Obavijesti

News

Komentari 204

Dvije mame i dva tate? 'Bolje nam je to nego da smo u domu'

Dvije mame i dva tate? 'Bolje nam je to nego da smo u domu'
1

Lome se koplja u Hrvatskoj oko pitanja treba li životnim partnerima Ivi i Mladenu dopustiti da udome dijete. Djecu po domovima nitko ništa ne pita, a oni koji su preživjeli djetinjstvo bez roditelja, svakako su za bilo koji oblik udomljavanja

VIDEO

Centar za socijalnu skrb nije za udomljavanje djece u obitelj istospolnih partnera dok Ustavni sud misli obrnuto. Ljudi imaju svoj stav, no kakvo je mišljenje više od tri tisuća djece koja su po domovima i u udomiteljskim obiteljima?

- S pet godina sam završila u domu, 1997. ili 1998., i to zbog nasilja u obitelji sam izdvojena od oca i pokojne majke - prisjetila se Sabina Filko Gabaj iz Zagreba za RTL-ovu Potragu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:34

Govorili su joj da je kopile, da su je roditelji ostavili u osnovnoj. U domovima je bilo divnih odgajatelja, ali to tako duboko oštećenoj djeci, kako kaže Sabina, nije bilo dovoljno.

Danas joj je 27 godina i za mjesec dana rodit će peto dijete. Tek su je s 13 godina smjestili u obitelj Nade i Branka koje smatra prvom obitelji koju je imala.

- Ja sam za svaki oblik udomiteljstva. Možda će tom djetetu biti čudno da ima dvije mame ili dva tate, ali mislim da je opet bolje da imaš i dvije mame i dva tate nego da si u nekakvom domu -  rekla je Sabina.

Ivo i Mladen mogu udomiti. Sjajno za djecu. I za sve nas!
Ivo i Mladen mogu udomiti.  Sjajno za djecu. I za sve nas!

Mama ju je ostavila na plaži s tri godine

Ivanu Vuzem Britvec iz Karlovca majka je s tri godine ostavila na plaži i otišla. Prvo je bila kod oca i bake, ali nakon devet godina očeva nasilja socijalni radnici vratili su je mami. Tu su je dočekale dvije nove sestre i tko zna koji očuh po redu.

Kod udomitelja je završila kad joj je bilo 17 godina i to tako što je sama molila socijalne radnike da je odvedu i spase, no njene sestre nisu bile te sreće.

- Dosta često se rasplačem na školskim priredbama. Ti gledaš nju, a točno vidiš kako dijete traži gdje je roditelj, da je tu, da mu mahne i da mu bude podrška. Ja to nisam imala. Nije me imao tko doći gledati - poručila je Ivana.

- Ja vjerujem da će svaka udomiteljska obitelj bila jednospolna ili dvospolna vjerojatno pružiti tom djetetu i školovanje, i nježnost, i ljubav, i podršku, i sigurnost. Vjerojatno će djeca biti zbunjena: ono, Isuse Bože, kako to...  Mislim da bi se u školi trebao promijeniti odgoj jer odgoj kreće od doma - poručila je Ivana.

'Bolje da imaš dvije mame ili dva tate nego da si u domu'

Novinar Robert Zuber svoju životnu priču ispričao je prije deset godina u autobiografskom dokumentarcu 'Izgubljeni sin'. Biološkog oca nikad nije upoznao, a majka ga je ostavila ubrzo nakon rođenja. S godinu dana došao je udomiteljima koje i danas smatra mamom i tatom.

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio
Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio

- Pa ajmo, ako smo ostrašćeni, učinimo sve da svaki od tih koji ima vjerski, ideološki, obrazovni, bilo koji razlog, da se oštro odlučno suprotstavi. Ako gej par uzme jedno dijete i udomi, neka ga preuzme on, ako je protiv njih - rekao je Zuber.

 - Nije ovo rasprava o gej pravima, ovo je rasprava o pravu djeteta koje čubi u nekom od domova dok mi ideološki raspravljamo, dok postoji jedan par pa makar to bio i gej, kako bi sa strane rekli, koji im želi pružiti dom - nadodao je Zuber.

Kaže Sabina: makar i šarena, duginih boja! Sve je bolje od crne koja ostavlja teške posljedice.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori