News

Komentari 1

Dvojac uhvatili u nedopuštenom izlovu tune u uvali na Braču

Dvojac uhvatili u nedopuštenom izlovu tune u uvali na Braču

Pomorska policija je proteklog vikenda zatekla dvojicu muškaraca u nedopuštenom izlovu tune kod otoka Brača, zbog čega u državni proračun moraju uplatiti ukupno oko 74 tisuće kuna,

Službenici Postaje pomorske policije zatekli su 39-godišnjaka i 30-godišnjaka u subote u uvali Smrka na Braču, tijekom akcije otkrivanja nedopuštenog izlova tune.

Trideset devetogodišnjak je uhvaćen s dvije tune ukupne težine 76 kilograma, a 30-godišnjak s jednom tunom težine 40 kilograma, dodaju iz PU splitsko-dalmatinske. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su obojica počinili prekršaj u suprotnosti s odredbama Uredbe EU i i Zakona o morskom ribarstvu, zato što je u športskom i rekreacijskom ribolovu, ribolov plavoperajne tune dopušten obavljati samo na način 'ulovi i pusti', što znači da se ulovljena tuna mora pustiti prije izvlačenja na plovilo.

Također dvojica muškaraca počinili su prekršaj obavljanja ribolova na udaljenosti manjoj od 300 metara od oznake položaja uzgajališta.

Oduzet im je ribolovni alat - štapovi za lov velike ribe kao i tri tune, naveli su iz PU splitsko-dalmatinske.

Sukladno Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, moraju tu štetu nadoknaditi, tako što će jedan prekršitelj  morati uplatiti u državni proračun iznos od 48.640 kuna, a drugi 25.600 kuna, naveli su iz policije.