Obavijesti

News

Komentari 34

E-dozvole dok kažeš keks: Od ožujka gotove za 25 - 30 dana

E-dozvole dok kažeš keks: Od ožujka gotove za 25 - 30 dana
2

Građevinska dozvola čekala se dosad najmanje 120 dana. Odsad će biti gotova za 30 dana. I građani će ubuduće moći kontrolirati proces, nema više preko reda

VIDEO

Ministarstvo graditeljstva izdalo je prvu e-građevinsku dozvolu. Dobila ju je tvrtka Calzedonia iz Varaždina.

Ministarstvo je zasad i jedino koje može izdati e-dozvolu i to samo velikim investitorima. Građani će još neko vrijeme pješačiti do područnih ureda i dozvole tražiti po zastarjelome modelu. E-dozvole za građane bit će dostupne tek u ožujku. Prva će, već idući mjesec, s novim projektom početi Međimurska županija.

- Iako je novi zakon stupio na snagu 1. siječnja, projekt još testiramo. Tijekom veljače i ožujka instalirat ćemo ga u 53 ureda u Hrvatskoj. Istodobno ćemo educirati 900 službenika koji će raditi na izdavanju e-dozvola. Cilj projekta je da i investitor na samom početku odmah dobije brzu i jasnu informaciju o svemu, što mu treba i što ga čeka. Odsad će svi gradovi raditi isto, nitko ništa neće moći preskočiti, bit će velike kontrole, nema mogućnosti preko veze i svatko će vidjeti u kojoj je fazi njegov zahtjev - predstavila je projekt resorna ministrica Anka Mrak Taritaš.

Projekt vrijedan 1,4 milijuna kuna

Ministarstvo je u projekt uložilo 1,4 milijuna kuna. Kad potpuno zaživi, dozvolu za gradnju mogli bi dobiti za 25-30 dana. Dosad je ta procedura trajala tri mjeseca.

- Ako je prateća dokumentacija uredna, dozvolu će biti moguće izdati isti dan kad je zahtjev podnesen - napomenula je Mrak Taritaš.

Iako zahtjev možete predati sami, preporuka je ministarstva da za vas to učini ovlašteni projektant. Tim više ako nemate internet, pa ćete tako izbjeći odlaske u ured.

No i tad ćete dobiti e-dozvolu, jer ćete zahtjev predati referentici koja će ga unijeti u sustav.

Dozvolu tražite na internetu

1. Ako imate internet, zahtjev za građevinsku dozvolu moći ćete podnijeti od kuće. Na stranici https://dozvola.mgipu.hr/ ispunit ćete obrazac za e-dozvolu.

Svi su uredi na jednome mjestu

2. Na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja moći ćete pretražiti sve nadležne urede i vidjeti kojem svoj zahtjev morate predati.

Angažirajte samo ovlaštene

3. U registru na istim stranicama na portalu namijenjenom građanstvu možete doznati tko su ovlašteni arhitekti i inženjeri. U sustavu ih je zasad oko 9000.

U 53 ureda radi 900 ljudi

4. Procedura će biti ista u cijeloj Hrvatskoj i svi će dozvolu dobiti pod jednakim uvjetima. Referenti neće moći samostalno odlučivati, neće se raditi preko veze.

Do dozvole i bez interneta

5. Zahtjev možete podnijeti kao i do sada, “pješice” u nadležnom uredu. I tad će on biti uvršten u e-dozvolu. Učinit će to referent za nekoliko minuta.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa
VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje