Obavijesti

News

Komentari 1

Escobar traži: Poštujte Dayton

Escobar traži: Poštujte Dayton

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar je poručio kako se moraju poštovati Daytonski sporazum, ali i svi zakoni koje je nakon 1995. donio parlament BiH

VIDEO

Escobar, koji boravi u dvodnevnom posjetu BiH, odvojeno se u Sarajevu sastao s tri člana Predsjedništva BiH, a predsjedatelj Željko Komšić novinarima je, nakon razgovora s američkim diplomatom, kazao kako tom prigodom nisu spominjane sankcije ali jest potreba za očuvanjem mira i poštivanjem ustava i zakona.

'Dodikov separatizam ugrožava gospodarstvo i financije...'
'Dodikov separatizam ugrožava gospodarstvo i financije...'

"Ohrabrujuća je izričita poruka Escobara da rata neće biti, a da sve što je Dayton bez suglasnosti SAD ne može biti promijenjeno", kazao je Komšić. Pojasnio je pritom kako se pod poštivanjem Daytona podrazumijeva i poštivanje svih zakona koje je po okončanju rata donio državni parlament, poput onih o obrani, pravosuđu i prikupljanju poreza i carina, a koje Milorad Dodik pokušava osporiti odnosno ovlasti za te politike ubuduće prenijeti s države na entitet Republiku Srpsku.

Komšić kaže kako je Escobarova ocjena da je sve što se sada zbiva u BiH "umjetna kriza", no SAD će dobro paziti da se ništa od onoga što je definirano Daytonskim sporazumom ne ugrozi, uključujući tu pitanje granica u regiji. Posebni američki izaslanik, kako tvrdi Komšić, siguran je da Srbija neće podržati niti pratiti provedbu planova o kojima govori Dodik.

Ugrožavanje mira, kaže Komšić, nije opcija o kojoj treba ozbiljno razmišljati unatoč "budalama u regiji". "Ima li dovoljno budala u BiH i regiji? Svi smo se uvjerili da ima", kazao je Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je o razgovoru kako je najvažnijom doživio Escobarovu poruku da nitko nema pravo na jednostrano povlačenje iz već provedenih reformi.

Analitičari: Milorad Dodik vodi politički, ne ratni konflikt u BiH
Analitičari: Milorad Dodik vodi politički, ne ratni konflikt u BiH

"Ja se Dodikom nisam bavio, za mene je bitno da je Escobar rekao da nema niti može biti ikakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme. Sve što smo radili u proteklih 26 godina, radili smo sukladno Daytonu", kazao je novinarima Džaferović.

Prenio je i kako je Escobar inzistirao na potrebi što bržeg ulaska država zapadnog Balkana u Europsku uniju, kao i na jačanju regionalne suradnje.

Kao i Komšić, i Džaferović to podupire no želio bi da se prije toga riješe otvorena pitanja, poput sporazuma o granicama s Hrvatskom i Srbijom kakve su bile u travnju 1992., bez razmjene teritorija i s jamčenjem prava pristupa BiH otvorenom moru.

Treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon susreta s Escobarom u u sjedištu Predsjedništva BiH požurio u Istočno Sarajevo i tamo na svojoj konferenciji za novinstvo iznio svoju verziju poruka koje stižu iz Washingtona i svojih odgovora na to.

Suglasni su bili jedino oko toga da rata ne smije biti, no Dodik tvrdi kako je Escobaru prenio da ne odustaje od svojih planova po kojima bi vlada RS u roku od šest mjeseci predložila zakone kojima praktično proglašava nezakonitima oružane snage BiH, državno pravosuđe te Upravu za neizravno oporezivanje (UNO), koja ima zadaću prikupljati poreze i carine.

'Dodik izazivanjem krize u BiH skriva korupciju, rata neće biti'
'Dodik izazivanjem krize u BiH skriva korupciju, rata neće biti'

Kao mogući kompromis oko oružanih snaga BiH po prvi puta je spomenuo opciju po kojoj bi se smanjio broj vojnika, a s time i ukupni troškovi za obranu.

Dodikovo je tumačenje kako SAD vide Daytonski sporazum "u dinamičkoj formi", a u RS-u ono što se zbivalo nakon 1995. vide kao otimanje ovlasti entitetima, na što ne žele pristati.

"Ako hoće ustavnu BiH predviđenu Daytonom mi smo tu. Niti jednu drugu BiH nećemo", kazao je Dodik koji tvrdi kako se nije imao potrebu pravdati Escobaru ni zbog čega što je rekao ili uradio do sada jer je Dayton, kako tvrdi, odavno narušen odlukama koje su donosili visoki predstavnici.

"Nećemo oklijevati nastaviti dalje s našim aktivnostima i to je jasno rečeno Escobaru", tvrdi Dodik, koji je poruke što su ih nakon susreta s američkim izaslanikom poslali Komšić i Džaferović nazvao nevažnima.

Čović: Izvorište pravih problema u BiH mnogo je dalje od Dodika
Čović: Izvorište pravih problema u BiH mnogo je dalje od Dodika

Najavio je i kako će se ovog tjedna putovati u Tursku kako bi se tamo sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kojega je nazvao "velikim liderom" u kojega ima povjerenje pa mu želi pojasniti stanje u BiH.

U nedjelju se Dodik iza zatvorenih vrata u Ljubljani sastao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, dok je u subotu u Banjoj Luci bio domaćin predsjedniku mađarske vlade Viktoru Orbanu.

Escobar: Dodik bi mogao promijeniti mišljenje i odustati od svojih planova

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu kako još postoji mogućnost da Milorad Dodik odustane od svojih secesionističkih planova čime bi ujedno izbjegao moguće sankcije.

"Drago mi je što sam imao produktivni susret s Dodikom na kojemu je on otvorio mogućnost povlačenja svih zakona kojima bi se oslabile institucije države BiH", kazao je kratko Escobar nakon što se ranije tijekom dana sastao s Dodikom te s druga dva člana Predsjedništva BiH, a potom i s članovima vodstva dva doma parlamenta BiH.

Time je Escobar aludirao na činjenicu da je parlament RS već donio odluku o uspostavu entitetske agencije za lijekove, kojom je derogirao ulogu što je ima takva agencija na državnoj razini. Dodik je nakon toga najavio kako slijedi donošenje niza sličnih zakona poput onih kojima bi se osporilo funkcioniranje oružanih snaga BiH, pravosuđa na državnoj razini te jedinstveno prikupljanje poreza i carina.

Sam Dodik je nakon susreta s Escobarom ranije tijekom dana novinarima kazao kako, unatoč američkom pritisku, od svojih planova ne odustaje, ali je naznačio kako razmišlja o nekim korekcijama. Tako je po prvi puta spomenuo mogućnost da umjesto što će inzistirati na ukidanju oružanih snaga BiH predloži njihovo smanjivanje uz reduciranje troškova za obranu.

Komentirajući dosadašnje razgovore s bosanskohercegovačkim političarima Escobar je ocijenio kako je ipak najvažnija stvar to da su svi suglasni kako sadašnja politička kriza ne smije dovesti do novog rata u zemlji.

"To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regije", kazao je Escobar, dodajući kako očuvanje BiH kao jedinstvene i suverene države nema alternativu.

Pozvao je sve da, umjesto što troše energiju na besplodne političke sukobe, rade na korištenju ekonomskih potencijala koje ima BiH, ali i regija, a da Europska unija istodobno prepozna taj potencijal, što bi predstavljalo dodatni poticaj europskim integracijama.

Escobar posjet BiH nastavlja do srijede, a uz Sarajevo boravit će i u Banjoj Luci.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.