Obavijesti

News

Komentari 22

Euro razdora: Zbog našeg eura naljutili smo susjede, razočarali dizajnere, možda padne i tužba

Euro razdora: Zbog našeg eura naljutili smo susjede, razočarali dizajnere, možda padne i tužba
6

O problemima odabira dizjana kovanica hrvatskog eura razgovarali smo s našim iskusnim dizajnerom Borisom Ljubičićem čiji radovi su nagrađivani u svijetu, a u Hrvatskoj za kovanice nisu ušli ni među najboljih deset...

VIDEO

Budući hrvatski euri razljutili su susjede koji su pisali kako su 'komšije ukrali Teslu', razočarali su dizajnere jer se birao najbolje odrađeni motiv, a ne dizajn i uz sve to razvila se teorija o ukradenoj fotografiji kune na kovanici od jednog eura  autora magistara primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pronašli autora fotke kune na kovanici eura? 'Ne znam, možda mi pošalju besplatnu kovanicu'
Pronašli autora fotke kune na kovanici eura? 'Ne znam, možda mi pošalju besplatnu kovanicu'

Prvo sam prikazao rad koji nisam slao na natječaj, a koji sam napravio nekoliko dana prije raspisivanja natječaja. Htio sam pokazati ljudima, državi i medijima kako to treba izgledati. S obzirom na to da na natječaju napravili propozicije i motive koje treba dizajn sadržavati bio bih diskvalificiran s ovim radom, a odmah i s onim koji sam poslao – kaže nam hrvatski dizajner Boris Ljubičić koji je lani osvojio tri zlata i jedno srebro u New Yorku na Graphisovom natječaju Protest Posters2.  

- Ne znam kako da komentiram rezultate natječaja jer će ispasti da vrijeđam ljude iz struke i one koji se time uopće ne bave pa bih radije komentirao rad komisije. Mislim da je ovaj projekt trebao biti prepušten Ministarstvu kulture i Društvu dizajnera. Na zapadu se to inače radi tako da se pozove pet autora koje plate za dizajn, a ostali šalju radove koji mogu biti nagrađeni. Odlučuje žiri od sedam ili devet članova, a sve ostalo stoji u propozicijama EU. Da smo i mi tako napravili rezultat bi bio barem dobar ako ne i bolji. Ovako smo imali dvadeset i nešto članova komisije i 1300 radova pa se može reći da su izabrali nešto u pastu sijena – dodaje Ljubičić koji se već tri desetljeća bavi vizualnim identitetom dva kvadrata Hrvatske.  

Karta Hrvatske, Nikola Tesla, kuna i glagoljica simbolizirat će kovanice 'hrvatskog' eura.
- Komisija nije birala hrvatski euro nego motive i tko je najbolje napravio kunu, oblih Hrvatske, Teslu ili glagoljicu čime nemate cjelinu u dizajnerskom smislu. Po meni su to trebali biti kvadrati iz grba, a u šali znam reći da su sve ove motive mogli staviti na grb Hajduka i to je to  - dodaje Ljubičić. 

Pitali smo ga kako komentira odabrani rad magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković koji je izazvao velike polemike osobito zbog slike same kune gdje se sada javlja i autor fotografije koja strašno podsjeća na kunu s kovanice.
- Ako je fotografija ukradena čovjek ih može tužiti, a sud može i ne mora dobiti. Mislim da je kuna smiješna s tom podlogom dolje i to nije dizajn nego preuzeta fotografija. Ako idemo dublje u tu priču mogu reći da je kuna nekako ula u mali mozak Hrvatima. Ona je imala naziv novca i na niti jednom papirnatom novcu je nema, a kada spomenete kovanice onda ljudi kažu evo mede, ribe, ptice, a kunu ni ne spominju. Dakle, kuna je izgledom nevažna – kaže nam Ljubičić. Uz cijelu ovu priču prisjetio se i kako kaže 'šaljive anegdote'.

Hrvati pričaju o dizajnu eura i kovanicama: Ovo je pobjednički dizajn, a ovo slika s interneta...
Hrvati pričaju o dizajnu eura i kovanicama: Ovo je pobjednički dizajn, a ovo slika s interneta...

- Kuna se trebala zvati hrvatska kruna pa su r izbacili i ostala je kuna – kaže nasmijano pa nastavlja: "Ne volim ogovarati državu u kojoj sam domoljub možda i veći od mnogih koji se tako prikazuju. Kroz vizualni identitet se trebalo pokazati jedno dostojanstvo. Oblik Hrvatske nije nešto za kovanicu kao niti kuna, a glagoljica je izumrlo pismo koje se suprotstavljalo latinici kojoj mi pripadamo i ne vidim razloga mrtvom slovu na papiru. A Tesla je toliko poznat da će pojest sve ostale motive i na kraju će ispasti Hrvatska jednako Tesla – smatra Ljubičić koji ne krije da je mnogim stvarima u ovoj zemlji već dugo razočaran.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina