News

Komentari 46

EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina

EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina

EMA je rekla da su potrebne dvije doze u dobnoj skupini od 12 do 15 godina i da bi se trebale primjenjivati ​​s razmakom od najmanje tri tjedna

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u petak korištenje  cjepiva protiv koronavirusa Pfizer/BioNTecha za djecu u dobi od 12 do 15 godina, čime je ono postalo prvo cjepivo koje je odobreno za adolescente u 27 zemalja članica EU-a.

Slično odobrenje to je cjepivo već dobilo u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Odobrenje EMA-e dolazi nekoliko tjedana nakon što je započela procjenu proširenja primjene cjepiva kako bi se obuhvatila djeca u dobi od 12 do 15 godina.

Cjepivo se u Europskoj uniji već koristi za one u dobi od 16 godina i starije.

EMA je rekla da su potrebne dvije doze u dobnoj skupini od 12 do 15 godina i da bi se trebale primjenjivati ​​s razmakom od najmanje tri tjedna. Sada je na pojedinim državama EU-a da odluče hoće li i kada ponuditi cjepivo tinejdžerima, dodaje se.

Cijepljenje djece i mladih smatra se ključnim korakom prema postizanju "imuniteta krda" i gašenju pandemije.

Međutim, davanje cjepiva mlađim ljudima u bogatim zemljama dok mnogi dijelovi svijeta čekaju doze za starije i ranjivije ljude izazvalo je zabrinutost.

Pfizer i BioNTech objavili su u ožujku podatke ispitivanja po kojima njihovo cjepivo nudi stopostotnu zaštitu od te bolesti, a ispitivanje je provedeno na 2260 adolescenata u dobi od 12 do 15 godina. Također je utvrđeno da se cjepivo dobro podnosi u toj dobnoj skupini.

Najčitaniji članci