Obavijesti

News

Komentari 98

Epidemija trihinele: Više od 40 zaraženih, jedna žena u bolnici

Epidemija trihinele: Više od 40 zaraženih, jedna žena u bolnici
1

Više od 40 osoba zarazilo se trihinelom nakon što su, tijekom novogodišnjih blagdana, konzumirali suhomesnate delicije kod jednog Đakovčanina

VIDEO

Više od 40 osoba zarazilo se trihinelom nakon što su, tijekom novogodišnjih blagdana, konzumirali suhomesnate delicije kod jednog Đakovčanina. Među zaraženima ima i djece i starijih, a jedna je osoba završila i u bolnici zbog jako izraženih simptoma.Većina zaraženih su članovi iste obitelji, a ostali su njihovi obiteljski prijatelji.

Domaćin koji ih je častio kobasicama, kulenom, kulenovim sekama i drugim suhomesnatim delicijama inače je lovac i svake godine za svoje ukućane pravi te slavonske proizvode. On tvrdi da je svinjsko meso od kojih je pravio te proizvode prethodno nosio na veterinarsku analizu kako bi se utvrdilo da li je zaraženo ili ne, te da ima potvrdu da se radi o nezaraženom mesu. Za pretpostaviti je, dakle, da se prilikom analize potkrala greška ili, pak, da je gazda lovac u svoje delicije odlučio umiješati i meso divlje svinje za koje se zna da daje odličan okus kobasicama, ali i da je u 99 posto slučajeva divlja svinja zaražena trihinelom spiralis.

"Meso zaraženo trihinelom jelo je, kako smo do sada utvrdili, 45 osoba. Nemaju svi jednako izražene simptome. Neki ih niti ne osjećaju, ali neki su već dobili visoku temperaturu i konjuktivitis, što su prve naznake bolesti. Jače znakove bolesti ima 25 osoba. Sve su upućene da se jave svojim obiteljskim liječnicima, da izvade krv i ostalo kako bi se utvrdilo koliko su oboljeli. To nam je bio prioritet učiniti nakon što se doznalo za epidemiju. Inače, vlasnik suhomesnatih proizvoda koji je častio svoje goste, kaže da je meso nosio na pregled. Da li je ili nije i kako je došlo do zaraze utvrdit će dalje veterinarski inspektori koji meso trebaju oduzeti vlasniku, analizirati ga i potom uništiti. Uzorci suhomesnatih proizvoda koje sam ja izuzeo i analizirao, bili su zaraženi trihinelom" kazao je dr. Tomislav Dijanić, epidemiolog iz đakovačke Službe za epidemiologiju. 

Najviše simptoma bolesti ima 42-godišnja Đakovčanka, inače nećakinja vlasnika mesa, koja je završila u bolnici. U njenoj obitelji svi su se razbolili. U bolnicu se javila kada joj je oteklo cijelo lice, dobila je visoku temperaturu, a počeli su je boljeti i bubrezi. Ona vjeruje kako se radi o pogrešci tijekom analize mesa jer smatra da je njen tetak pošten i uzoran čovjek koji ne bi bio toliko nesmotren da u meso stavlja i nepregledano meso divlje svinje. Osim toga, trihinelom su zaraženi i njegov sin i snaha i njihova djeca.

Da li su zaražene kobasice, kulenje i kulenove seke već oduzete vlasniku i uništene, nismo uspjeli saznati jer se za to zaduženi u Ministarstvu poljoprivrede nisu javljali na pozive. Tek nakon što se utvrde sve činjenice vidjet će se da li će protiv vlasnika zaraženih suhomesnatih proizvoda biti podignuta prekršajna ili kaznena prijava.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je