Obavijesti

News

Komentari 29

Erdogan EU traži 3 mlrd. eura: 'Ne ispunjavate svoje obećanje'

Erdogan EU traži 3 mlrd. eura: 'Ne ispunjavate svoje obećanje'

Rekli su da će dati tri milijarde plus još tri milijarde, a dosad je u našu blagajnu ušlo 850 milijuna eura, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

VIDEO

Turska će zatražiti od Europske unije ostatak od tri milijarde eura odobrenih za sirijske izbjeglice na turskom teritoriju tijekom sastanka u bugarskom gradu Varni idući tjedan, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turska je primila 3,5 milijuna izbjeglica iz Sirije, a EU joj već isplaćuje tri milijarde eura prema sporazumu iz 2016. po kojem je Ankara pristala u zamjenu za financijsku pomoć suzbiti priljev izbjeglica u Europe.

No, Erdogan kaže da EU ne ispunjava svoje obećanje.

"Obećanje koje su nam dali se ne ispunjava... Rekli su da će dati tri milijarde plus još tri milijarde, a dosad je u našu blagajnu ušlo 850 milijuna eura", rekao je Erdogan.

"Ako želite dati taj novac, onda to učinite. Ovo je ponosna nacija i ne možete se igrati s našim ponosom", dodao je Erdogan u Ankari.

Ugovor o migrantima EU i Turska potpisali su u Bruxellesu 2016., kako bi zaustavili svakodnevni dolazak tisuća migranata brodovima na grčke otoke u Egejskome moru.

Njime su uz liberalizaciju viza bili predviđeni još neki ustupci, među kojima je financijska pomoć Ankari od 3 milijarde eura uz mogućnost njezina nastavka kada se sredstva potroše.

Unija, koja ovisi o Turskoj kako bi kontrolirala migracije s Bliskog istoka, razbjesnila je Erdogana kritizirajući njegov obračun s osumnjičenim pristašama neuspjela puča 2016.

Bruxelles je odgovorio zamrzavanjem novca na koji je Turska imala pravo kao zemlja kandidatkinja za ulazak u EU i prekidom pristupnih pregovora koji su ionako godinama u zastoju.

No, prošli je tjedan EU najavio drugu tranšu od tri milijarde eura za sirijske izbjeglice u Turskoj.

"Sada raspravljaju o druge tri milijarde eura, a mi nismo dobili ni prve tri milijarde", rekao je Erdogan. "Ako žele spavati na tim novcima, neka im bude. To ćemo pitanje otvoriti u Varni", istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.