News

Komentari 0

'Uz dva prihvatna punkta za izbjeglice, formirat ćemo i treći'

'Uz dva prihvatna punkta za izbjeglice, formirat ćemo i treći'

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u nedjelju da su u Hrvatsku ušle 63 ukrajinske izbjeglice, a da se osim prihvatnih centara u Osijeku i Zagrebu, planira uspostava i trećega na granici s Mađarskom

"Organizirana su dva prijemna punkta, u Zagrebu i Osijeku. Tijekom dana otvorit ćemo i treći u sjevernom dijelu Hrvatske, na granici s Mađarskom", rekao je Trut u nedjelju u obilasku Motela Plitvice u kojemu je smješten zagrebački prihvatni punkt. Istaknuo je da je za sada pripremljeno oko 2000 ležajeva, što je dovoljno za prve aktivnosti.

Na punktovima pripadnici Crvenog križa evidentiraju pristigle osobe te da im izdaju izbjegličke kartone. Nakon toga se izbjeglice upućuju na krajnje destinacije, na kojima će boraviti, istaknuo je Trut te dodao da su u Hrvatsku ušle 63 izbjeglice.

"Od njih 63 koliko ih je ušlo u Hrvatsku, najviše ih se smješta na njima poznatim lokacijama, kod prijatelja, njihovih obitelji ili u njihove objekte", rekao je.

U Motelu Plitvice zasada je ostalo petero Ukrajinaca, kazao je dodavši da Hrvatska ima dovoljno objekata za prihvat izbjeglica.

"Imamo dovoljno objekata, a kako će rasti potreba, otvarat ćemo i druge. Mi smo turistička zemlja, imamo hotele, kampove, domove, odmarališta", rekao je.

Njemačke i austrijske željeznice nude besplatan prijevoz ukrajinskim izbjeglicama

Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) ponudila je besplatni prijevoz svim Ukrajincima koji s poljsko-ukrajinske granice žele stići do Njemačke, a sličnu ponudu objavile su u nedjelju i Austrijske željeznice. 

"Od nedjelje svi ukrajinski državljani mogu besplatno koristiti vlakove iz Poljske u smjeru Njemačke", priopćio je Deutsche Bahn (DB).

Kako je nadalje priopćeno, DB stoji u prisnom kontaktu s vlastima i željezničkim kompanijama u Poljskoj.

Prema informacijama DB-a iz Przemysla na poljsko-njemačkoj granici i iz Varšave dnevno prometuje šest EC vlakova.

Na poljsko-ukrajinskoj granici se okupilo na desetke tisuća Ukrajinaca od kojih mnogi žele nastaviti dalje prema rodbini u Njemačkoj gdje živi oko 150.000 Ukrajinaca.

Slična ponuda državljanima Ukrajine, kako je priopćilo ministarstvo prometa u Beču, stigla je i od Austrijske državne željeznice (ÖBB).

"Još smo jučer s ÖBB-om dogovorili da Ukrajinci koji se nalaze u bijegu od ratnih razaranja mogu besplatno koristiti vlakove Austrijske željeznice. Vrlo je važno da u ovom trenutku reagiramo brzo i nekomplicirano i to i činimo", rekla je ministrica prometa i zaštite prometa Leonore Gewessler. 

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE

Najčitaniji članci