Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
126 komentara

Ekshumirali su ostatke Davida Dragičevića, voze ga u Austriju

Zahtjev za ekshumaciju su podnijeli roditelji 21-godišnjeg mladića kako bi ga sahranili u austrijskom gradiću Wiener Neustad. Odobrenje je izdala zdravstvena inspekcija Grada Banja Luka

Foto: Dnevni avaz
126 komentara

Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića počela je jutros na groblju u Banjoj Luci, gdje su se već okupili članovi grupe 'Pravda za Davida'.  

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1204998 / Ekshumirali ostatke Davida Dragičevića: Uplakana majka bila je na sedativima]

- Nastavljamo svoju borbu. Pokazali smo da borba nije prestala kada je otišao Davor. Danas odlazi i Davidovo tijelo, ali on ostaje s nama. Mi smo svi David. Danas je dan kada je poslana jedna poruka - mrtvi ovdje nemaju mira - kazao je Ozren Perduv iz grupe 'Pravda za Davida'. 

Suzana Radanović, mladićeva majka došla je na Novo groblje s najužim članovima obitelji oko sat ranije prije početka ekshumacije. Došla je do groba pokrivenog cvijećem, slomila se od bola i činjenice da će mir njenog sina u grobu biti narušen. Odveli su je na stazu dalje od groba odakle je promatrala mučnu situaciju, vađenje lijesa s tijelom njenog sina iz hladne betonske grobnice.

Foto: Dnevni avaz/G. Dakić

Uz nju je bilo nekoliko stotina članova Udruge Pravda za Davida, koji su povremeno s dignutom i stisnutom šakom uzvikivali Pravda za Davida, Pravda za svu djecu, Pravda za nas, Ćaća i majka neće biti sami, Idemo do kraja. Skandirali su ubojice, ubojice..., misleći na one koje drže odgovornim zbog prikrivanja uzroka smrti mladog banjalučanina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Suzana je sve nijemo promatrala, dok su joj suze tekle niz lice. Jadna se žena tresla, ne toliko zbog hladnoće, već zbog boli koju je proživljavala za svojim prvorođenim sinom. Sve je bilo jako mučno, i pomalo neprimjereno.

Djelatnici Gradskog groblja su pred kamerama medija vadili lijes s umotanim mladićevim tijelom, izvadili su ga iz jednog i stavili u drugi kovčeg u lim, prizor od kojeg se ledi krv u venama. 

Zahtjev za ekshumaciju su podnijeli roditelji 21-godišnjeg mladića kako bi ga sahranili u austrijskom gradiću Wiener Neustad. Odobrenje za ekshumaciju posmrtnih ostataka Davida Dragičevića izdala je zdravstvena inspekcija Grada Banja Luka.

Foto: Dnevni avaz/G. Dakić

Obitelj Davida Dragičevića, majka Suzana i otac Davor, odlučili su njegovo tijelo ekshumirati u BiH i prenijeti u Austriju.  

Nakon što su lijes stavili u kombi pogrebnog poduzeća koje je angažirano za prijevoz u Austriju, pripadnici Grupe Pravda za Davida su oformili kolonu iza pogrebnog vozila kojeg su ispratili do glavnog izlaza na Novom groblju. Odmah iza vozila išla je Suzana, koja nije mogla unatoč jakim sedativima samostalno hodati, pomogli su joj članovi obitelji.

- Svoga sina ćemo po drugi puta pokopati za tri dana u Austriji - rekla je Suzana Radanović, mladićeva majka. Na pitanje kako će to sve podnijeti, odgovorili je uz sedative, jer drugačije ne bi mogla. 

- Davor iz poznatog razloga, nije bio na ekshumaciji, ali će biti na pokopu našeg sina u Austriji - rekla je uplakana majka, dodajući kako Bog svakom čovjeku da onoliko tereta koliko može ponijeti, pa se tako nada da će i ovo uspjeti preživjeti.

Foto: Dnevni avaz/G. Dakić

Prije godinu dana David Dragičević je u Banjoj Luci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkve u Vrbas. Taj slučaj, koji nije do kraja rasvijetljen, prate mnoge kontroverze. Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka ranije je rečeno da postoji osnova sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. ožujka, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

ANTO NOBILO: SVE JE FAKE NEWS 'Slučaj Dragičević će biti jedna od najvećih obmana u povijesti'

Davor Dragičević otac koji je u egzilu tvrdi da je njegov sin otet i mučen šest dana, nakon čega je likvidiran, poruči je da neće dozvoliti da posmrtni ostaci njegovog ubijenog djeteta ostanu u 'zločinačkoj državi'. 

Krajem prošle godine Davor Dragičević je napustio Banju Luku, a okupljanja građana se više ne održavaju na glavnom gradskom trgu, jer ih je zabranila policija, budući da nisu imali potrebna odobrenja i, kako su navodili, dolazilo je do narušavanja javnog reda i mira.

Manja grupa građana svaku večer pali svijeće u dvorištu pravoslavne crkve u centru Banje Luke, a Davidova majka Suzana je najavila da će pravdu nastaviti tražiti u Europi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message