Obavijesti

News

Komentari 445

EU nam zabranila vino prošek jer Talijani već imaju prosecco

EU nam zabranila vino prošek jer Talijani već imaju prosecco
4

Moramo ga se odreći: Od 1. srpnja 2013. naziv prošek neće se više moći koristiti u Hrvatskoj jer je Europska unija zaključila da je previše sličan talijanskom proseccu

VIDEO

Dalmatinsko desertno vino pio je još u 14. stoljeću hrvatsko-ugarski vladar Ludovik I. Veliki. Koristio ga je za okrijepu, a pomoću prošeka ojačao je tjelesno i riješio se duševne nemoći.

No Europska unija neće dopustiti hrvatski prošek na svojem tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde kako je Hrvatska tijekom pretpristupnih pregovora isticala da se na hrvatskom jeziku naziv prošek različito piše od talijanskog izraza prosecco i da je to sasvim drugačiji proizvod. 

- EU je istaknula kako bi korištenje tradicionalnog izraza prošek dovelo do visokog rizika zbunjivanja potrošača. Takav naziv fonetski podsjeća na zaštićenu oznaku izvornosti prosecco koji je Italija zaštitila i već postoji u Europskoj uniji - poručili su iz Ministarstva.

Naš prošek dobiva se od više vrsta bijelog i crnog grožđa, a specifičan je po tome što se nakon berbe grožđe prosušuje na vjetru kako bi se koncentrirao grožđani šećer. Prosecco je talijanska sorta bijeloga grožđa od koje se rade lagani pjenušci voćnih aroma.

- Ta dva proizvoda su sasvim različita, to su dva svijeta. Očito nismo uložili dovoljno truda ili vremena da dokažemo da to nije isto. Sada moramo biti uporni i nastaviti se boriti za to kad uđemo u Uniju - rekao nam je enolog Franjo Francem.

Sve certifikate, nužne da bi proizvod imenom i sastavom bio posve zaštićen na tržištu EU, zasad nema ni jedna naša autohtona namirnica! Čak ni kulen, paški sir ili dalmatinski pršut. Krčki, dalmatinski i drniški pršut, poljički soparnik, meso zagorskog purana, lički krumpir, baranjski kulen i virovitička paprika imaju tek registriranu oznaku zemljopisnog podrijetla, a znak izvornosti, što je još jedna kategorija zaštite proizvoda, zasad imaju istarski pršut, varaždinsko i ogulinsko zelje te ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres.

Neće se smjeti koristiti ni zalihe s imenom prošek

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da proizvođači koji koriste naziv prošek prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu jer od 1. srpnja neće više biti moguće stavljati na tržište (kako na domaće, tako i na strano) vino pod tim nazivom. Prošek je, dakle, zabranjen!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 445
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.