Obavijesti

News

Komentari 0

EK: Novi postupci protiv Velike Britanije zbog kršenja protokola o Sjevernoj Irskoj

EK: Novi postupci protiv Velike Britanije zbog kršenja protokola o Sjevernoj Irskoj

Kršenje međunarodnih sporazuma nije prihvatljivo. Ujedinjena Kraljevina ne poštuje protokol i zato danas pokrećemo ove postupke, izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovi

VIDEO

Europska komisija je u srijedu pokrenula dva nova postupka protiv Velike Britanije zbog kršenja protokola o Sjeverno Irskoj te odmrznula ranije pokrenuti postupak, koji je privremeno bio obustavljen.

- Kršenje međunarodnih sporazuma nije prihvatljivo. Ujedinjena Kraljevina ne poštuje protokol i zato danas pokrećemo ove postupke - izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

Komisija je pokrenula postupak nakon što je britanska vlada objavila prijedlog zakona koji predviđa da se ne provode ključnih dijelovi protokola o Sjevernoj Irskoj.

Britanija poziva EU: Promijenite trgovinska pravila s Sjevernom Irskom nakon Brexita
Britanija poziva EU: Promijenite trgovinska pravila s Sjevernom Irskom nakon Brexita

Protokol o Sjevernoj Irskoj integralni je dio sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a - kojim se osigurava izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku i štiti Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) iz 1998. - čiji je cilj promicati razmjene između zajednica i osigurati da između Sjeverne Irske i Irske nema fizičke granice. Njime se također osigurava cjelovitost jedinstvenog tržišta EU-a za robu.

Postupak usvajanja predloženog zakona trajat će barem godinu dana i Komisije se dotad ne želi upuštati u trgovinski rat s Velikom Britanijom.

Velika Britanija donosi novi zakon o Sjevernoj Irskoj, tvrde da ne krši međunarodno pravo
Velika Britanija donosi novi zakon o Sjevernoj Irskoj, tvrde da ne krši međunarodno pravo

- Europska unija i Ujedinjena Kraljevina moraju surađivati na rješavanju praktičnih problema koje stvara protokol u Sjevernoj Irskoj zbog brexita. I dalje sam uvjeren da s istinskom političkom voljom možemo učiniti da protokol funkcionira, da možemo ostvariti naše ciljeve - rekao je Šefčovič i pozvao britansku stranu da u dobroj vjeri pristupi traženju rješenja unutar fleksibilnosti koju protokol omogućava.

Komisija je istodobno objavila pojedinosti mogućih rješenja koja bi znatno olakšala promet robama između Sjeverna Irske i ostatke Ujedinjene Kraljevine.

Komisija je u srijedu odlučila poslati obrazloženo mišljene, drugi korak u pokretanju postupka za kršenje prava EU-a. Riječ je o postupku koji je pokrenut 15. ožujka prošle godine zbog toga što Velika Britanija nije ispravno provodila protokol u području fito-sanitarnih kontrola. U međuvremenu je Komisija obustavila taj postupak kako bi stvorila prostora za traženje zajedničkog rješenja, a sada je postupak odmrznut.

Velika Britanija sada ima dva mjeseca za odgovor na obrazloženo mišljenje. Izostane li odgovor ili bude nezadovoljavajući, Komisija može uputiti predmet na Sud EU-a.

Britanska vlada izmjenom pravila o trgovini za Sjevernu Irsku otvara bitku s EU-om
Britanska vlada izmjenom pravila o trgovini za Sjevernu Irsku otvara bitku s EU-om

Osim toga, Komisija je odlučila pokrenuti dva nova postupka protiv Londona, jedan je zbog toga što Britanija ne provodi potrebne kontrole i što nije osigurala dovoljno osoblja i odgovarajuću infrastrukturu na graničnim kontrolnim točkama u Sjevernoj Irskoj.

Drugi postupak je pokrenut jer Velika Britanija ne dostavlja EU-u određene statističke podatke o trgovini u vezi sa Sjevernom Irskom.

London sada ima dva mjeseca za odgovora za ove dvije službene opomene.

Prema odredbama protokola, sva roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva mora proći carinsku provjeru, što onda ukida potrebu kontrole granice na irskom otoku, koja bi, ako se uspostavi, mogla izazvati obnavljanje sukoba između zagovornika ujedinjenja Irske i britanskih unionista.

Britanska vlada premijera Borisa Johnsona, iako je potpisala protokol nakon intenzivnih pregovora koji su trajali tjednima, od početka je pokazivala nevoljkost da provodi ono što je potpisala.

Prema odredbama protokola, za rješavanje sporova u njegovo primjeni nadležan je sud EU-a, što je također “trn u oku” zagovornika tvrdog brexita.

Velika Britanija želi ponovno pregovarati o protokolu, što EU isključuje i ocjenjuje nerealnim.

- Novi pregovori o protokolu su nerealni. Bilo kakvi novi pregovori unijeli bi dodatnu pravnu nesigurnost građanima i poduzećima u Sjevernoj Irskoj. Stoga Europska unija neće ponovno pregovarati o protokolu - izjavio je utorak popodne Šefčovič, reagirajući u ime Komisije nakon što je britanska vlada najavila da će predložiti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon brexita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.