsjednik Sabora.

- Sudjelovala je u nezakonitoj proceduri koju je pokušao nametnuti predsjednik Republike i to ju diskvalificira - rekao je Jandroković.

Prema mišljenju Jandrokovića Đurđević je trebala čekati novi javni poziv.

- Smatram da nije trebala sudjelovati u onome što je Milanović pokrenuo, mogla je sačekati novi javni  poziv. Tada bi sve bilo drugačije, ali ovako nije i Milanović joj je napravio medvjeđu uslugu - rekao je Jandroković.

Jandroković nije htio konkretno komentirati smeta li mu nešto u radu Zlate Đurđević ili je riječ samo o tome što ju podržava predsjednik Republike.

Zlata Đurđević kandidirala se za predsjednicu Vrhovnog suda, a kandidaturu je poslala poštom
Zlata Đurđević kandidirala se za predsjednicu Vrhovnog suda, a kandidaturu je poslala poštom

- Ne bih više o tome govorio. Sve sam o tome rekao. S obzirom da je sudjelovala u nezakonitoj proceduri, meni je to  dovoljan razlog. Ne samo moj razlog, nego razlog većine saborskih zastupnika. To će pokazati vrijeme, a njezinom radu možemo drugi put - rekao je Jandroković.

Još uvijek nije poznato kada će taj prijedlog doći na dnevni red Sabora i hoće li biti između dva kruga lokalnih izbora.

- Moguće je. Vidjet ću kad će doći prijedlog. Pa ćemo odlučiti hoće li biti između dva kruga ili poslije lokalnih izbora - rekao je Jandroković.

Trzavice između Pantovčaka i Banskih dvora su u zadnje vrijeme konstanta.

Milanović: Ja mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči, a žene zelene
Milanović: Ja mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči, a žene zelene

- Ja nastojim ignorirati te neprimjerene izjave i ponašanje predsjednika kojeg ja više ni ne gledam kao predsjednika nego kao nekog klauna, koji iz dana u dan zabavlja hrvatsku javnost. Njegove izjave su za mene neprimjerene i fakat me nije briga šta on o meni misli, govori. Uopće me to ne zanima. Nemojte me više ništa o njemu pitati, jer ne želim ništa više o njemu reći - rekao je Jandroković.

Na pitanje kako u takvim odnosima država uopće može funkcionirati Jandroković odgovara:

- Nije do mene. Ja sam mjesec dana pokušao ne govoriti ništa i ne odgovarati, on je u tih mjesec dana govorio ružno, ne samo  o meni nego i o drugim kolegicama i kolegama, o novinarima, o znanstvenicima, o političarima i o sucima. On nek se tako razgovara s kim hoće, s nama neće.

Premijer Plenković najavio je sastanak kada se za to steknu uvjeti.

- Kada se taj klaun (Milanović) počne pristojno ponašati, onda možemo razgovarati o tome da zajedno negdje položimo vijence. Do tada neće biti komunikacije. Razgovarat ćemo o nužnom

Jandroković smatra kako unatoč ovim trzavicama država funkcionira normalno.

- Država funkcionira, kao što vidite. Svatko ima svoja ovlaštenja, svatko ima Ustavom zadane ovlasti. Nisu se polagali vijenci uvijek zajednički  bilo je razdoblja kada su odnosi između premijera i predsjednika države nisu bili dobri, pasu se vijenci polagali odvojeno.  Sad će biti takva situacija - rekao je.

Jandroković kao glavni problem za sve vidi Milanovića.

- A što hoćete da radim? Da ga podučim pristojnom ponašanju? Ne želim imati posla s nekim tko se ponaša na način na koji se ponaša taj čovjek - rekao je Jandroković.

Glasovac: 'Berošu nema spasa, kao i mnogi drugi koje je premijer branio postat će bivši'
Glasovac: 'Berošu nema spasa, kao i mnogi drugi koje je premijer branio postat će bivši'

Jandroković je uvjeren u to da prijedlog za opoziv ministra Beroša neće proći.

- Obranit ćemo ga u Saboru kao i deset puta do sada. Inicijative oporbe su promašene i neće dobiti većinu za ono što žele. Ministar Beroš ostat će ministar i nakon njihove inicijative - poručio je Jandroković.

O Beroševom opozivu raspravljat će se najvjerojatnije sljedećeg tjedna.

- Njihov prijedlog je došao jučer. Odmah smo ga uputili u Vladu, Vlada ima 8 dana da odgovori. To će vjerojatno biti idući četvrtak. Moja obaveza je da tu točku dnevnog reda stavim raspravu i glasovanje između 7. i 30. dana od dana kad je predložena - rekao je Jandroković.

Jandroković kaže kako bi taj prijedlog mogao doći na dnevni red i nakon izbora.

- Vidjet ćemo. Nisam još odlučio. Moramo provesti konzultacije u vladajućoj većini. S obzirom da su izbori, možda je bolje tu temu ostaviti poslije izbora, ali budemo vidjeli - rekao je.

Jandroković kaže kako je uvjeren u to da će zastupnici glasati protiv opoziva.

- Čini mi se da je više dobrog vezano uz ministra Beroša. Bilo je propusta, no sada je cijepljenje ubrzano krenulo, smanjuju se i brojke. Vjerujem da će zastupnici biti za nastavak rada ministra - rekao je.

Anušić: Sretniji bih bio da nismo u koaliciji sa SDSS-om; Plenki: To je loša izjava, on ne odlučuje
Anušić: Sretniji bih bio da nismo u koaliciji sa SDSS-om; Plenki: To je loša izjava, on ne odlučuje

Jandroković je komantirao i izjavu stranačkog kolege Ivana Anušića koji je izjavio kako bi bilo bolje da nisu koalirali s SDSS-om.

- Vjerujem da je to kolega Anušić rekao pod pritiskom lokalnim izbora i pritiskom koji ide prema predstavnicima srpske nacionalne manjine, prema gospodinu Pupovcu. Mislim da ono što čini Milanović. Mi smo odabrali suradnju, ne samo sa srpskom, nego sa svim nacionalnim manjinama. Treba graditi duh zajedništva i tolerancije. Svi koji sudjeluju u koaliciji moraju voditi računa da ne povrijede osjećaje one druge strane. Ponekad se to dogodi, ali to možemo rješavati kroz razgovor - rekao je Jandroković.

Nije htio komentirati Anušićevu izjavu o tome da je Pupovcu istekao rok trajanja.

- O tome će sve reći njegovi birači. Govoriti da je nekom drugom istekao rok trajanja,to odlučuje njegovo biračko tijelo - rekao je Jandroković.

- Tko sam ja da kažem je li nekom od političara istekao rok trajanja ako mu birači daju povjerenje. On dobiva povjerenje svoje baze - dodao je.

Jandroković poručuje kako je vladajuća većina stabilna.

- Izabrali smo predstavnike nacionalnih manjina, partnere s kojima mislimo da možemo kvalitetno s nositi s izazovima koje imamo u ovo teško vrijeme. Imamo stabilnu većinu. Nju ćemo braniti vodeći računa da svi koji sudjeluju budu obzirni - rekao je predsjednik Sabora.

- Stvari dosta dobro funkcioniraju. Sve što nekom smeta ćemo kroz razgovor rješavati. Nećemo kroz medije - dodao je.

Jandroković kaže kako nijedna koalicija nije idealna, ali kako stvari funkcioniraju dobro.

- O tome mogu razgovarati tamo gdje je mjesto. Nijedna koalicijska suradnja nije idealna. Vjerojatno i drugima u koaliciji smetaju pojedine stvari koje čini netko drugi. Važnije je ono što nas veže. To je borba za gospodarske interese, protiv korone i obnova nakon potresa - rekao je.

Marić u klinču s Rimac i Žalac: Zar i ti, moj sine Zdravko?
Marić u klinču s Rimac i Žalac: Zar i ti, moj sine Zdravko?

Afere bivše ministrice Gabrijele Žalac Jandroković nije htio komentirati.

- Ona je izabrana nakon zadnjih izbora. Kad se steknu epidemiološki uvjeti, imat ćemo Sabor HDZ-a i bit će izabrani novi članovi predsjedništva - rekao je.

- Vidim da se istraga proširila. Pratim iz medija što se piše. Ima dosta stvari koje nisu dobre, ali sačekajmo sve proceduralno - dodao je Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...