News

Komentari 101

EMA će navesti Guillain-Barre sindrom kao rijetku nuspojavu cjepiva Johnson&Johnson

EMA će navesti Guillain-Barre sindrom kao rijetku nuspojavu cjepiva Johnson&Johnson

Guillain-Barre sindrom je neurološki poremećaj pri kojem imunološki sustav oštećuje živčane stanice što može rezultirati bolovima, utrnulošću i slabošću mišića. U najtežim slučajevima pojavi se i paraliza

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da će Guillain-Barre sindrom (GBS) navesti kao rijetku nuspojava cjepiva Johnson&Johnson, prenosi N1. Sindrom će navesti i u uputi o lijeku kako bi podigli svijest među ljudima koje se cijepe ovim cjepivom.

Guillain-Barre sindrom je rijedak neurološki poremećaj. Imunološki sustav oštećuje živčane stanice što može rezultirati bolovima, utrnulošću i slabošću mišića. U najtežim slučajevima pojavi se i paraliza, ali većina oboljelih se u potpunosti oporavi.

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) proučio je 108 slučajeva sindroma koje su zabilježili do 30. lipnja, kad je više od 21 milijuna ljudi primilo Johnson&Johnson cjepivo. Među tim izvješćima je bio jedan smrtni slučaj.

Nakon procjene dostupnih podataka, PRAC je zaključio da je moguća uzročno-posljedična veza između cjepiva Johnson&Johnson i Guillain-Barreovog sindroma.

Riječ je o rijetkoj pojavi, ali zdravstveni radnici bi trebali biti spremni prepoznati simptome sindroma kako bi na vrijeme uspostavili dijagnozu i kako bi oboljeli što prije počeli s liječenjem.

Oni koji su se cijepili ovim cjepivom trebale bi zatražiti medicinsku pomoć ako primijete simptome koji su povezani s ovim sindromom. EMA navodi da simptomi koji upućuju na Guillain-Barreov sindrom uključuju:

EMA ističe kako koristi cjepiva Johnson&Johnson i dalje nadmašuju rizike od cijepljenja

Također, EMA je proučavala i je li GBS povezan s cjepivom Vaxzevria (ranije AstraZeneca). Podaci o proizvodu tvrtke Vaxzevria sada uključuju upozorenje o GBS-u, a PRAC i dalje pomno prati ovaj problem.