Obavijesti

News

Komentari 13

'EU je spreman na prihvat Ukrajinaca na dulje razdoblje'

'EU je spreman na prihvat Ukrajinaca na dulje razdoblje'

Europska unija će ovaj tjedan prvi aktivirati privremeni mehanizam kako bi osigurala organiziran prihvat izbjeglica iz Ukrajine na duže razdoblje, kojih je zasad na teritorij EU-a ušlo oko 300 tisuća

Rekao je to hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Sada imamo privremeni mehanizam zaštite koji bi se sada prvi put aktivirao vjerojatno na našem prvom sljedećem sastanku u četvrtak”, rekao je Božinović nakon završetka izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova država članica koji su razgovarali o pomoći Ukrajincima nakon ruske agresije na njihovu zemlju.

'Uz dva prihvatna punkta za izbjeglice, formirat ćemo i treći'
'Uz dva prihvatna punkta za izbjeglice, formirat ćemo i treći'

Direktiva o privremenoj zaštiti osigurava, u slučaju dolaska velikog broj izbjeglica s kriznog područja, pravo na rad, stanovanje, nužnu zdravstvenu zaštitu, financijsku pomoć i obrazovanje u razdoblju do tri godine.

Božinović ističe da već činjenica da je sastanak zakazan u nedjelju popodne govori o dramatičnosti situacije. “Razmotrili smo cijeli niz aktivnosti koje će države članice uz pomoć Europske komisije i europskih agencija poduzeti u narednom razdoblju kako bismo odgovorili na humanitarne potrebe ukrajinskih građana.

UNHCR objavio: Iz Ukrajine je od početka ruske invazije izbjeglo oko 368.000 ljudi
UNHCR objavio: Iz Ukrajine je od početka ruske invazije izbjeglo oko 368.000 ljudi

Zasad je u EU ušlo oko 300 tisuća ukrajinskih građana i oni su uglavnom smješteni kod prijatelja i rodbine, ali EU se mora pripremiti za daleko veći broj. Prema riječima povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčiča broj ukrajinskih izbjeglica i prognanika mogao bi biti veći od sedam milijuna.

“Zato nam je potreban jedan sveobuhvatan, zajednički europski odgovor, koji EU nije imala u vrijeme migrantske krize 2015. i 2016. godine”, rekao je Božinović.

Hrvatski Crveni križ primio je prve izbjeglice iz Ukrajine
Hrvatski Crveni križ primio je prve izbjeglice iz Ukrajine

Dodao je da se dolazak ukrajinskih građana u EU ne može tretirati na uobičajen način, što bi značilo da mogu ostati do 90 dana na teritoriju EU-a.

“Ovdje će se sigurno raditi u dužem zadržavanju na teritoriju EU-a i u tom kontekstu moramo naći rješenje kako bismo zajednički nastupali i kako bismo pružili ne samo fizičku, već i socijalnu i psihološku sigurnost tim ljudima koje je zadesila velika tragedija”, rekao je Božinović.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

 

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE