Obavijesti

News

Komentari 213

Euro umjesto hrvatske kune: Hoće li plaće rasti za 30 posto?

Euro umjesto hrvatske kune: Hoće li plaće rasti za 30 posto?
1

Nitko ne jamči da će uvođenjem eura standard rasti, a cijene padati... Vlada samo kaže: ‘Moramo ga uvesti’. Analitičari smatraju da cijene neće rasti

VIDEO

Na početku rasprave o uvođenju eura u Hrvatskoj politička elita na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i guverner HNB-a Boris Vujčić, poručuju kako će Hrvatska profitirati od eura. No je li tome tako? 

Premijer je istaknuo kako je cilj Hrvatske postati članica eurozone u dvomandatnom razdoblju Vlade i Sabora, odnosno u osam godina. Ustvrdio je i kako danas već gotovo ispunjavamo kriterije za uvođenje eura, koji je, prema njegovu mišljenju, koristan instrument u budućnosti za gospodarski rast i veću zaposlenost. 

- Ne stoje slogani da ćemo dobiti europske cijene, a sačuvati hrvatske plaće. Taj mit treba otkloniti i o njemu temeljito razgovarati - poručuje Plenković. 

Kako bi argumentirao tu tezu, iznio je podatak da su posljednjih 12 godina cijene u eurozoni rasle manje nego u Hrvatskoj, ali da su u istom periodu plaće rasle mnogo brže nego kod nas. No s iznesenim tezama koje stvaraju dojam da u Hrvatskoj teku med i mlijeko ne slaže se ekonomist Ljubo Jurčić. Upozorava da Hrvatska nije spremna za euro, a pitanje je hoće li i biti u periodu koji su za ulazak u eurozonu naznačili vodeći ljudi zemlje.Rok od osam godina, kako tvrdi Jurčić, moguć je uz uvjet da nam gospodarstvo u tom razdoblju raste prema godišnjoj stopi od sedam posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To bi bili realni uvjeti za euro jer bi to značilo da bismo udvostručili proizvodnju, a dohodak bi nam skočio s 10.000 na 20.000 eura po glavi stanovnika. I to je onda zona u kojoj bi euro mogao imati pozitivne efekte - kaže nam Jurčić napominjući da zemljama s višim dohotkom euro odgovara, a zemljama s niskim dohotkom, kao što je Hrvatska, to ni najmanje ne odgovara. Hrvatska ima, dodao je, najniži dohodak, ali i najmanju socijalnu pomoć, od zemalja eurozone, najveću nezaposlenost, kao i aktivno iseljavanje ljudi. 

- Mi nemamo ni jednu realnu komponentu koju zadovoljavamo da bismo imali koristi od eura - kaže upozoravajući da bismo nepripremljenim ulaskom u eurozonu mogli završiti kao Grčka. 

Ekonomski analitičari Damir Novotny i Velimir Šonje, kao i guverner Vujčić, navode niz prednosti - uštede na troškovima konverzije valuta, niže kamatne stope, ukidanje eurske valutne klauzule i prestanak straha dužnika od promjena tečaja... Troškovi se primarno odnose na gubitak monetarnog suvereniteta i direktne troškove uvođenja eura. Jurčić navodi da bi nam uvođenje eura u ovakvoj situaciji moglo donijeti povećanje cijena, ali ne i plaća. Novotny poručuje da cijene neće rasti jer su kod nas cijene više nego u našem okruženju, pa tvrdi da će se i one spustiti. Šonje također tvrdi da se ne uvode europske cijene jer smo integrirani s europskim tržištem. No ne odbacuje opasnost da trgovci zaokruže cijene, primjerice cijenu kave sa sedam kuna na euro.
- To je mali dio potrošačke košarice, brojne druge cijene ostaju stabilne, a neke se i smanjuju - tvrdi Šonje. 

Iskustvo Slovenije: Povećani su troškovi, ali i plaće za 30 posto 

Slovenija je ove godine obilježila deset godina otkad je uvela euro. Prema podacima državnog statističkg zavoda, životni troškovi u tom su razdoblju povećani za 20,2 posto, trećinu od prosječnog porasta inflacije u eurozoni, ali su znatnije rasle i prosječne plaće, za gotovo 30 posto. 

Kad su uveli euro i zamijenili dotadašnji tolar, prosječna mjesečna plaća za puno radno vrijeme iznosila je 810, a danas je nešto iznad 1000 eura. Natprosječno su porasle cijene usluga, pa je “zbog eura” cijena šalice kave u kafiću poskupjela za 48 posto, a pivo i frizerske usluge za 42 posto.

Prije uvođenja eura, u lokalu se moglo dobiti 950 šalica kave, a sad oko 840. No dosta artikala je i pojeftinilo, što se odnosi i na hranu, dok su cijene nekretnina i usluga većinom rasle.

Negativne strane uvođenja eura:

Uvođenjem eura gubi se samostalna monetarna politika

Trošak pristupa ERM-u 690 milijuna kuna u 12 godina

Gospodarstvo nam je manje konkuretno od ostalih zemalja EU

Rizik od povećanja cijena te rasta općih troškova života

Pozitivne strane uvođenja eura:

Uštede na konverziji valuta pri bankarskim kreditima

Niže kamatne stope, te stabilizacija javnog duga

Ukidanje valutne klauzule. Nema oscilacija tečaja

Poticaj inozemnih ulaganja i veći priljev novca u gospodarstvo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina